Bryting

Signe Marie (21) vraket av landslagssjef på SMS: - I mine øyne virker det som en trussel

Norges første kvinnelige OL-bryter vrakes av toppledelsen.

VRAKET: Etter å deltatt for Norge i OL i Rio i sommer, er ikke lenger Signe Marie Fidje Store en del av det norske landslaget i bryting. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VRAKET: Etter å deltatt for Norge i OL i Rio i sommer, er ikke lenger Signe Marie Fidje Store en del av det norske landslaget i bryting. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

(Dagbladet): For veldig mange var 7. mai i fjor første gang de hørte navnet Signe Marie Fidje Store. Da ble det klart at den da 20 år gamle bryteren fra Tana hadde kvalifisert seg for OL i Rio.

Veien dit hadde ifølge henne selv vært lang, og hun hevdet hardnakket at Norges Bryteforbund hadde forsøkt å ødelegge for henne. Kritikken ble avvist av forbundets sportssjef, Anders Hestdalen.

Nå har det igjen oppstått dramatikk mellom de to. Overfor Dagbladet forteller Fidje Store at hun i går fikk en tekstmelding fra Hestdalen, hvor det sto at hun er vraket fra landslaget. 21-åringen mener grunnen er at hun krevde et bedre sesongopplegg enn det som var presentert for henne, noe hun hevder ledelsen skal ha sett på som utolererbar kritikk.

- En trussel

Fidje Store er ikke i tvil om at vrakingen skyldes at hun har uttalt seg kritisk til forbundets metoder og ikke har noe med hennes sportslige egenskaper å gjøre.

- I mine øyne virker det som en trussel. Jeg må gjøre som de sier for at jeg skal få være på landslaget. Men vi lever i 2016. Det er ingen som kan true meg. Jeg må få lov til å si ifra når jeg føler noe ikke er riktig. Den eneste grunnen til at jeg sier ifra, er jo at jeg vil at forholdene skal bli bedre for seniorbryterne på jentesida, forteller Fidje Store til Dagbladet torsdag kveld.

Sportssjef Anders Hestdalen skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

«Jeg har ikke andre kommentarer til saken utover det jeg har sagt til andre medier. Dette er å anse som en personalsak, så det blir feil å gå ytterligere inn på det fra vår side.»

Til iFinnmark bekrefter likevel Hestdalen at vrakingen er knyttet til Fidje Stores oppførsel.

- Alle på laget må forholde seg til lagets, og NBFs spilleregler. Dette går på Signes holdninger og oppførsel, opplyser Hestdalen.

- Har prøvd å kommunisere

Fidje Store forteller på sin side at hun selv har måttet betale rundt 30 000 kroner årlig for å være en del av landslaget. Parallelt har hennes personlige trener, Qazim Redzepi, jobbet gratis for henne.

- Jeg har prøvd å kommunisere med landslagsledelsen for å få laget en plan for den kommende sesongen. Samtidig har jeg alltid hatt mitt eget opplegg sammen med min egen trener. Det er det som har gjort at jeg har klart å utvikle meg som bryter, etter som landslagets opplegg ikke har holdt mål, sier 21-åringen.

- Jeg sa til dem at jeg måtte få en sesongplan fra dem og at jeg ville ta en vurdering ut ifra hva som var best for min utvikling. Da sendte de en plan som jeg fikk sett på. Den ga jeg videre til min trener for en evaluering, forteller Fidje Store.

Sjokket

Tilbakemeldingen til landslagsledelsen skal ha vært at opplegget var for dårlig. Fidje Store mener det er godt nok for en juniorutøver, men ikke for person som henne som konkurrerer på seniornivå.

- Så i går fikk jeg pluselig en melding fra sportssjefen hvor det sto at jeg ikke var med på landslaget på grunn av oppførselen min.

«Du er ikke med på landslaget før vi er enige om spillereglene til landslaget», het det blant annet i SMS-en, sier Fidje Store og fortsetter:

- Sportssjefen var jo mer interessert i å snakke om at jeg ikke hadde lov til å si noe mot dem hvis jeg skulle være på landslaget. Han vil vel bare at jeg skal nikke og smile og si at jeg er enig i alt de sier. Jeg prøvde å forklare at jeg ikke er ute etter å lage bråk, jeg vil bare være ærlig. Når ting ikke er godt nok, må jeg si ifra. I hans øyne er det tydeligvis dårlig oppførsel og en dårlig holdning, sier hun frustrert.

- Hva blir konsekvensen av dette for deg?

- Jeg er ikke helt sikker, egentlig. Jeg har jo alltid vært med på landslaget, sier Fidje Store, som for øyeblikket er i Canada hvor hun har trent med et nasjonalt bryterlag siden september.