SIKTER PÅ FINALE: Sigrid Borge, her fra NM i 2016, håper på fullklaff og finaleplass i VM når hun skal kaste kvalifisering i kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
SIKTER PÅ FINALE: Sigrid Borge, her fra NM i 2016, håper på fullklaff og finaleplass i VM når hun skal kaste kvalifisering i kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Sigrid Borge (22) tar opp arven etter Trine Hattestad: - Jeg prøver å ikke tenke så mye på det

Skal gjennom spydkvalik i VM.

LONDON (Dagbladet): Sigrid Borge er Norges første kvinnelige spydkaster i et VM på atten år.

Trine Hattestad tok bronse i sitt siste VM i 1999, og etter det er det Andreas Thorkildsen som har vært norsk medaljegarantist på friidrettsbanen.

Borge er fortsatt junior, men merker presset fra historien når hun i kveld skal forsøke å kvalifisere seg til VM-finalen i spyd.

- Ja, veldig, men jeg prøver å ikke tenke altfor mye på det, men selvsagt, når du kommer etter Trine Hattestad som kvinnelig spydkaster, så... Jeg vil jo tro at det norske folk forventer mer av en spydkaster, smiler Sigrid Borge.

- For dette er jo den norske gulløvelsen?

- Ja, det er nettopp det det er! Men gi meg noen år, ler Borge.

- OL i 2020, da har jeg lyst til å være med i medaljekampen.

Borge har en personlig rekord på 63.28 som er satt i år. Det er fattige 22 centimeter bak det hun må kaste for å automatisk kvalifisere seg til finalen i spyd tirsdag kveld.

63.50 kan være mulig. Det handler om ørsmå detaljer for at spydet skal fly noen centimeter lenger enn da hun perset på Nadderud i juni i år.

- Jeg prøver å ikke tenke på lengder, for det hjelper ikke meg. Jeg tenker bare på arbeidsoppgaver og meg selv, og da kan det gå langt, sier hun.

- Å kaste over seksti meter er bra for meg nå. Dette er første sesongen jeg har vært stabil på det. Og å klare det inne på en stadion som dette også, er godt gjort. Da skal jeg være fornøyd. Men jeg kommer ikke her for å bare kaste seksti meter, jeg har også lyst til å komme til finalen.

Spydkast er, i motsetning til hva man kanskje skulle tro, en mer teknisk enn kraftfull øvelse.

Det vil si at det hjelper ikke om man er tidenes sterkeste utøver om man bommer med vinkelen på spyd, kropp og arm.

- Jeg kan merke på de siste tre stegene før kastet om vinkelen treffer eller ikke. For å si det sånn, så er de kastene som ikke går så langt vonde å kaste. Det gjør litt vondt å kaste da. De som går langt er lette kast. Så tenker du, hvorfor gjør jeg ikke det her hver gang?, ler hun.

- Men det er snakk om vinkelen på spydet, går det for høyt? Det er ikke bra. Men det kan ikke gå for lavt heller, så man må treffe på 32 grader. Det er snakk om millimetre, og så er det å vente med armen. Du kaster ikke, armen ligger der og skal bare få spydet riktig ut, det er beina som jobber.

Sigrid Borge mislyktes i kveldens spydkvalifisering, og ble nummer 15 i den første gruppa, med 55.08.

- Det var surt at det var her jeg ikke fikk ut det jeg var god for. Dette tar jeg som læring, og så trykker jeg på til neste mesterskap, sier Borge etter at finalen glapp.