Sikret historisk Tour-seier

Vincenzo Nibali vant den nest siste etappen av Tour de France. Egan Bernal og Geraint Thomas sikret dobbeltseier for Team Ineos.

VINNER: Colombianske Egan Bernal hadde full kontroll på konkurrentene på den siste fjelletappen og sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD / AFP/NTB Scanpix
VINNER: Colombianske Egan Bernal hadde full kontroll på konkurrentene på den siste fjelletappen og sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD / AFP/NTB ScanpixVis mer

22 år gamle Egan Bernal blir den første colombianske vinneren av Tour de France.

Bernal ble den tredje yngste sammenlagtvinneren gjennom tidene og den yngste siden 1909. Det ble sikret på den siste fjelletappen av årets Tour de France, etter 59 knalltøffe kilometre til Val Thorens.

- For tretten måneder siden var det nesten ingen som visste hvem han var. Det er nesten helt vilt. Han kan vi høre om i femten år til, sier tidligere verdensmester Thor Hushovd, nå sykkelekspert, under TV 2s sending.

Lagkamerat Geraint Thomas ble nummer to, mens Steven Kruiswijk kjørte seg opp til til en tredjeplass totalt. Thomas og Bernal gratulerte hverandre med resultatet da de kjørte over målstreken.

- At en 22-åring takler presset og situasjonen med en slik ro og trygghet, er spektakulært. Han har skapt historie og kommer til å bli en nasjonalhelt, sier Dave Brailsford, sportsdirektør i Ineos, til TV 2.

Den store taperen på etappen ble Julian Alaphilippe, som ledet Tour de France helt til gårsdagens etappe. Også i dag tapte franskmannen tid i fjellene og til slutt var han over tre minutter bak i mål. Dermed blir det med en hederlig femteplass sammenlagt for Quick-Step-rytteren.

Vinneren av etappen ble Vincenzo Nibali, som gikk tidlig i brudd og akkurat holdt unna for sammenlagtrytterne opp fjellet.

Nedkortet etappe

Etter at gårsdagens høydramatiske etappe måtte avbrytes på grunn av dårlig vær, var det opp til Val Thorens at det skulle avgjøres om pallplassene.

Også den nest siste etappen ble påvirket av uværet. Rytterne skulle i utgangspunktet sykle 130 kilometer, men et betydelig jordskred på Cormet de Roselend i går sørget for at arrangøren måtte ta 1.kategorien ut av den 20. etappen.

Dermed ble etappen bare 59 kilometer lang, fra den gamle OL-byen Albertville og rett inn i det avsluttende fjellet.

I bunn av bakken, med tre mil igjen av etappen, satte Lotto Jumbo-Visma seg i front med hele laget for å kjøre Steven Kruiswijk inn på pallen. Amund Grøndahl Jansen var med på laginnsatsen i starten av bakken, men det var særlig innsatsen til Laurens De Plus som gjorde jobben for Kruiswijk.

Med omkring 13 kilometer igjen av etappen måtte nemlig Julian Alaphilippe slippe feltet med sammenlagtrytterne og se pallhåpet forsvinne videre oppover fjellet.

Verken Bernal eller Thomas ble utfordret med rykk av rytterne bak dem i sammendraget. Kruiswijk og Thomas Buchmann, som endte på fjerdeplass, virket ikke å ha krefter nok til å gjøre et ordentlig forsøk på å teste kreftene til Ineos-gutta.