Sikret trofeet 30 sekunder før slutt

Chelsea vant Europa League-finalen uten å imponere.

 ENDELIG:  Chelsea-spillerne har ikke hatt all verdens å juble for denne sesongen, men kan nå glede seg over å være Europa League-vinnere. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
ENDELIG: Chelsea-spillerne har ikke hatt all verdens å juble for denne sesongen, men kan nå glede seg over å være Europa League-vinnere. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB ScanpixVis mer

• Benfica - Chelsea 1-2 (0-0)

(Dagbladet): Med 30 sekunder igjen av overtiden sørget Branislav Ivanovic for at Chelsea fikk løfte trofeet på Amsterdam Arena.

Dermed er Chelsea regjerende Europa League- og Champions League-vinnere i ti dager fremover.

For snart ett år siden vant Chelsea Champions League-finalen mot Bayern München. I kveld var denne sesongens siste sjanse til å skaffe seg et trofé, da de møtte Benfica i Europa League-finalen.

Men det tok de blå brukte nesten 60 minutter på å våkne.

 0-1:  Fernando Torres finter ut Benfica-keeper Artur, og setter ballen sikkert i mål. Foto: AP Photo / Peter Dejong
0-1: Fernando Torres finter ut Benfica-keeper Artur, og setter ballen sikkert i mål. Foto: AP Photo / Peter Dejong Vis mer

Benfica kjørte kampen helt frem til Petr Cech tok et langt utkast, som nådde Fernando Torres. Spanjolen fikk med seg ballen på løp, spilte av Benficas Garay på veien, og deretter fintet ut keeper Artur som møter langt ute.

Da var det bare for Torres og gjøre som spisser skal gjøre - sette ballen trygt i mål fra skrått hold, til 1-0.

Benfica overrasket Det var portugisiske Benfica som overrasket mest på Amsterdam Arena. De røde hadde ballen mest, løp mest, hadde mest presise pasninger og flest målsjanser i første omgang.

Etter en rekke sjanser til Benfica i de første 45, pustet nok de blå fra London lettet ut over at de ikke lå i minus til pause. De fortsatte også det aggressive spillet i andre omgang, og derfor kjentes det nok urettferdig for portugiserne og se at Torres og Chelsea var de første som fikk nettkjenning.

Men det skulle ikke gå lang tid før det ble ble balanse i regnskapet i Nederland.

I det 68. minutt ble ballen headet opp i armen på Chelseas César Azpilicueta, og dommer Björn Kuipers pekte nådeløs på straffemerket. Petr Cech burde nok blitt stående, for straffen satte Óscar Cardozo midt i mål, til 1-1.

 1-1:  Cardozas straffemål. Foto: AP Photo/Peter Dejong
1-1: Cardozas straffemål. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Etter straffen hadde begge lag store sjanser, deriblant Frank Lampard med ett skudd i tverrliggeren.

Kampen så ut til å ende 1-1, men idet alle begynte å forberede seg på ekstraomganger fikk Chelsea corner.

På bakerste stolpe får Branislav Ivanovic stå alene, og heade ballen i nettet bak Artur, til 1-2 og seier for Chelsea.

Energiløst Chelsea Chelsea fremsto som regelrett slappe og energiløse i de første 45 minuttene av finalekampen, hvor en spaserende David Luiz var et godt bilde på det. Pasningene satt ikke, og det var ikke mye samspill i det offensive hos de blåkledde.

- Det var en tøff reise for oss til Amsterdam, og en hard kamp. I første omgang presterte vi ikke bra i det hele tatt. Vi måtte endre mentaliteten vår, og man kunne virkelig se forandringen i andre omgang, sier Fernando Torres til UEFA.com etter kampen.

En av de største sjansen i første omgang kom i det 16. minutt.

 VINNERMÅLET:  Branislav Ivanovics heading, tretti sekunder før slutt.  Foto: AP Photo / Peter Dejong
VINNERMÅLET: Branislav Ivanovics heading, tretti sekunder før slutt. Foto: AP Photo / Peter Dejong Vis mer

Da fikk Benfica frispark i fin posisjon. Ballen ble slått inn i feltet, og skapte direkte kaos. Fire Benfica-spillere er involvert i feltet, og en etter en forsøker de å få ballen i nettet bak Petr Cech. Men grunnet glatt underlag og manglende presisjon fra portugiserne, ender det uten nettkjenning.  

Men til tross for at Benfica greide å spille seg til sjanse etter sjanse foran Chelseas mål, hjalp ikke det mye når avslutningene ikke var presise nok.

Dermed måtte de rødkledde nok en gang forlate en finale uten å få lov å heve vinnertrofeet.

- Det var en finale mellom to gode lag. Vi spilte en fantastisk finale, men manglet den porsjonen med flaks vi fortjente, sier Benfica-trener Jorge Jesus.