EUROPEISKE AMBISJONER: Ståle Solbakken har allerede vunnet tre ligamesterskap med FC København. Nå vil den påtroppende landslagstreneren ha europeisk suksess. Foto: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX.
EUROPEISKE AMBISJONER: Ståle Solbakken har allerede vunnet tre ligamesterskap med FC København. Nå vil den påtroppende landslagstreneren ha europeisk suksess. Foto: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX.Vis mer

Sikter mot europeisk suksess i sistesesongen

- Ble hentet til denne klubben for å få til det.

|||Ståle Solbakken står foran sitt siste år som trener i FC København, og han legger ikke skjul på at et europeisk gjennombrudd vil bety mye.

Han kom til den danske storklubben i 2006.

Etter det er det blitt fire danske mesterskap, og et femte er ikke usannsynlig i sesongen som nå starter opp, men Solbakken sier selv at det ikke er de danske mesterskapsseirene han vil bli husket for i København-klubben.

- Det viktigste som kan skje i den siste sesongen min i denne klubben er at vi får et europeisk gjennombrudd. Jeg ble hentet til denne klubben for å få til det, og etter nesten 50 europeiske kamper, har vi fått masse erfaring, sier Solbakken til det danske nyhetsbyrået Ritzau før helgens superligaåpning i dansk fotball.

Om et år slutter han for å overta som norsk landslagstrener etter Egil Olsen.

Men det er først og fremst mesterligaen Solbakken tenker på nå. Han sier at veien inn i det fine selskap i europeisk fotball ikke er lang for hans FCK.

Europa viktigere
Høy prioritet Solbakken legger ikke skjul på at mesterligakvalifiseringen har høy prioritet for ham denne sesongen.

Han mener at det er mye viktigere å lykkes i mesterligakvalifiseringen enn å vinne det tredje danske ligamesterskapet på rad.

Den største prestasjonen FCK har stått for i mesterligaen var i 2006/07-sesongen da det ble sju poeng i gruppespillet i kampen mot Manchester United, Celtic og Benfica, selv om det ikke holdt til avansement for københavnerne.

Etter det er suksessen uteblitt på det øverste nivået i europeisk fotball.

I fjor snublet FCK i den siste kvalifiseringskampen før gruppespillet, og det var kypriotiske Apoel som stoppet Ståle Solbakkens menn.

Derfor satser den kommende norske landslagstreneren hardt på mesterligasuksess i år. De fleste tror at han mye heller vil komme med i gruppespillet i mesterligaen enn å vinne gull i den danske superligaen.

- Kan ikke velge
Kombinasjon Ståle Solbakken smiler når han får spørsmålet om mesterligasuksess kontra suksess og gull i den danske ligaen.

- Det er klart at det viktigste for klubben er å være best i Danmark og vinne nok et gull i superligaen, men jeg kan ikke si at det er det eneste som betyr noe. Det er samtidig superviktig for oss å være med i mesterligaen; det må jeg innrømme, sier Solbakken som er mest kjent for sin blanke skalle i Danmark.

- Jeg kan ikke velge om vi skal få suksess i superligaen eller i Europa, så vi må satse på en kombinasjon, sier nordmannen kryptisk til de danske journalistene.

Han tror at Brøndby og OB kommer til å bli de tøffeste utfordrerne på hjemmebane i Danmark kommende sesong, men han avskriver heller ikke Esbjerg, AaB og FC Midtjylland.

Den danske superligaen åpner lørdag med OB hjemme i Odense mot Esbjerg.

(NTB)