Sikter mot gull i skiskyting

Derfor satser ikke Berger på langrenn.

(Dagbladet.no): Diskusjonen kommer like sikkert som snøen hvert eneste år: Hvorfor i all verden satser ikke Lars Berger på langrenn?

Svaret er todelt, men like fullt enkelt: Lars Berger har andre mål, dessuten er langrenn en altfor snever idrett for ham.

Snever i den forstand at det er altfor få løp han kan gå. Ikke er han noen sprinter, og ikke er han klassiskekspert. Ergo blir han stående igjen med noen få renn hver vinter. Det blir for spedt.

Men enda viktigere: Berger har ambisjoner som skiskytter, store ambisjoner. Og parer du de ambisjonene med en god dose stahet, tålmodighet og kjærlighet til det han driver med, er det lett å forstå at han velger å bli ved sin lest – med børsa på ryggen.

Vil gå femmil

Lars Berger er – og vil bli – en leiesoldat for langrennsfolket. Og så lenge fristilsnivået på norske løpere ikke er høyere enn det er for tida, vil han få flere sjanser framover. Allerede neste vinter blir han fort en av Norges VM-løpere på femmila i Liberec.

– Det kunne være moro å se om det er noe for meg, sa han på sitt underfundige vis etter VM-gullet i snøføyka i Sapporo.

Gi Lars Berger frie tøyler, og du får humor og selvironi som setter deg i fare for å le deg i hjel. Spør bare Ole Einar Bjørndalen. Er det noen som kan få mesteren til å le, er det nettopp Berger.

I TET: Lars Berger, her foran tyske Michael Greis, synes langrenn blir litt for snevert. Derfor skyter han og går langrenn samtidig. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/SCANPIX
I TET: Lars Berger, her foran tyske Michael Greis, synes langrenn blir litt for snevert. Derfor skyter han og går langrenn samtidig. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/SCANPIX Vis mer

Etter VM-gullet derimot, var han i overkant beskjeden. Fordi så mange løpere fikk løpene sine ødelagt av ei japansk snøbyge. Nettopp Bjørndalen og også Petter Northug jr. var sjanseløse i nysnøen.

Det spilte ikke store rollen denne dagen. Lars Berger var i vanvittig god form. Han gikk et perfekt langrenn, og ville vunnet uansett.

Høydepunkt

Gullet ville vært et karrierehøydepunkt for de fleste. For Lars Berger var det bare et skritt på veien mot det ultimate – det perfekte skiskytterrennet. Et renn der alt klaffer, både i sporet og på standplass.

Der det klaffer så godt at gullet er udiskutabelt.

Først da er Lars Berger i mål.

I mellomtida går han gjerne et langrenn i ny og ne.

GULLGUTT: Lars Berger tok to gull under ski-VM i Sapporo, Japan.