Krystsina Tsimanouskaya

Sikter treneren

Treneren, som angivelig prøvde å tvinge den hviterussiske sprinteren Krystsina Tsimanouskaya til å fly hjem fra OL i Tokyo, er siktet for trakassering.

ASYL: Den hviterussiske OL-utøveren Krystsina Tsimanouskaya ble presset til å forlate de olympiske lekene i Tokyo i august 2021. Nå er treneren hennes siktet. Foto: Wojtek Radwanski / AFP
ASYL: Den hviterussiske OL-utøveren Krystsina Tsimanouskaya ble presset til å forlate de olympiske lekene i Tokyo i august 2021. Nå er treneren hennes siktet. Foto: Wojtek Radwanski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OL-utøveren Tsimanouskaya fortalte om hvordan hun ble tatt med til flyplassen i Tokyo i august 2021 mot sin vilje etter at hun hadde kritisert trenerne sine.

Situasjonen førte til at hun fikk politibeskyttelse og også gjemte seg på Polens ambassade i Japan. Siden fikk hun innvilget asyl i Polen.

Nå har treneren, Yury Maisevic, blitt siktet for tre forhold av Athletics Integrity Unit (AIU), melder BBC.

Maisevic var hovedtrener under OL i Tokyo. Nå anklager AIU ham for å ha «verbalt og mentalt trakassert» Tsimanouskaya.

- Ikke verdighet

En annen trener, Artur Shumak, som også er blitt etterforsket, har ikke blitt siktet.

- AIU mener at - gitt omstendighetene rundt situasjonen hvor Tsimanouskauya ble fjernet fra OL, så handlet ikke Maisevich med integritet eller i god tro. Han sørget ikke for å sikre utøverens verdighet, og handlingene hans utgjør verbal og mental trakassering, og han har generelt bragt idretten i vanry, skriver AIU.

Dramaet startet i OL-byen da Tsimanouskaya - ifølge seg selv på sosiale medier - fikk beskjed om å løpe 4 ganger 400 meter stafett på kort varsel.

Til nyhetsbyrået Reuters sa hun:

- Noen av jentene fløy ikke til Japan for å delta på 4 ganger 400 meter stafett fordi de ikke hadde gjennomført tilstrekkelig med dopingtester.

- Ordre ovenfra

Hun la ut en kritisk melding på sosiale medier. Kort tid etterpå skal hun ha fått beskjed om at hun måtte reise til Hviterussland. 200-meteren ble det ingenting av. På 100-meteren kvalifiserte hun seg ikke til semifinalen.

- Hovedtreneren kom til meg og sa at det hadde kommet en ordre ovenfra om å ta meg vekk, forteller hun.

Talspersoner for Hviterussland hevdet at Tsimanouskaya ble fjernet fra laget på grunn av hennes «følelsesmessige og psykologiske tilstand».

Vinter-OL på Dagbladet-TV

4. februar - 20. februar

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer