NEYMAR: Her under sin medisinske test i Barcelona i 2013. Foto: AFP PHOTO /  HO / FC BARCELONA /  MIGUEL RUIZ
NEYMAR: Her under sin medisinske test i Barcelona i 2013. Foto: AFP PHOTO /  HO / FC BARCELONA /  MIGUEL RUIZVis mer

Silly season: Hva skjer på den medisinske testen?

Det fleste spillerne består enkelt den medisinske testen, men noen går ikke i gjennom. FourFourTwo undersøker hva som kan gå galt.

(FourFourTwo) Dersom du tror at den medisinske testen er enkel, må du tro om igjen. Ingen spillere blir signert før testen er godkjent, og blir den ikke bestått går overgangen i vasken. Akkurat som at du vil vite om den nye bilen er i god stand før du kjøper den, vil klubbene vite at spillerne når klubbens fysiske og medisinske krav.

Sjefen for sportsmedisin i Blackburn, David Fevre, foteller hva som foregår under den medisinske testen.

- Hver fotballspiller er forskjellig, det samme er testene. Klubbens krav, kommentarene fra manageren, alder, posisjon, medisinsk, og skadehistorikk. Alle disse tingene endrer seg, forteller han.

ARJEN ROBBEN: Testet i Real Madrid i 2007. Nederlenderen var i klubben i to år. Foto: EPA / DAVID R.ANCHUELO 
ARJEN ROBBEN: Testet i Real Madrid i 2007. Nederlenderen var i klubben i to år. Foto: EPA / DAVID R.ANCHUELO  Vis mer

- Det finnes ikke noen standard test – hver eneste klubb har sin egen vri. Vanligvis vil en spiller gjennomgå en to-dagers medisinsk undersøkelse. På deadline day er det ikke alltid tid, men i begge tilfeller må lagets fysioterapeut, lege og trenere komme med så mye informasjon som mulig til manageren og klubbledelsen slik at de kan ta et valg.

En nødvendig handling

- Det er nøkkelelementer i hver undersøkelse. En hjertesjekk for å se etter kondisjonsproblemer er en av dem. Etter Fabrice Muambas hjerteinfarkt (på White Heart Lane i 2012) er klubber enda mer påpasselige med å sjekke hjertet. Spillere opp til 24 år vil ideelt sett ha en hjertesjekk en gang i året, forteller den tidligere fysioterapeuten til Manchester United

Favre forklarer at undersøkelsene er annerledes ut i fra overgangsvinduet. I januar krever klubbene at spilleren skal være klar for spill så fort han har signert. Derfor er det sjeldent at klubber signerer noen som er skadet i januar.

Klubber ønsker helst spillere som har spilt jevnlig. Det er det medisinske teamet sin jobb å fortelle manageren hvor spilleren er fysisk – på den måten kan det planlegges hva som trengs for å få spilleren opp til klubbens standard. De undersøker alt fra hvor mye kroppsfett spilleren har - til hvor mye oksygen en spiller kan ta inn.

- Noen klubber inkluderer syn-, hørsel- og tannsjekk i sine undersøkelser. For eksempel da jeg var i Manchester United: Da jobbet vi med Professor Gail Stephenson (Synsforsker på Liverpool University), og vi så på de mange aspektene av sport, trening og synet.

- Vi sender spillere til tannlegen for å prøve å forhindre problemer som kan oppstå i løpet av en sesong. Og forhindre den lammende effekten slike problemer har på kroppen, legger Favre til.

Risiko undersøkelser

Under prøvene sjekker fysioterapeutene skjelettet, nøkkelmuskler, ledd og eventuelle sårbare punkter. Bekkenet og ryggens bevegelighet sjekkes spesielt nøye. Favre påpeker at spillerens posisjon påvirker den medisinske undersøkelsen:

- Keepere for eksempel: De må sjekke skuldrene, albuer, håndledd og hendene. Hvis noe krever nøyere undersøkelse så avtaler vi en skanning på sykehuset for å få en grundigere sjekk.

Det er ikke bare nye spillere som må i gjennom medisinske tester: Også ungguttene som tar steget opp på førstelaget må undersøkes. Det samme må spillere som kommer på lån.

- Noen spillere som kommer på lån vil gjøre en permanent overgang, og behandlingen de får i klubben kan være en påvirkende faktor i den avgjørelsen. Så en grundig, profesjonell sjekk sikrer ikke bare klubben en frisk spiller, men kan også imponere spilleren nok til at han vil bli i klubben.

Dessverre er det mange overganger som stoppes i de medisinske testene.

CRISTIANO RONALDO: Da han ble testet i Real Madrid i 2009. Foto: EPA /  ALEJANDRO GONZALEZ / REAL MADRID 
CRISTIANO RONALDO: Da han ble testet i Real Madrid i 2009. Foto: EPA /  ALEJANDRO GONZALEZ / REAL MADRID  Vis mer

- Det er flere grunner til at spillere ikke blir godkjent – noen ganger ser vi på resultatet og tenker: «Vi er ikke sikre på at han kan spille rundt 40 kamper i ligaen på dette tidspunktet – vi vil ikke ta sjansen på ham».

- Det er likevel ikke slutten (på prosessen). Vi fortsetter å jobbe med spilleren og hans representanter slik at vi kan hjelpe. Det klubben trenger, kraften i laget, tidspunktet spilleren må være spilleklar eller skadefri dikterer prosessen. Så selv om en spiller ikke blir godkjent i en klubb, kan han bli godkjent i en annen, avslutter Favre.

Testene

Dette er de nøkkeltestene innen fotball:

Test 1: Hjerte og helse

Spilleren må fylle ut et spørreskjema før han tar EKG, og hjertet blir grundig undersøkt. I tillegg kan det inkludere en blodprøve, formtest og urinprøve for å se om det finnes noen skjulte problemer som for eksempel diabetes.

Test 2: Muskel – og skjelettstabilitet

Fysioterapeutene undersøker utsatte steder på kroppen for å se om det er noen varseltegn, for eksempel nedre rygg og rundt bekkenet hvor hamstringskader kan oppstå. De sjekker også muskelfuksjoner og hvor spente musklene er i øvelser som knebøy, hopp og utfall.

THIERRY HENRY: På sin medisinske test i Barcelona tilbake i 2007. Foto: AP Photo / fcbarcelona.cat
THIERRY HENRY: På sin medisinske test i Barcelona tilbake i 2007. Foto: AP Photo / fcbarcelona.cat Vis mer

Test 3: Isokinetiske problemer

Med fokus på musklene og bevegelser kan fysioterapeutene beregne forholdet mellom muskelgruppene og identifisere svakheter som kan utvikle seg til skader. Kneets bøyning og forlenging er blant øvelsene til å sjekke spillerens bevegelighet.

Test 4: Medisinske skanninger

Dersom spilleren har vært plaget med skader tidligere har det medisinske teamet kontakt med et sykehus. Spilleren tar da enten MR eller ultralyd. Da får man oversikt over de fleste musklene og ledd i skjelettet.

Test 5: Kroppsfett

Klubbene bruker en monitor som sender elektriske signaler i gjennom kroppen for å måle vev og kroppsfett. Det forventes at profesjonelle spillere har rundt 10% kroppsfett. En god gammeldags fettklype kan bli brukt for dobbelsjekk.

Test 6: Ergometrisk løpstest

Spilleren må løpe en satt lengde, mens det medisinske teamet følger med på farten. For en spiller i Premier League kreves det å kunne løpe 20 meter på under tre sekunder.