GIKK LELL:  Uten startnummer gikk Simen Østensen, blant annet sammen med Aukland-brødrene, store deler av den krevende løypa. De ga seg omlag 9 kilometer fra målgang i Lillehammer, og tilbakela dermed fire og en halv mil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GIKK LELL: Uten startnummer gikk Simen Østensen, blant annet sammen med Aukland-brødrene, store deler av den krevende løypa. De ga seg omlag 9 kilometer fra målgang i Lillehammer, og tilbakela dermed fire og en halv mil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Simen Østensen gikk store deler av Birken likevel, og mener det var feil å avlyse

- Det er ikke alltid trikkeskinner og vindstille på det norske høyfjellet.

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det klart at dagens Birkebeinerrenn ble avlyst grunnet dårlige forhold over fjellet.

Det var det ikke alle som nødvendigvis brydde seg så mye om da de likevel hadde betalt startkontingenten de ikke vil få refundert.

Gode forhold Uten startnummer gikk Simen Østensen, blant annet sammen med Aukland-brødrene, store deler av den krevende løypa. De ga seg omlag 9 kilometer fra målgang i Lillehammer, og tilbakela dermed fire og en halv mil.

- Anders, Jørgen og et par tre andre var også med. Planen var en treningstur, men det ble vel litt innslag av konkurranse likevel, sier Østensen til Dagbladet.

Østensen sier at det var gode forhold over fjellet, og at rennet fint kunne latt seg gjennomføre. Det var med andre ord store forbedringer å spore fra hvordan det så ut i natt og i morgentimene.

- Etter å ha gått over der mener jeg det var feil avgjørelse. Vi fikk høre rykter om mye verre forhold enn det som møtte oss. Det er klart - det var et par steder hvor det blåste litt, men ikke i nærheten av så ille som det ble forespeilet, sier han.

- Ikke trikkeskinner i høyfjellet Han sier videre at selv om det er litt ruskete forhold, er det noe man må regne med når man melder seg på Birken.

- Vi gikk over Raudfjellet hvor det var meldt som verst. Det er klart at sporende føyset igjen litt, men sånn er det når man driver med utendørsidrett. Det er ikke alltid trikkeskinner og vindstille på det norske høyfjellet, sier Østensen.

- Birken er en kraftprøve uansett. Man må vite hva man begir seg ut på, så det er ikke bare oss i eliten som synes det er synd at det ikke ble renn. Det er mange tusen som har gleda seg til denne dagen.

Likevel, Østensen gjør det klinkende klart at dette ikke var noen form for protest mot avgjørelsen som ble tatt på morgenkvisten i dag.

- Dette var ingen form for protest, og jeg er helt sikker på at juryen hadde et veldig tøft valg da de valgte å avlyste. Vi sto der og hadde forberedt oss på konkurranse, så da kunne vi like godt gå. Vi måtte uansett hente et par biler ved Lillehammer.

Mulighet for regelendringer På spørsmål om det i framtiden kan være et alternativ å sende eliten avsted over fjellet og holde igjen mosjonistene, mener Østensen at det kan være en mulighet. Men at dette i så fall må klareres i regelverket på forhånd.

- Det kunne vært et alternativ, men da måtte det ha stått i regelverket på forhånd. Det ville nok blitt fryktelig med diskusjoner om de hadde sluppet eliten over i dag. Det måtte ha vært klargjort på forhånd, men ja - det er nok flere eliteløpere som ser på det som en framtidig mulighet, sier Østensen.

Dette er andre gang rennet avlyses. Forrige gang var i 2007.

Birkebeinerrennet på ski er 54 kilometer og går fra Rena i Hedmark til Lillehammer i Oppland. Det ble første gang gjennomført i 1932.

BLÅSTE GODT: Johannes Haukåssveen var en av de som skulle kjøre opp løypene til Birken i natt. Foto: Johannes Haukåssveen.
BLÅSTE GODT: Johannes Haukåssveen var en av de som skulle kjøre opp løypene til Birken i natt. Foto: Johannes Haukåssveen. Vis mer