Håndball Tokyo-OL

Sin egen fiende

Nora Mørk har rett. Det eneste som teller er at Norge fant seg selv, og kjempet seg tilbake.

GODE NOK: For Nora Mørk og håndballjentene gjelder det bare å spille som normalt. Det er mer enn bra nok. Video: Discovery+. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er en grunn for at Norge år etter år holder posisjonen som den dominerende nasjonen i internasjonal kvinnehåndball:

  • Jentene og lederne skjønner hvor gode de egentlig er.

Derfor har Nora Mørk rett i analysen etter den ellers noe triste kvartfinalen mot Ungarn:

- Jeg synes vi skal ta med oss at vi kjemper oss tilbake i kampen, sa hun etter å ha tatt sin del av ansvaret for alt tullet underveis.

Stort mer er det ikke å si om et lag som enda en gang har skaffet seg mulighet til å ta medalje i et internasjonalt mesterskap.

Det er det å være i slike posisjoner som viser klasse.

INGEN skjønner akkurat dette bedre enn trener Thorir Hergeirsson. Det var derfor han var så rolig i den timeouten som endret kampen midt i andreomgangen.

Den trenerpraten var som et ekko av Warholm-trener Leif Olav Alnes og Norges jubeldag i går:

- Det normale er bra nok.

Det samme gjelder for håndballjentene som for Karsten Warholm som år for år har trent seg opp til et nivå over konkurrentene. Gjør det dere er gode nok til. Ikke stress. Ikke plag dere selv med vonde tanker. Bare vær der midt i leken, og ha det bra.

ETTER kampen gjentok Hergeirsson budskapet:

- Vi er vår egen største fiende, sa han til Discovery.

I Norges tilfelle er den fienden formidabel:

  • På tjue år har håndballjentene vunnet 12 gull i EM, VM og OL.

Sett i perspektiv er det en spinnvinn uttelling, og her gjelder det virkelig å se sport fra avstand.

DENNE overfloden gjør tidvis hjemmepublikummet både matleie og mette. Norge tar triumfene for gitt. Det ser vi i mediene tegn på gjennom leserinteressen. Der lite var større enn håndballjentene for ti, femten eller tjue år siden, blir de nå oftere utkonkurrert av andre norske sportshelter.

Samtidig er oppmerksomheten rundt dette landslaget fortsatt svært stor, og egentlig viktigere enn noen gang:

  • Håndball er Norges nest største jenteidrett etter fotballen og er i vekst.

Båndene er tette mellom topp og bredde. Denne sporten har gjennom år med gode strategiske valg klart å bevare det brede, folkelige i elitesatsingen sin. Det som skjer i Tokyo mot Russland i semifinalen på fredag er viktig for mange over hele landet.

DET er da det gjelder mer enn noen gang å være trygg på egne sportslige kvaliteter:

- Det er lett å si hva som er feil. Men du må være der og oppleve det. Det er psykologien her, sa Thorir Hergeirsson.

Han er rett mann til å snakke om sånt. Denne kvartfinalen i dag var landskamp nummer 600 med Thorir i en funksjon på sidelinja. Det er bra hjelp i den erfaringen til å se lenger enn den ene pasningen som glapp.

Og langt forbi alle de tekniske feilene som gjorde at Norge mistet angrepsrytmen og i tillegg serverte ungarerne kontringsmuligheter på sølvfat.

STERK PSYKE: Bli bedre kjent med Nora Mørk, Norges største stjerne i jakten på OL-gull. Video: Red Bull / Rødt Kort. Vis mer

HELE tradisjonen rundt dette håndballaget er bygget opp på tanken om å gi spillerne den tryggheten som bærer gjennom alt stresset. Meningen var at hver spiller skulle bli ansvarliggjort.

Over tid har dette gitt en overveldende suksess. De resultatene faller ikke sammen om Russland igjen blir for sterke i en semifinale i OL, men de hjalp jentene videre i dag.

For Nora Mørk har rett. Det som er verdt å ta med seg fra denne kampen var slutten da både lykken og forstanden snudde.

SYMBOLSK nok skjedde det da den eldste spilleren kom på banen. Målvakt Katrine Lunde er 41 år, og har vært med på alt.

Hun ble ikke byttet inn fordi Norges problem hadde et keeperproblem. Silje Solberg som startet i mål, var en av de få som hadde spilt godt.

Dette var et bytte fordi endringen i seg selv var viktig, og det fungerte:

  • Katrine tok 5 av 8 skudd da Norge avgjorde i løpet av de siste ti minuttene. Det er formidable 63 i redningsprosent.

Katrine Lunde er blitt så god fordi hun er like nøye forberedt til hver eneste kamp. Hun har analysert skuddene til alle motstanderne. Jobben er gjort før kampen starter, og hun kan være sikker på at den holder så langt som det er mulig.

Akkurat som hele dette norske landslaget kommer bedre forberedt enn noen av konkurrentene, og kan stole på den jobben som de sammen har gjort.

SMELL: Nora Mørk fryktet at OL skulle ryke da hun fikk en smell i kneet mot Rostov i Champions League tidligere i år. Video: Simensen/Løkås Vis mer

RESTEN er den spenningen som alltid følger med det å konkurrere mot noen som er like gode. Eller av og til bedre. Det er greit nok.

Norge er bedre enn Ungarn. Denne gangen var forskjellen bare målvaktene, men det var fordi utespillerne våre ødela for seg selv før alt ble normalt i sluttminuttene.

For egentlig er Nora Mørk og de andre på dette glitrende norske kvinnelaget i håndball mer enn gode nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer