Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sindre (22) sikret seg proffkontakt på egenhånd

Fikk ja fra Giant-Alpecin - sov ikke på to netter.

TO STERKE SESONGER: Sindre Skjøstad Lunke har prestert godt i U23-landslagets tøffeste ritt de siste to årene. Derfor satte han seg ned og skrev en mail til Giant-Alpecin. Nå starter proffeventyret for den uredde trønderen. FOTO: Team Joker
TO STERKE SESONGER: Sindre Skjøstad Lunke har prestert godt i U23-landslagets tøffeste ritt de siste to årene. Derfor satte han seg ned og skrev en mail til Giant-Alpecin. Nå starter proffeventyret for den uredde trønderen. FOTO: Team Joker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I etterkant av Tour de l´Avenir tok Sindre Lunke sjansen. Han sendte en mail til Giant-Alpecin og lurte på om de hadde en ledig plass på laget til ham.

Nå sitter trønderen på et hotellrom i Amsterdam og venter på å signere proffavtalen med det tyskregisterte WorldTour-mannskapet.

- Det har gått veldig fort i det siste. Det er litt uvirkelig å være på plass her. Dette er stort, altså, sier 22-åringen til procycling.no.

Slik fikk Lunke napp Selv innenfor egne landegrenser er ikke Sindre Skjøstad Lunke et spesielt kjent navn.

Den forhenværende TVK-, Sparebanken Sør- og Team Joker-rytteren har sin styrke i motbakkene, og de er vanligvis ikke så altfor bratte i de største, norske rittene.

Heller ikke Tour de Normandie eller Tour de Bretagne byr på utfordringene trønderen higer etter.

• Les også: Strand Galta til Marseille - Norges 10. proff

Derfor måtte han vise hva han kunne under landslagsoppdrag i Aostadalen og under Tour de l´Avenir. Han ble beste nordmann begge steder og fanget oppmerksomheten til en av sjefene i Giant-laget.

- Jeg tror han tok kontakt med oss rett etter Avenir. Vi var på utkikk etter en rytter med potensial til bli viktig for oss i fjellene i framtiden. Den rytteren kunne være Sindre, men før vi rakk å diskutere det skikkelig, hadde han selv tatt kontakt med oss, sier sportsdirektør Marc Reef til procycling.no.
 
Sov ikke etter proff-ja Det førte til den første samtalen mellom partene under endagsrittene i Belgia i forkant av VM.

Der var både Giant Alpecin og Team Joker representerte.

- Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe å tape, så da sendte jeg den mailen. Marc Reef kom til hotellet vårt i Belgia og vi hadde en lang samtale. Da forsto jeg at det lå en reell interesse der. Så ble det litt stille igjen for de skulle finne ut av hvordan de skulle fordele de siste plassene på laget. Jeg fikk en telefon for noen dager siden, og det var helt sykt.

• Team Joker: - Hvem hadde vel trodd dette?

- Jeg fikk ikke sove på to netter. Jeg tror nok det er mange jeg kjenner som også kommer til å bli sjokkert av denne nyheten, sier Lunke med et smil.

Skal hjelpe vueltasensasjon Ved inngangen av årets sesong var Giant-Alpecin mest kjent som opptrekkslaget til Marcel Kittel.

I løpet av årets sesong har tyskerens stjerne falt kraftig i kurs, samtidig har John Degenkolb, Warren Barguil og Tom Dumoulin brutt ut av supersprinterens skygge.

Tidligere i høst viste Giant-laget interesse for Daniel Hoelgaard. Det beviser at sprinterfokuset fortsatt er der, men først og fremst skal det bygges for høyden.

Det er området som har blitt mest neglisjert fram mot Dumoulins overraskende 6.-plass i vueltaen (han ledet rittet fram til to etapper gjensto, vår anm.).

- Det snakkes mye i internasjonal presse at dere skal bygge opp et lag rundt Dumoulin og Barguil, er også Lunke signert med dette for øyet?

- Vi mener Sindre er en rytter som kan hjelpe oss i fjellene. Vi signerer sjelden de aller største stjernene. Vi setter pris på å jobbe med yngre ryttere med mål om utvikle dem i riktig retning, svarer Reef.

Slet med å finne tøffe ritt Konfrontert med dette trekker Lunke et lettelsens sukk:

- Det er moro å høre det, men heldigvis får jeg også tid til å utvikle meg her. Der er ikke slik at du blir kastet ut i det med et oppdrag om å taue Dumoulin opp en ti kilometer lang stigning. Jeg er en hjelperyttertype og tror jeg kan gjøre en god jobb når jeg har tilpasset meg nivået og har fått mer erfaring. Jeg håper jeg får sjansen i noen kule ukeslange ritt neste år.

• Les også: Daniel Hoelgaard har signert proffkontrakt

Nettopp rittprogrammet er et viktig moment. Det var også en av grunnene til at han valgte å opprette dialogen med det ambisiøse profflaget.

- Dette var det siste året mitt som U23-rytter. Ved sesongslutt mister jeg rittene som jeg har prestert best i. Det var slik jeg tenkte, forklarer Lunke.

- Jeg visste at jeg måtte forandre meg som rytter om jeg skulle kjøre ett år til hos Team Joker.

Passet Eiking bedre Reef mener Lunkes resultater i Aosta og Avenir sier mye om karakteren hans.

- Hos oss vil han få mange ritt han kan vise seg fram i. Vi skal fokusere mye på å få ham til å bli en bedre klatrer. I tillegg må han lære seg mer om hvordan han skal opptre i andre ritt, og det gjelder også i flatt terreng.

- Joker har et program som passer typer som Hoelgaard og Odd Christian Eiking bedre. Derfor var Lunkes sjanser til å vise seg fram begrenset. Han hadde presset på seg i Aosta og Avenir, men han viste at han var blant de beste klatrerne som var der, poengterer Reef.

Flytter til Spania For å optimalisere treningen i sin første sesong blant proffene, velger Lunke nå å flytte til Girona.

Der har allerede flere av hans kommende lagkamerater bosatt seg, i tillegg til Vegard Breen (under kontrakt med Lotto-Soudal ut året).

Også Joker-rytterne Philip Lindau, Adrian Aas Stien og Odd Christian Eiking har tilbrakt deler av sesongen her.

Med Lunke på plass i det internasjonale sykkelfeltet teller den norske kontingenten foreløpig 11 mann.

• Kommentar: «Send dem videre, men ikke tilbake»

procycling.no har publisert en kommentar der spørsmålet stilles om det nå nærmer seg en metning av markedet for norske proffeksporter.

Glad for året hos Joker Trønderen forstår hvorfor spørsmålsstillingen reises, og er forberedt på reaksjoner etter at hans egen overgang når overflaten.

Men spesielt bekymret er han ikke:

- Mange sier at man ikke er klar til å bli proff, men når vet man det da — om man ikke har prøvd det, sier Lunke retorisk.

- Du sier selv at du tror overgangen din vil sjokkere. Hva legger du i det?

- Ja, kanskje litt. Det er vel mest fordi det er sent på året og de fleste har signert kontraktene sine nå.

- Slik du ser det nå, var det en riktig vurdering av deg å ta ett år hos Team Joker?

- Ja, jeg føler det. Lista ligger veldig høyt her med tanke på rytterne som er her. Det har vært veldig høy kvalitet på trening og på samlinger. At jeg og tre andre ryttere har tatt steget ut i proffverdenen herfra, viser jo hvor enormt bra nivået har vært. Jeg har også lært mye taktisk av Gino (Van Oudenhove) og Svein Erik (Vold). Jeg er helt sikker på at det har hjulpet meg videre å ta ett år på dette laget.

- Litt har du jo hjulpet på selv og. Manager og agent er ikke noe for deg?

- Det er ikke alle syklister som har agenter, men det kan nok være fordel med en manager når man kommer inn i gamet og skal forhandle lønnsavtaler. Akkurat dét, er ikke så viktig for meg nå. Du blir ikke styrtrik som proff, men jeg får kjøre bra løp og får utvikle meg som rytter. At jeg klarer å få til det her etter å ha sendt en mail, viser at det går an. Men at jeg faktisk skulle ende opp som sykkelproff, det hadde jeg nesten ikke ventet selv.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!