Singlelivet gir mest tilbake, for lavere risiko

Slik gambler proffene!

Dårlig stemning: Sinte menn røk i tottene på hverandre da Leeds slo Everton 2-1 i ligacupen tirsdag. Ingen tegn til dårlig stemning hos oddstipperne som hadde spilt hjemmeseier til 4,30 i odds - som single. (FOTO: AP Photo / Anna Gowthorpe/ PA)
Dårlig stemning: Sinte menn røk i tottene på hverandre da Leeds slo Everton 2-1 i ligacupen tirsdag. Ingen tegn til dårlig stemning hos oddstipperne som hadde spilt hjemmeseier til 4,30 i odds - som single. (FOTO: AP Photo / Anna Gowthorpe/ PA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i sin oddsblogg.

Det hender jeg blir spurt om hva som lønner seg: Tippe omfattende oddskuponger med mange kamper kombinert med hverandre, eller levere én og en kamp av gangen.

Mange finner spenning i å levere vågale oddskuponger med flere kamper kombinert sammen for å gi en skikkelig saftig utbetaling. Det er selvsagt ingenting galt med dette, og en skikkelig høyoddser kan være god underholdning. Regelmessig hører man om folk som treffer på slike kuponger også.

For eksempel satte en kar hele 5.000 kroner på en seksling (seks kamper kombinert, der alle må vinne) med kun uavgjorte kamper hos Norsk Tipping. Han vant! 996 i odds ga nær 5 millioner kroner tilbake i premie, noe som fortsatt er rekordutbetalingen på Langoddsen.

En slik drømmegevinst er selvsagt fristende, og til og med jeg slenger inn en underholdnings-kupong med odds i den klassen av og til. Riktignok med langt lavere innsats enn karen nevnt over...

Singlelivet
Denne strategien er dessverre ikke noe å følge om man ønsker å spille fornuftig. Profesjonelle oddsspillere spiller svært sjelden på mer enn én kamp av gangen. Det gjør de for å ha best mulig sjanse til å gå med overskudd over tid, og minimalisere risikoen de utsetter spillekontoen sin for.

Det er jo slik at oddsspill handler om sannsynlighet. I en fotballkamp vurderer Norsk Tipping sannsynligheten for at hjemmelaget vinner, for at det blir uavgjort og for at bortelaget vinner. Den sannsynlighetsberegningen plusses på en provisjon til Norsk Tipping og regnes deretter om til den oddsen som havner på oddsprogrammet i tippekiosken og på Internett.

Det er denne provisjonen som gjør det det ulønnsomt å kombinere flere kamper sammen.

La oss si at Norsk Tipping betaler tilbake 88 prosent på de oddskampene du satser på. Det betyr at de har beregnet seg en 12 prosent fordel i oddsen de har satt.

Spiller du en slik kamp som single vil du i snitt vinne tilbake 88 prosent av innsatsen hver gang. Du taper altså 12 øre for hver krone du spiller.

Spiller du tre slike kamper sammen i en trippel vil du derimot i snitt vinne tilbake 88 prosent * 88 prosent * 88 prosent = 68 prosent av innsatsen hver kupong. Du taper i snitt 32 øre av hver krone du spiller for.

Finnes det ingen unntak?
Joda. Er du en fantastisk god oddstipper kan du bruke det samme prinsippet til å få kombinasjonsspill, som tripler, til å lønne seg. Er du så mye bedre enn Norsk Tipping til å vurdere sannsynlighet at du klarer å overkomme provisjonen og kun finne lønnsomme oddsobjekter, vil det på sikt lønne seg å kombinere disse sammen.

Dessverre er det slik i praksis at det er vanskelig å finne slik lønnsomhet. Du slåss jo hele tiden mot spilleselskapets provisjon. Ettersom du får null kroner tilbake for å tippe to av tre kamper riktig i en slik trippel skal det mye til å spille slik med overskudd over tid. I mange tilfeller vil et ellers lønnsomt oddsregnskap (på singler) snus til et ulønnsomt oddsregnskap (på tripler).

For eksempel: Du spiller tre kamper til odds 2. Det gir en samlet odds på 8. To av kampene går inn, men siden den tredje bommet vinner du ingenting. Hadde du i stedet spilt de tre kampene single hadde du vunnet på to av de, og gått med et solid overskudd den spilledagen.

Du utsetter deg også for langt større risiko ved å spille høyoddsere, som gir lengre tapsrekker, med de uheldige konsekvensene det kan få for spillebudsjettet ditt.

Vær og vind
Til vanlig har fotballkamper ingenting med hverandre å gjøre. Resultatet i Liverpool — Chelsea påvirkes ikke av resultatet i Manchester United — West Ham, som spilles samtidig.

En sjelden gang skjer det noe som gjør at flere kamper får en felles faktor. Man kan se for seg, uten at jeg denne gang har gjort det statistiske forarbeidet, at en svært regntung, tåkete formiddag i England fører til at forskjellen mellom lagene utjevnes noe, og antallet scoringer går ned. Forholdene er så vanskelige at de beste spillernes kvaliteter reduseres, mens lagene som kommer for å forsvare seg til ett poeng får det litt enklere. I teorien kan det da være lønnsomt å kombinere for eksempel flere uavgjorte sammen på én kupong, eller flere spill på under 2,5 mål.

Samtidig kan det skje at resultatet i én kamp påvirker spillernes motivasjon i en annen kamp. Dette kan for eksempel skje i siste serierunde av en sesong, der bataljene om medaljer og å unngå nedrykk ofte involverer flere lag i flere kamper. Her kan man ved enkelte anledninger tenke seg til kombinasjonsspill som virker fornuftig.

Generelt er likevel den uforbeholdne anbefalingen, om fornuft er viktigere enn underholdning: Spill singlekamper — altså én kamp per kupong hvis mulig.

Lykke til med spillene, og husk at du kan bli en bedre spiller ved å lese forhåndsvurderingene på Dagbladets oddstips-sider hver dag!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer