Sinne over Murdochs United-tilbud

Britiske politikere og kommentatorer reagerte mandag med sinne og bestyrtelse på Rupert Murdochs plan om å kjøpe Manchester United for nærmere 7,5 milliarder kroner.

Enic-gruppen, som allerede eier Vicenza, Slavia Praha, AEK Athen og en firedel av Glasgow Rangers, vurderer å konkurrere med Murdoch om å overta United. Med støtte fra amerikanske Time Warner kan selskapet gi Murdoch kamp, og derfor føk aksjekursen opp med en tredel.

United-aksjen ble fredag omsatt for 20 kroner, mandag var den godt over 27 kroner.

Interessekonflikt

Alle de britiske avisene, bortsett fra de fire som eies av Murdoch, uttrykte alvorlige innvendinger mot at den australske mediemogulen prøver å overta en av verdens mest berømte klubber.

Murdoch vil kjøpe United gjennom sitt tv-selskap BSkyB, som sitter på overføringsrettighetene til engelsk toppfotball. Mange mener at en uholdbar interessekonflikt vil oppstå dersom Murdoch både eier Englands mest populære klubb, tv-selskapet som overfører kampene og flere av avisene som skal skrive om dem.

- Det er ringvirkninger her som får meg til å føle at dette ikke kan betraktes som en vanlig transaksjon der ett børsnotert selskap overtar et annet, sa sportsminister Tony Banks mandag.

Tung satsing

Rupert Murdoch satser tungt på sport og tv-rettigheter, og er ikke fremmed for å sitte på begge sider av forhandlingsbordet. I USA eier Murdoch både tv-selskapet Fox som har rettighetene til baseballkamper, og storklubben Los Angeles Dodgers.

Andre klubber kan frykte at United vil få særbehandling i en virkelighet der tv-rettighetshaverne i stor grad dikterer terminlista, fotballmyndighetene kan frykte at Murdoch vil ta med seg United og bryte ut i en internasjonal superliga sammen med andre storklubber eid av mediemoguler, og andre tv-selskaper har all grunn til å frykte at det blir umulig å fravriste Sky tv-rettighetene når den mest populære klubben eies av BSkyB.

Plyndring

I Daily Telegraph hevder den tidligere United-manageren Tommy Docherty at en handel som det Murdoch legger opp til vil rive hjertet ut av fotballen.

- Spillet er allerede fremmedgjort for de virkelige tilhengerne, og dette vil tynne ut lidenskapen ytterligere, sa han.

Formannen i den uavhengige suporterklubben i Manchester United sa til The Mirror at Murdoch vil «voldta og plyndre» klubben.

Murdoch eier fire britiske aviser, og det var bare de fire som i sine mandagsutgaver ikke stilte svært kritiske spørsmål ved milliardtilbudet.

The Times kjørte en ren nyhetsreportasje, mens The Sun slo fast at United-manager Alex Ferguson ved et Murdoch-kjøp av United vil få en gyllen mulighet til å sikre seg alle de toppspillerne han kan ønske seg.

Bygger ut

Mandag ble det også kjent at Manchester United ønsker å utvide tilskuerkapasiteten på Old Trafford fra dagens 55 000 til 67 400, men dette er uavhengig av Rupert Murdochs oppkjøpsplaner.

Det ble mandag levert inn søknad om tillatelse til å utvide de øst- og vestvendte tribuneseksjonene. Planen har et kostnadsoverslag på nærmere 400 millioner kroner. Utvidelsene av tribunene vil også gi klubben nye kontorer og ny supporterbutikk.

(NTB)