Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Sinnssykt bra flyt

Treneren mener sølvgutten Dale Oen er like god på 200 m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Alexander Dale Oen svømmer 200 meter bryst, forsøk kl. 13.40!

BEIJING/OSLO (Dagbladet.no): Før Alexander Dale Oen fikk fordøyd isen han skulle feire OL-sølvet med, var allerede tankene hans over på den neste olympiske oppgaven i Beijing.

I dag svømmer han for semifinaleplass på den doble distansen, 200 meter bryst.

Én detalj

Over iskremen i deltakerlandsbyen har Alexander og trener Stig Leganger Hansen mest sannsynlig snakket om den ene detaljen som kan gjøre Dale Oen til en medaljekandidat i finalen i morgen: Vendingene.

Leganger Hansen anslo overfor Dagbladet i går at Dale Oen tapte mellom ett og to tideler på den rufsete vendingen i finalen på 100-meteren. For at han skal stå igjen som et reelt medaljehåp i morgen er det vendingene som må sitte.

Mellom veggene i OL-bassengene er det ingen som matcher Dale Oens fart i vannet.

- Sinnssyk teknikk

NYE MEDALJESJANSER: Alexander Dale Oen imponerte alle med en fantatisk 100 meter, i dag er det klart for den doble distansen. Foto: EPA/SCANPIX
NYE MEDALJESJANSER: Alexander Dale Oen imponerte alle med en fantatisk 100 meter, i dag er det klart for den doble distansen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror han er sulten på å gjøre det bra der, så får han bruke dagene som kommer på å svømme seg i form. Han har en sinnssykt bra flyt og teknikk, det er mange som legger merke til det, sier Leganger Hansen til Dagbladet.

At Dale Oen er i form er ikke lenger noen hemmelighet. På 100-meteren her i OL har han senket den personlige rekorden sin med seks tideler, til 59.16.

Om han får til løp av samme klasse på den doble distansen, er ikke treneren i tvil om at det blir flere personlige rekorder på ham.

- Det er fullt mulig å ta et sekund eller to om han skulle ha et optimalt løp, mener Leganger Hansen.

- På 200 meter har han mer tid til å få vendingene til å sitte. På den distansen svømmer man også med lavere rytme og det gjør det lettere, sier Leganger Hansen.

Han har god tro på at eleven kan overraske.

- Jeg tror Alexander er like god på 200 meter som på 100 meter, sier treneren.

Trenger to sekunder

image: - Sinnssykt bra flyt

I skrivende stund er Dale Oens personlige og norske rekord på 2.09.74 på distansen. For ordens skyld nevner vi gårsdagens OL-vinner og Dale Oens banemann Kosuke Kitajimas verdensrekord på 2.07.51.

Trekker du fra to sekunder på Alexanders pers, ser du fort at han kan være med i medaljekampen på den doble distansen også. Om svømming hadde vært matematikk.

Verdensrekordene forsvinner som smog i Beijingsolen i bassenget i Vannkuben, og det er liten grunn til å tro at vinnertida på 200 meter bryst blir langt unna Kitajimas gjeldende rekord.

Den japanske OL- mesteren var glassklar på hva ambisjonen hans er når det drar seg til i bassenget i finalen torsdag.

- Jeg går for verdensrekorden på 200 meter også, forkynte han på pressekonferansen etter gullet på 100-meteren.

Og hva Alexander Dale Oens kommentar til 200-meteren var?

- Vi får se, var alt han ville si om saken.

Spurte om mer da det var tyngst

Stig Leganger Hansen har trent eleven i åtte år og var svært stolt da han så Dale Oen svømme inn til sølvmedaljen.

- Vi har hatt et godt forhold hele veien og han har gitt utrolig mye for dette. Det var stort å se at han oppnådde dette med det arbeidet han har gjort, sier Leganger Hansen.

Han forteller at Alexander Dale Oen er den eneste utøveren han noensinne har trent som under de tyngste treningsperiodene har kommet bort til han og spurt om det er et eller annet han kan gjøre bedre.

- Han har sagt at han vil vite det slik at man ikke kan si etterpå at ting kunne vært gjort bedre. Han vil ha det vondt og være grundig. Det er i motsetning til mange utøvere som gjerne vil lure seg unna litt under den tyngste treningen, sier Leganger Hansen til Dagbladet.

MØNSTERELEV: Stig Leganger Hansen skryter voldsomt av svømmestjerna si.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!