Sint Aukland til angrep på skipresidenten under Skavlan-sending

- Nå ser jeg bare en som sitter her uten ryggrad.

HETT:  Da Anders Aukland og Erik Røste gjestet Skavlan torsdag kveld. Foto: ROBIN HALDERT / NTB scanpix
HETT: Da Anders Aukland og Erik Røste gjestet Skavlan torsdag kveld. Foto: ROBIN HALDERT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Langrennsløperen Anders Aukland (41) er gjest i tv-programmet «Skavlan» som ble spilt inn i Stockholm torsdag ettermiddag. Programmet sendes på NRK i morgen kveld.

I studio var også Norges Skiforbund representert ved skipresident Erik Røste.

Og det ble små-amper stemning under innspillingen, etter påstående om mistenkelige blodverdier den siste uka.

- Jeg har ikke fått den hjelpa jeg forventet av skiforbundet. Jeg må svare i reneste Lance Armstrong-stil. Jeg må jo si til alle som spør at de må henvende seg til FIS (det internasjonale skiforbundet). Det er bare en ting som hjelper. Det er åpenhet, sier Anders Aukland i Skavlan-intervjuet.

Aukland ble denne uka anklaget for å ha mistenkelig blodverdier på 2000-tallet. Blant annet foran OL i Salt Lake City der det ble målt 17, ifølge tallene til «Uppdrag Granskning».

- Uten ryggrad Skipresident Røste sier i Skavlan-intervjuet at de ikke kunne hjulpet Aukland med å ikke havne i dokumentaren.  

- Skiforbundet sitter ikke på noen informasjon og visste ikke at det var Aukland som var på lista til FIS, sier Røste.  

Det mener Aukland er feil.

- Jeg har senest i dag fått beskjed av Røste om at han sitter på informasjon som kunne frikjent meg, sier Aukland.  

Røste fulgte opp med følgende:  

- Den «mistenktlista» ble opprettet av Bengt Saltin. Det var en liste som ble brukt for å teste utøvere. Noen ble tatt, noen ble frikjent. Aukland ble det aldri dokumentert noe rundt. Det ble ikke opprettet noen sak mot ham, sier Røste.  

- Vi har bedt om et møte med Aukland og laget hans flere ganger, senest tirsdag, sier Røste, om den manglende støtten som etterlyses.

Dette fikk Aukland til å heve stemmen.  

- Denne informasjon er det jeg trengte å høre (i dokumentaren). Nå ser jeg bare en som sitter her uten ryggrad, sier Aukland om skipresidenten.  

Røste hevder det er Uppdrag Granskning og ikke skiforbundet som har ansvaret for dokumentaren.  

- Ansvaret er hos Uppdrag Granskning, ikke Norges Skiforbund, sier Røste.

SVT-dokumentaren ble vist onsdag kveld og det kom beskyldninger mot vinteridrettsutøvere fra flere store idrettsnasjoner. Det hevdes at utøvere fra Norge, Finland, Russland, Hviterussland, Estland, Sveits, Tyskland og Østerrike hadde mistenkelige blodverdier.

De to eneste som navngis i dokumentaren er Anders Aukland og estiske Jaak Mae. Ifølge dokumentaren hadde FIS en mistenktliste med 12 menn og sju kvinner som hadde blodverdier som ikke var «normale» etter deres tall. En av disse var Aukland.

Bakgrunnen for Auklands kritikk er at Norges Skiforbund ikke ønsket å stille opp til intervju i SVT-dokumentaren som ble vist på svensk tv i går.

- Tøffe dager Dagbladet var i dag på innspillingen av Skavlan som vises på NRK i morgen, og Aukland startet med å fortelle om tøffe dager.

- Det føles helt uvirkelig å få navnet sitt på førstesider i forbindelse med en dopingsak. Dette gjelder meg og min familie og noe jeg aldri hadde forventet å havne midt oppe i, sier Anders Aukland.

- Jeg satt og snakket med barna i en time i går. De kom hjem fra skolen og hørte at pappa var dopet. Selv om det meste har gått bra, så var det det mest ubehagelige så langt, sier Aukland.  

Han hevder han har lite kunnskap på fagområdet og om blodverdier.

- Angående mine blodverdier så har jeg lite kunnskap om det, og har aldri tenkt noe over det. Blodverdier synker og stiger ettersom man er i høyden. Før mesterskapet i Salt Lake City var vi mye i høyden, sier Aukland.  

- Gruet seg - Uppdrag Gransking tok kontakt rundt 1. januar og jeg svarte på spørsmålene. Jeg tok kontakt med skiforbundet som rådet meg til å ikke svare. Men jeg valgte å svare, sier Aukland. 

Han er skuffet over at skiforbundet ikke har stilt opp i dokumentaren og savner støtte.

- Jeg ante allerede da (i januar) at det skulle komme et program. Som idrettsutøver må jeg godta at det stilles spørsmål. Det var utøvere som var dopet i Salt Lake. Det jeg ikke kan godta er at navnet mitt dras opp, sier Aukland.  

- Jeg har en grunnleggende moral og det har aldri vært i et dilemma der doping har vært et tema. Derfor er dette uvirkelig, sier han.     - Johann Mühlegg skilte seg ut i 2002. Vi på det norske laget var der for å ha det gøy og å gå på fort på ski, sier Aukland.  

Aukland ble oppsøkt av SVTs reporter under langløpet Marcialonga tidligere i år.

- Jeg har gruet meg til denne dagen og programmet. Jeg fikk informasjon fra Uppdrag Granskning om hva de skulle si. Og de siste dagene har jeg fått enorm støtte. Fra både løpere fra Salt Lake og andre, sier Aukland.  

- Da jeg tok kontakt med forbundet fikk jeg ikke den hjelpen for forventet å få. Forbundet har stukket hodet i sanden. De hadde en strategi, jeg hadde en annen. Slik var det, sier Aukland, som hevder Norge Skiforbund har bedt familien rundt Aukland om å ikke stille i pressen.

- Skipresidenten har ringt Fredrik (Aukland, broren) og bedt han om å ikke stille opp, sier 41-åringen.

- Kunne nevnt flere Skipresident Erik Røste sier i Skavlan-sendingen at han er trygg på at forbundet har opptrådt riktig.

- Vi er av den oppfatning at vi har valgt riktig strategi. Dette er den andre dokumentaren som Uppdrag Granskning viser. Vi stilte opp med kompetanse i fjor, både leger og andre fagpersoner. Alle har dårlige erfaringer. Derfor valgte vi å svare skriftlig denne gangen og henviste til de som tok prøvene, nemlig FIS, sier Erik Røste.  

- At jeg eller andre i Norges Skiforbund skal gjøre oss til dommere etter det som skjedde for ti år siden, går ikke. - Ved å stille opp ville vi gitt programmet mer legitimitet. Da kunne det kanskje vært flere norske utøvere der. Det var flere norske utøvere som Uppdrag Granskning ville vite om som ikke kom med i programmet, sier Røste.  

Skipresidenten ønsket ikke å si hvem det gjaldt. 

 - SVT har brukt to år på å dokumentere uregelmessigheter. Det har de ikke klart. Vi har forsvart Anders. Jeg har full forståelse for at Anders er lei seg. Vi har full tillit til Anders, sier Røste i SVTs studio.  

Stemningen mellom skiforbundet og Aukland var ikke på topp under innspillingen av programmet.

- Jeg er sjokkert og forbanna. Dette viser et skiforbund uten ryggrad. Jeg har vært en del av forbundet i 17 år eller mer. Jeg ba om hjelp for meg og min familie. Det fikk jeg ikke. De valgte en helt annen strategi enn meg, men vi er enige om at det ikke har skjedd noe ulovlig. Derfor er valget de gjør helt utrolig for meg, sier Aukland.

IKKE VÅR SKYLD:  Skipresident Erik Røste.Foto:  NTB scanpix
IKKE VÅR SKYLD: Skipresident Erik Røste.Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer