Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sint Weng lurte Johaug med Northug-taktikk: - Begynte nesten å grine

Nektet å dra, vant spurten og beholdt sammenlagtledelsen.

BEST: Heidi Weng knuste Therese Johaug i spurten på 15-kilometer fellesstart med skibytte i Canmore.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Heidi Weng knuste Therese Johaug i spurten på 15-kilometer fellesstart med skibytte i Canmore. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OSLO/CANMORE (Dagbladet): Therese Johaug var forbannet og revansjesugen etter fallet på gårsdagens sprint.

I dag var planen å kanalisere aggresjonen på samme måte som en illsint, men strålende opplagt Emil Hegle Svendsen gjorde på søndag - og dermed slå kraftig tilbake på dagens 15 kilometer fellesstart med skibytte i Canmore.

Johaug åpnet like hardt som hun varslet, men klarte aldri å kvitte seg med Heidi Weng. Johaug snudde seg flere ganger mot Weng og forsøkte å få henne frem i tet, men tourlederen gjorde som Petter Northug og nektet å dra.

Dernest fortsatte jenta fra Ytre Enebakk med Northugs velkjente suksessformel da hun på perfekt taktisk vis utnyttet dragsuget til Johaug og spurtslo verdenscuplederen på oppløpet.

Det var Wengs tredjeverdenscupseier og betyr at hun beholder sammenlagtledelsen i Ski Tour Canada hårfint foran Johaug. Astrid Uhenholdt Jacobsen ble nr. 3, bare 9,8 sekunder bak tetduoen.

- Var sint Jacobsen vant spurten i en gruppe bestående av sju løpere, hvorav fire av dem var finner. Krista Parmakoski, Anne Kyllönen og Ingvild Flugstad Østberg fulgte på de neste plassen.

Men ingen kunne gjøre noe med Heidi Weng.

- Jeg glemte bonussekundene i dag, men det får bare være. Therese prøvde å kvitte seg med meg, men det klarte hun heldigvis ikke. Det var så tøft at jeg nesten begynte å grine, men løypa passet meg bra. Det var mye opp og ned. Dette var moro, sier Weng til NRK.

- Det var en tøff duell og en hard fight. I dag var Heidi sterkest mot slutten, oppsummerer Johaug.

Begge var revansjesugne og sinte etter gårsdagens fall. Det innrømmet Weng i seiersintervjuet med FIS.

- Jeg var sint og ville komme tilbake etter fallet i sprinten. Det var digg å slå tilbake, sier 25-åringen.

Kari Øyre Slind ble for øvrig femte beste nordmann på 10. plass og slo dermed profiler som Jessica Diggins (nr. 11), Justyna Kowalczyk (nr. 13), Charlotte Kalla (nr. 15) og Maiken Caspersen Falla (nr. 19).

Hard Johaug-åpning Johaug åpnet sedvanlig offensivt og sprakk opp feltet etter bare to minutters skigåing. Bare Weng klarte å holde følge med 27-åringen fra Dalsbygda.

Justyna Kowalczyk har vist lovende takter i det siste og vurderte å henge seg på den norske duoen, men slapp seg etter hvert ned til hovedfeltet.

Dagens etappe ble en duell mellom de to beste i sammendraget, Johaug og Weng. I kjent stil måtte Johaug gjøre all drajobben.

DUELL: Heidi Weng tok et nytt stikk i duellen mellom mot Therese Johaug og tok sin tredje verdenscupseier. Foto:  EPA/ANDRE PICHETTE
DUELL: Heidi Weng tok et nytt stikk i duellen mellom mot Therese Johaug og tok sin tredje verdenscupseier. Foto: EPA/ANDRE PICHETTE Vis mer

Etter fire kilometer lå Johaug og Weng drøye ti sekunder foran forfølgerne. Kowalczyk så på det tidspunktet sterkest ut i hovedfeltet i motbakkene og viste sin beste form for sesongen.

- Therese er ikke like rå som vi har sett henne på sitt aller beste, konkluderte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Johaug tok viktige bonussekunder På det første spurtpunktet utfordret Weng verdenscuplederen, men Johaug satte så høyt tempo i motbakken at hun kapret alle bonussekundene og overtok sammenlagtledelsen med ett tidel. I hovedfeltet var Ingvild Flugstad Østberg raskest og tok tredje flest bonussekunder.

Ved skibytte var forfølgerne, anført av finske Kerttu Niskanen, drøye tolv sekunder bak lederduoen Johaug og Weng, som altså ikke klarte å distansere forfølgerne helt på klassiskdelen.

På skøytedelen ble Johaug utålmodig, snudde seg bak og forsøkte å lokke frem Weng i et forsøk på å få drahjelp. Weng gjorde imidlertid som Petter Northug ville gjort og holdt seg i motbakkedronningens rygg.

Slet med å få luke Mens tetduoen nølte, nærmet forfølgerne seg gradvis bak. Etter 11,25 av 15 kilometer var de sju nærmeste forfølgerne, hvor spurtsterke Nathalie von Siebenthal dro, bare ni sekunder bak Johaug og Weng.

Der Johaug tidligere bare har økt og økt på fellesstarter, slet hun med å distansere konkurrentene i Canmore i dag. Etter 13 kilometer var avstanden likevel økt til 16 sekunder til hovedfeltet hvor halvparten var finner.

I den siste bakken forsøkte faktisk Weng å gå forbi Johaug, men verdenscuplederen svarte og kom først inn på oppløpet. Det viste seg å være en ulempe. Weng dro nytte av å komme bakfra og spurtslo Johaug.

Dermed tok Weng sin tredje verdenscupseier og beholdt ledelsen i sammendraget.

Astrid Uhreholdt Jacobsen spurtet inn til 3. plass, 9,8 sekunder bak Weng. Krista Parmakoski, Anne Kyllönen og Ingvild Flugstad Østberg fulgte på de neste plassene.

Kari Øyre Slind ble nr. 10 og slo dermed profiler som Jessica Diggins (nr. 11), Justyna Kowalczyk (nr. 13), Charlotte Kalla (nr. 15) og Maiken Caspersen Falla (nr. 19).