DOP-BESKYLDNINGER: En tysk tv-dokumentar kommer med nye beskyldninger om doping i russisk idrett. Dokumentaren kommer ei uke før Det internasjonale friidrettsforbundet skal avgjøre om russere får delta i OL. Foto:  REUTERS/Jim Young/File Photo
DOP-BESKYLDNINGER: En tysk tv-dokumentar kommer med nye beskyldninger om doping i russisk idrett. Dokumentaren kommer ei uke før Det internasjonale friidrettsforbundet skal avgjøre om russere får delta i OL. Foto:  REUTERS/Jim Young/File PhotoVis mer

Sinte russere etter nye anklager i dopingdokumentar

Sterke beskyldninger mot minister.

(Dagbladet): Den tyske tv-kanalen ARD viste i går en ny dopingdokumentar om russisk idrett. Dokumentaren hevder blant annet den russiske sportsministeren Vitalij Mutko har skjult positive dopingprøver og at trenere som er utestengt for brudd på dopingreglene fortsatt trener nasjonens utøvere.

Dokumentaren får Mutko til å reagere.

- Målet er åpenbart: Å påvirke komiteen, sier Mutko, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han sikter at det russiske friidrettsforbundet er blitt suspendert fra alle konkurranser, men det internasjonale friidrettsforbundet vil bestemme seg for om Russland suspensjonen vil bli opphevet 17. juni.

Interesse

Det er nemlig fortsatt usikkert om Russland får sende friidrettsutøvere til Rio-OL om to måneder.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere mer. Det har vært stor interesse for russisk idrett fra ARD og andre i over halvannet år, sier sportsminister Mutko.

En talsmann for den russiske presidenten Vladimir Putin avviser ryktene om at idrettsministeren skal være innblandet i dopinganklagene.

- Inntil det finnes harde bevis for å støtte opp under påstandene, ser vi på dette som injurie, sier Putins talsmann, Dimitrij Peskov.

MINISTER:  Sportsminister Vitalij Mutko. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV 
MINISTER:  Sportsminister Vitalij Mutko. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV  Vis mer

Stoler på Wada

De norske OL-aktuelle friidrettsprofilene Henrik Ingebrigtsen (25), Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) og Ingvill Måkestad Bovim (34) fortalte til Dagbladet denne uka at de håper Verdens antidopinbyrå (WADA) rydder opp.

- Hvis det er systematisk doping i Russland, så kan det settes spørsmålstegn ved OL-deltakelsen. Men om Russland skal få delta i OL, det tenker jeg ikke så mye rundt, sier Ingebrigtsen.

- Jeg stoler på WADA. Må de gjøre noe så brutalt som å utestenge en hel nasjon, så støtter jeg det dersom WADA mener det fungerer. Det er ingen tvil om at noe må gjøres, sier Grøvdal.

- I sesong tenker jeg lite på doping og sånne ting. Men etter sesongen kan jeg bli sint og lei meg. Jeg forsøker alltid å bare ha fokus på meg selv og distanserer meg fra andre problemstillinger. På startstreken er det bare meg mot resten, sier Bovim.