Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping i friidrett

Sinte stjerner: Er Usain Bolts rekorder de eneste ærlige?

Men egentlig tar bare friidretten med "År Null" det helt nødvendige oppgjøret med gamle dopsynder.

NY START: Kommer friidretten til å stryke alle rekorder for å få en ren start? Og vil det gjøre sporten mer rettferdig? Saken kommer opp på kongressen i august der det europeiske friidrettsforbundet (EAA) foreløpig har foreslått å gjøre 2005 til en grense. Det vil i så fall innebære at Usain Bolts tre verdensrekorder  (100m, 200 m og 4x100m stafett) vil bli stående  FOTO: REUTERS/Pawel Kopczynski 
NY START: Kommer friidretten til å stryke alle rekorder for å få en ren start? Og vil det gjøre sporten mer rettferdig? Saken kommer opp på kongressen i august der det europeiske friidrettsforbundet (EAA) foreløpig har foreslått å gjøre 2005 til en grense. Det vil i så fall innebære at Usain Bolts tre verdensrekorder  (100m, 200 m og 4x100m stafett) vil bli stående  FOTO: REUTERS/Pawel Kopczynski  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET går mot flertall i internasjonal friidrett for å stryke alle gamle rekorder og innføre en ny tidsregning. Endringen vil i så fall skje på sportens verdenskongress i London 2.august ved at delegater fra mer enn 200 nasjoner vedtar forslaget fra det europeiske friidrettsforbundet (EAA) om å sette «År Null» til 2005.

Kjernen i dette forslaget er erkjennelsen av at sportens historie i seg selv er så tvilsom at de viktigste begivenhetene må kunne bli etterprøvd. Det er en oppsiktsvekkende selvforståelse med kraft til å endre spillereglene i hele dopingkampen.

Nettopp det må trigge friidrettens sjef Sebastian Coe som mer og mer profilerer seg som en reformator av denne idretten. Innfører friidretten en tidsregning før og etter Coe, vil det bli stående som en avgjørende historisk hendelse for all mulig sport.

FOR den store utfordringen i forsøket på å begrense dopingbruken, har vært at idrettens ledere ikke har sett seg tjent med en mest mulig effektiv kontroll. Normal ærlighet har i den enkelte sport hittil vært vurdert som for dårlig butikk.

Akkurat det forandret seg drastisk for den internasjonale friidretten da den til slutt ble stående igjen som en total moralsk fallitt:

  • Avsløringene av russerdopet og korrupsjonen helt inn i egen toppledelse, truet friidrettens kommersielle eksistens.

Det er bakgrunnen for Sebastian Coes stadig mer uforsonlige holdning til å inngå kompromiss med friidrettens tvilsomme fortid.

HER passer forslaget fra EAA perfekt. Det innfører ikke bare en ny tidsregning for friidrettens rekorder der «År Null» settes til 2005, men kommer samtidig med flere krav som sikrer de nye rekordenes troverdighet. Heretter skal ingen rekord bli godkjent hvis ikke den kan medisinsk etterprøves, samtidig som rekordsetteren selv må være i et kontrollsystem i forkant av prestasjonen som styrker oppfatningen av at hun eller han er ren.

Den juridiske grensen for etterprøving ligger nå på ti år. Det innebærer at de eventuelle rekordene fra de første to årene etter 2005 bare blir godkjent om de har med seg prøver som allerede er retestet og om utøveren blir vurdert som troverdig. 2005 er valgt som et skille fordi friidretten da begynte å fryse ned det tekniske bevismaterialet med urin eller blod.

OM verdenskongressen vedtar dette forslaget vil det gi en revolusjonerende endring også på selve rekordlista:

  • Bare 18 av 44 verdensrekorder i friidrettens olympiske øvelser er satt etter 2005 slik at de har mulighet til å bli stående.

Noen av dem er allerede i gråsonen fordi den nye regelen i tillegg vil komme med krav om at rekordholderne for alltid må holde seg rene. Blir en rekordholder tatt i ettertid, strykes resultatet automatisk uavhengig av hvorvidt selve dopingbruddet har noe å gjøre med rekorden.

Det er en viktig endring med tanke på at flere av rekordholderne allerede i dag er under spesiell overvåkning fordi de tilhører belastede miljøer. Dette gjelder for eksempel etiopisk langdistanse og jamaicansk sprint; det siste med et unntak for Usain Bolt som gjennomgående blir vurdert som et fysiologisk unntak.

Men er hans rekorder de eneste ærlige, og derfor verdt å beskytte? Eller er dette enda en kommersiell vurdering av idrettslederne der suverene Usain Bolt blir beskyttet spesielt fordi han er blitt symbolet på det som er er godt i friidretten?

DET kan virke sånn når forslagsstillerne har valgt 2005 som «År Null» i stedet for å stryke alle rekorder uten noen ekstra vurdering av de som formelt sett holder aldersgrensen.

INGEN RASKERE: Usai Bolt rett etter sin utrolige 100 meter på 9.58 under VM i Berlin 2009. Er den rekorden for viktig for friidretten til å bli strøket? FOTO:AP /Michael Sohn
INGEN RASKERE: Usai Bolt rett etter sin utrolige 100 meter på 9.58 under VM i Berlin 2009. Er den rekorden for viktig for friidretten til å bli strøket? FOTO:AP /Michael Sohn Vis mer

Uansett skal de samme idrettslederne ha ros for forsøket. Om det så delvis er gjort med et sideblikk på Usain Bolt og dagens sponsorinntekter, er det likevel viktig i seg selv. Som sjef for europeisk friidrett har norske Svein Arne Hansen i de to siste årene vært en pådriver for en mer radikal kamp mot doping. Det er en svært positiv endring med tanke på norsk friidretts tidligere problemer med å ta inn over seg behovet for en strengere praksis i forbindelse med egne dopingdommer.

Selv har Hansen en rasjonell forklaring på forvandlingen:

- Det at vi har rekorder som viser hvordan vi presser grensene for menneskets yteevne, er en stor styrke for friidretten. Men dette hjelper ingen ting om folk ikke tror på rekordene, sa Hansen i forbindelse med vedtaket sist helg.

HVA folk vil tro om friidrettsrekorder etter innføringen av «År Null», blir mest opp til sporten selv. Kanskje hadde vært riktigere å stryke samtlige verdensrekorder for å unngå debatten om de 16 rekordene som blir stående. Det ville i hvert fall hjulpet rekordholderne som Jonathan Edwards (tresteg), Paula Radcliffe (maraton) og Kevin Young (110 meter hekk) som nå mener seg mistenkeliggjort:

- Dette er feil og feigt. Jeg tror ikke forslaget tjener hensikten, uttalte en sint Jonathan Edwards; en av flere britiske stjerner som mener at forslaget kaster en skygge av tvil over det de har prestert. Der tar de sannsynligvis feil. Friidretten er så ulik at den enkelte utøver og den enkelte øvelse nok blir vurdert for seg.

Denne uka har disse rekordholderne uansett fått mye oppmerksomhet i mediene, men det virker som de europeiske friidrettslederne står fast på vedtaket sitt:

- Kom med et alternativ, sier Sebastian Coe selv.

For denne revolusjonen mot friidrettens juks og svindel har vokst seg fram som en nødvendighet etter at tyskerne allerede i 1999 foreslo en slik endring i forbindelse med sitt eget oppgjør mot den dopbaserte DDR-sporten. Nå er det en hel idrett som føler seg tvunget til total selverkjennelse.

Europeerne står sterkt i internasjonal friidrett, og Sebastian Coe har klart å holde sporten sin samlet blant annet i utestengelsen av Russland. Slik kan forslaget som Svein Arne Hansen løfter fram på vegne av EAA, bli ett av de viktigste norske bidragene til verdensidretten noensinne.