I STORFORM: Etter to vanskelige sesonger etter overgangen fra Tottenham, virker omsider Dimitar Berbatov å ha funnet seg til rette i rødt. Bulgareren har hatt en oppløftende sesonginnledning så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie Keogh
I STORFORM: Etter to vanskelige sesonger etter overgangen fra Tottenham, virker omsider Dimitar Berbatov å ha funnet seg til rette i rødt. Bulgareren har hatt en oppløftende sesonginnledning så langt. Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie KeoghVis mer

Sir Alex ba Berbatov holde seg unna avisoverskriftene

Nå sprudler bulgareren igjen, og loves startplass mot Liverpool.

||| Helgens engelske kamper kan du følge i Dagbladets fotballstudio.

(Dagbladet): Vanligvis må man vente helt til oppunder kampstart før man får innsyn i sir Alex Fergusons taktiske disposisjoner, men på fredagens pressekonferanse gjorde den vanligvis hemmelighetsfulle Manchester United-sjefen et sjeldent unntak.

Grunnen til det er en revitalisert bulgarer som er i ferd med å begynne å innfri de skyhøye forventningene som medfølger en prislapp på 300 millioner kroner etter to turbulente sesonger i rødt.

Etter å ha blitt hvilt i et gjesp av en Champions League-kamp mot Rangers i midtuka, loves Dimitar Berbatov nå en startplass i søndagens prestisjeduell mot Liverpool på Old Trafford.

- Så langt denne sesongen har han utfoldet seg på banen på en utmerket måte, han nyter å spille fotball, og han kommer til å spille på søndag, sier Ferguson, ifølge Uniteds hjemmeside.

- Mange beundrere
Få spillere har måttet tåle flere negative mediaoppslag for sine prestasjoner på banen enn 29-åringen. Ferguson tror alle skriveriene har gått hardt inn på Berbatov, som bare glimtvis har vist den klassen som gjorde ham til en umiddelbar slager i Tottenham-trøya. Derfor var rådet fra United-sjefen å slutte å lese aviser.

- Når vi kjøper en spiller for den slags penger, blir det straks mer oppmerksomhet rundt dem. Når de har en dårlig kamp, blir de møtt med kritikk andre spillere slipper unna. Jeg har bedt ham om å holde seg unna pressen. Jeg tror at han noen ganger har bekymret seg over overskriftene, sier Ferguson om klubbens rekordsignering.

GLEDER SEG: Sir Alex Ferguson omtaler møtet med Liverpool som den kampen han fortsatt gleder seg mest til.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
GLEDER SEG: Sir Alex Ferguson omtaler møtet med Liverpool som den kampen han fortsatt gleder seg mest til.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

- Men ikke alle har tvilt på ham. Han har mange beundrere - særlig internt i klubben. Dimitar har hatt noen utrolige kamper for oss, understreker han videre.

Papegøye
Søndag venter en motstander Ferguson har opparbeidet seg et helt spesielt forhold til gjennom sine snart 24 år i sjefsstolen på Old Trafford. Da Ferguson kom fra Aberdeen til Manchester en høstdag i 1986, lå maktsentrumet i engelsk fotball drøyt fem mil vestover langs M62. Den ærgjerrige skottens selvpåførte oppgave var «å rive Liverpool FC ned fra pidestalen», som han selv formulerte det.

Selv om maktbalansen er snudd på hodet siden den gang, betyr det fortsatt mye å slå erkerivalen for Ferguson.

- Jeg høres kanskje ut som en papegøye når jeg til stadighet trekker dette fram, men dette er den viktigste kampen vi spiller i året, sier United-sjefen.

- Overtaket svinger fram og tilbake. det var en femårsperiode på slutten av 90-tallet da vi sjelden tapte, mens de nylig vant en del kamper på rad. Vi vant det forrige møtet, så forhåpentligvis svinger det vår vei igjen, fortsetter han.

- Lite ideelt
Siden Uniteds 2-1 seier på Old Trafford i mars, har det skjedd store endringer i Liverpool. Borte er Rafael Benitez, som aldri kom godt overens med Ferguson. I stedet er det en gammel venn av skotten som har overtatt manageransvaret, Roy Hodgson.

Søndag legges vennskapet til side når den tidligere Fulham-sjefen leder sin nye arbeidsgiver for første gang mellom de to fotballstorhetene fra Nordvest-England.

- Det er et vanskelig oppgjør, men det er en rivalisering som har begeistret folk gjennom årenes løp, og jeg håper det ikke blir annerledes denne helgen. Det er ikke noe poeng for Alex eller meg å bygge opp forventningene, for de har blitt bygd opp likevel. Alt vi kan gjøre, er å skride til verket i håp om at lagene våre er godt forberedt og prestere ute på banen, sier Hodgson, ifølge Sporting Life.
 
Hodgson, som benyttet muligheten til å hvile nøkkelspillere som Fernando Torres og Steven Gerrard i torsdagens 4-1 seier mot Steaua Bucuresti i Europa League, skulle likevel hatt litt bedre tid på å forberede seg til storkampen.

HÅPER PÅ NY KLASSIKER: Gammelt vennskap legges til side når Roy Hodgson møter sir Alex Ferguson for første gang som Liverpool-sjef. Han håper på en ny, klassisk kamp på søndag.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales
HÅPER PÅ NY KLASSIKER: Gammelt vennskap legges til side når Roy Hodgson møter sir Alex Ferguson for første gang som Liverpool-sjef. Han håper på en ny, klassisk kamp på søndag.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales Vis mer

- At kamper av denne størrelsen kommer så tidlig i min tid her, er ikke akkurat ideelt, men jeg håper vi yter vårt beste og ser hva kampen fører med seg, poengterer han.

PS! Sir Alex Ferguson kom også med en oppdatering rundt skadesituasjonen til Antonio Valencia. Ecuadorianeren forventes nå å være tilbake i spill i slutten av februar. Et comeback for Owen Hargreaves, som har spilt et knapt minutt med fotball de siste to årene, kan være nært forestående, opplyser den amerikanske kirurgen Richard Steadman overfo
- Resultatet blir svært viktig. Dette kommer til å bli en jevn serie - det skiller bare ett til to poeng mellom mer enn halvparten av lagene på tabellen. Men sesongen er en lang reise for oss alle før man er i den posisjonen hvor man ønsker å være.