IKKE KOMPISER: Hatet mellom Liverpool og Manchester United er blitt enda sterkere etter denne hendelsen i oktober. Luis Suarez ble seinere dømt til åtte kampers utestengelse for å ha kalt Evra «negro». Foto: Scanpix
IKKE KOMPISER: Hatet mellom Liverpool og Manchester United er blitt enda sterkere etter denne hendelsen i oktober. Luis Suarez ble seinere dømt til åtte kampers utestengelse for å ha kalt Evra «negro». Foto: ScanpixVis mer

Sir Alex ber supporterne oppføre seg

Det samme gjør Gerrard.

•Følg FA-cupkampen mellom Liverpool og Manchester United i studio fra kl. 13.45.

Én mann kommer til å være i fokus på Anfield i ettermiddag: Patrice Evra.

Franskmannen kommer til å bli pepet ut og møtt med en serie av skjellsord på grunn av at Liverpools Luis Suarez ble dømt til åtte kampers utestengelse for rasistisk ordbruk mot nettopp Evra, da de to lagene møttes i oktober.

Leder i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, forklarer slik hvorfor Evra vil få en dårlig mottakelse i dag.

- Jeg tror de fleste Liverpool-supporterne føler at han ikke snakket sant, at han har opptrådt slik man ikke setter pris på. Han har fått en kollega i en annen klubb til å bli utestengt, og det er usikkert hva han har sagt, sier han.

Gammelt hat
Sinnet mot Evra fra Liverpools tilhengere og støtten til samme mann fra United-fansen blir imidlertid bare enda et ledd i det intense forholdet mellom de to klubbene.

- Grunnen til at klubbene misliker hverandre er at de har byttet på å være best. Historisk sett handler det om byene Manchester og Liverpool, og rivaliseringen går helt tilbake til industraliseringen, sier Dag Langerød, redaktør for united.no til Dagbladet.

Oppgjørene mellom de to klubbene klassifiseres alltid som «høyrisiko-oppgjør» av Det engelske fotballforbundet (FA), men denne gangen er både autoritetene og klubbene mer nervøse enn vanlig.

Merseyside-politiet har advart supporterne med at de vil gå knallhardt til verks dersom det registreres rasistiske tilrop eller annen ulovlig oppførsel.

Brev fra Sir Alex
Også frontfigurene i klubben går foran. Sir Alex Ferguson har skrevet et brev som er sendt til de 5319 United-supporterne som har fått billett til oppgjøret.

- Vær så snill, bruk engasjementet og følelsene for å hjelpe oss til neste runde, og den støtten dere er kjent for. Vær positive, morsomme og høylytte, er Fergusons bønn til fansen.

Også Liverpool-kaptein Steven Gerrard ber fansen oppføre seg.

- Liverpool og Manchester United er rivaler, og det vil være ting i avisene og mobbing mellom supporterne. Men det ville være flott om denne helgen blir husket for en bra kamp, sier han.