- Sir Alex er fotball

Frank Rijkaard skryter av Sir Alex Ferguson foran semifinalen.

• Champions League-semifinale direkte 20.45: Barcelona - Manchester United

(Dagbladet.no) Barcelona-trener Frank Rijkaard legger ikke skjul på at han har stor respekt for Manchester United og ikke minst Sir Alex Ferguson foran kveldens storkamp.

Ferguson kunne pensjonert seg for lenge siden, og drukket god vin med kona på den franske rivieraen.

Men skotten vil heller tilbringe vinteren i boblejakke i rufsete Manchester-vær.

- Han har oppnådd alt, men likevel fortsetter han. Han er en stor representant for fotballen. Han er fotball. Han lever fotball. Det er livet hans, sier Rijkaard til The Independent.

Krevende fans

Fergusons største triumf kom i 1999, da han ledet klubben til topps i Champions League, Premier League og FA-cupen. Det hadde ingen gjort før dem.

Og siden har United vært der, helt i toppen. De knivet lenge med Arsenal om gullmedaljene, og så Chelsea. I fjor ble United seriemestere igjen.

GIR SEG ALDRI: Sir Alex Ferguson nekter å pensjonere seg og han er i ferd med å lede Manchester United til et nytt seriegull. I kveld spiller de den første av to Champions League-semifinaler mot Barcelona. Foto: AFP
GIR SEG ALDRI: Sir Alex Ferguson nekter å pensjonere seg og han er i ferd med å lede Manchester United til et nytt seriegull. I kveld spiller de den første av to Champions League-semifinaler mot Barcelona. Foto: AFP Vis mer

- Det er ikke for ingenting at de sier at det er lettere å komme seg til toppen enn å bli der, sier Rijkaard.

Nederlenderen førte katalanerne til Champions League-triumf og serietittel for to år siden - men i fjor vant de ingenting. Nå er de avhengig av å slå ut Manchester United for at ikke denne sesongen også skal ende uten et nytt trofé i premieskapet.

Derfor har fansen på Camp Nou flere ganger denne sesongen viftet med de hvite lommetørklene sine. Selv om laget er i Champions League-semifinalen er de ikke fordøyd.

- Alle land og alle klubber har sine tradisjoner. Alle vet at supporterne til Barcelona bare vil ha én ting - og det er et lag som vinner og spiller god fotball. Sånn er det her. Det er det folket krevet.

Legger lista høyt

Sir Alex Ferguson har de siste dagene blitt stilt mange spørsmål om det blir spesielt å komme tilbake til Camp Nou, hvor United løftet Champions League-trofeet for ni år siden. Han svarer at disse spillerne og dette laget er mer opptatt av å skape sin egen historie.

Men han trekker fram én ting fra den fantastiske 1999-sesongen. Og det er ikke finaleseieren. Han snakker om semifinalen mot Juventus. United fikk seg et par på kjeften i starten av kampen i Torino og lå under 2-0 etter 11 minutter.

- Den semifinalen mot Juventus er uten tvil den beste kampen vi noen gang har spilt i Europa. Og det er akkurat det vi trenger i kveld i Barcelona. Den kampen var som en eksamen for våre spillere. De viste karakter, styrke og besto med glans, sier Fergie til Manchester Evening News.

- Sir Alex er fotball

Roy Keane, Dwight Yorke og Andy Cole scoret målene. United vant 3-2 og gikk videre til finalen - hvor de på høydramatisk vis slo Bayern München.

Målrike kamper

- Vi er i den samme situasjonen nå. Vi møter et lag som har en veldig, veldig bra hjemmestatistikk. Men spillerne vet at dette er en semifinale, og vi er nødt til å spille som menn for å vinne. Da vi møtte AC Milan forrige sesong var vi ikke klare, men jeg er mye tryggere nå, sier Ferguson.

I går kveld spilte Liverpool og Chelsea uavgjort 1-1. For første gang ble det scoret mer enn ett mål i en Champions League-kamp mellom de to lagene. De seks foregående oppgjørene hadde bare produsert tre fattige mål.

Hvis kveldens kamp fortsetter i samme spor som de tidligere møtene, blir det et fyrverkeri. United og Barcelona har møtt hverandre sju ganger. Det har blitt scoret 28 mål i disse kampene - noe som gir et snitt på fire mål i hver kamp. I 1998 endte begge kampene 3-3.

- Begge lagene har spennende spillere som liker å holde ballen på bakken, angripe og score mål. Det har vi sett i de tidligere kampene. Jeg er sikker på at vi får se det samme igjen: Angrepsfotball og mange mål, sier Ryan Giggs til Champions League Weekly.

UNDER PRESS: Frank Rijkaard har ikke levert varene i serien eller den hjemlige cupen denne sesongen. Nå har Barcelona bare Champions League igjen.
MÅLFEST: Ryan Giggs tror det blir mange mål også i kveld. Da de to lagene møttes i 1998 endte begge kampene 3-3.