Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Gunnar Solskjær ny manager i Manchester UNited

Sir Alex Ferguson formet Ole Gunnar Solskjær. I dag har han grunn til å være veldig stolt

På sin første pressekonferanse som United-manager så det ut som om Ole Gunnar Solskjær hadde gjort det hundre ganger før. Sånn er det å komme hjem.

KOSER SEG I UNITED: Han sier han er kommet hjem, og du ser det på han. Ole Gunnar Solskjær storkoser seg i den nye jobben i Manchester United. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
KOSER SEG I UNITED: Han sier han er kommet hjem, og du ser det på han. Ole Gunnar Solskjær storkoser seg i den nye jobben i Manchester United. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET STEMTE DET vi antok da nyheten slo ned som ei bombe, at Manchester United ikke valgte Ole Gunnar Solskjær på fartstid og meritter. Han ble valgt fordi han er Ole Gunnar Solskjær.

En ekte sønn av klubben.

HAN SMILTE NOK i formiddag, sir Alex Ferguson. Av pur stolthet. Som fotballmann er Ole Gunnar Solskjær hans verk. Først som tålmodig klassespiller med ekstreme målscorende evner. Dernest som trener. Og nå – endelig – som manager i verdens største fotballklubb.

Å se Ole Gunnar Solskjær på managerens kontor må gjøre sir Alex Ferguson godt.

NÅR OLE GUNNAR SOLSKJÆR sier han har lært alt av sin gamle mentor, vel, da er det ikke fleip eller spill for galleriet. Det er fakta. Han sier det så ofte han kan. Og han sier det med en inderlig stolthet og varme. Jeg har opplevd det ved flere anledninger, enten vi har snakket om Molde, Manchester United, ferdigheten som heter målscoring eller fotball generelt.

Ole Gunnar Solskjær har gjerne en referanse til læremesteren på skolen han gikk i Manchester United.

Eller sjefen, som han fortsatt liker å omtale sir Alex.

DET FØRSTE MØTET med pressen som United-manager var intet unntak. Du ser det i øynene hans når muligheten til å si noe om Manchester Uniteds far dukker opp. Du ser varmen, gleden og stoltheten. Og det er nettopp derfor det var Ole Gunnar Solskjær som holdt denne pressekonferansen, og ikke en hvilken som helst annen vikarierende manager.

Ole Gunnar Solskjær skjønner det.

Han vet det som skal til.

Han har det i blodet.

Han er Manchester United.

FOTBALL ER IKKE vanskelig når du kan det. Faget kan de fleste lære. Spill, motspill og hardt arbeid. Det er ikke verre enn det. Ferdighetene du har til rådighet avgjør nivået det skal praktiseres på. Men kommunikasjonen og evnen til å få spillerne du leder til å samles om din filosofi, din variant og spillestil, er kunsten som skiller de beste fra de gode.

Der ligger Ole Gunnar Solskjær største utfordring.

HELDIGVIS FOR HAN har han lært av en mester. Sir Alex Ferguson var en av de beste på dette området, om ikke den aller beste. Det spilte ingen rolle hvor mange ansikter han hadde. Det han til enhver tid valgte, være seg innad eller utad, var alltid på plass for Manchester Uniteds beste. Og slik, selv om det er de fotballpedagogiske evnene som først og fremst vil bli satt på prøve de neste seks månedene – selve kraften til å få noen av verdens beste fotballspillere til å tro på en målscorende yndling uten relevant fartstid, en som gjerne satt på benken når festlighetene startet – vil Ole Gunnar Solskjær utføre jobben også.

Det handler ikke om han, det handler om klubben.

Alt for Manchester United.

OMTENKSOM, GJENNOMTENKT, SAMVITTIGHETSFULL, ydmyk og ikke minst respektfull overfor klubben og jobben. Der har du kriteriene som fikk sir Alex Ferguson til å anbefale Manchester United om å satse på Ole Gunnar Solskjær. Det er ikke en figur eller en sjølopptatt bajas Manchester United trenger nå. De trenger et menneske. En lojal lynavleder i ei tid i krise.

KAN HENDE DET fungerer aldeles utmerket, kan hende det ikke går i det hele tatt. Det er nå han har sjansen, Ole Gunnar Solskjær. Han er der i utgangspunktet for seks måneder. Skjer det noe ingen egentlig kan forvente – være seg med de 11 poengene opp til topp fire eller i Champions League – kan det bli noe mer. Men det er ikke utgangspunktet for dette vikariatet, jobben handler først og fremst om å skape ro, orden og harmoni innad i klubben og på tribunene på Old Trafford.

Går den tredje dagen på jobben (Cardiff-Manchester United) like bra som den andre er Ole Gunnar Solskjær godt i gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!