- I GOD FORFATNING: Mens den nyrike byrivalen, Manchester City, øser ut med enorme summer på overgangsmarkedet, er Javier Hernandez (t.v.) og Chris Smalling sir Alex Fergusons eneste nye rekutter denne sommeren. United-manageren mener imidlertid at klubben er i god forfatning, og roser jobben den utskjelte Glazer-familien har gjort siden den kjøpte klubben i 2005.Foto: SCANPIX
- I GOD FORFATNING: Mens den nyrike byrivalen, Manchester City, øser ut med enorme summer på overgangsmarkedet, er Javier Hernandez (t.v.) og Chris Smalling sir Alex Fergusons eneste nye rekutter denne sommeren. United-manageren mener imidlertid at klubben er i god forfatning, og roser jobben den utskjelte Glazer-familien har gjort siden den kjøpte klubben i 2005.Foto: SCANPIXVis mer

Sir Alex forsvarer Uniteds utskjelte eiere

- Jeg mener de har gjort en god jobb.

|||(Dagbladet): Motstanden mot Manchester Uniteds amerikanske eiere, Glazer-familien fra Florida, vokser seg større for dag som går.

Selv om klubben nylig ble verdsatt til den mest verdifulle merkevaren i idrettsverdenen av Forbes, har klubben blitt påført en gjeld i forbindelse med Glazer-oppkjøpet i 2005 som hadde vokst til nærmere sju milliarder kroner i forrige regnskapsår.

Den økonomiske situasjonen har skapt bekymring, sinne, frustrasjon og fortvilelse blant klubbens supportere, som gjennom den såkalte Green and Gold-kampanjen har vist sin synlige avsky mot uføret United har havnet i.

Derfor blir neppe tatt godt imot hos supporterne at sir Alex Fergusons tar Glazer-familien i forsvar i et intervju med CNN-programmet Worl Sport.

- Jeg mener de har gjort en god jobb. De har gitt meg som manager støtte, og de har gitt spillerne støtte. Jeg har aldri blitt avvist de gangene jeg har bedt om penger til en ny spiller, så hva annet kan jeg gjøre enn å fortsette på samme måte som vi gjør det i dag? Jeg har ingen grunn til å klage, sier Ferguson.

- Uunngåelig Ferguson synes mye av kritikken mot eierskapet er urimelig, og mener at oppkjøpet for fem år siden var en direkte konsekvens av noe som skjedde 14 år tidligere; da daværende eier Martin Edwards tok klubben til London-børsen. 

- Da Manchester United ble et børsnotert selskap, var det aldri noen tvil om at klubben kom til å bli kjøpt opp. Det var uunngåelig. Jeg synes det er urettferdig at en bestemt kjøper, i dette tilfellet Glazer-familien, blir møtt med kritikk når hvem som helst kunne kjøpt klubben, understreker han.

Skotten mener at kritikken først og fremst er styrt av følelser, og ikke rasjonalitet, fordi det er en fotballklubb det er snakk om.

- Gjelden er en konsekvens av at klubben har blitt kjøpt opp. Alle vet at de aller fleste oppkjøp er lånefinansiert nå for tiden, uavhengig av bransje. Men fordi dette er en fotballklubb, ser det ut til at man tiltrekker seg negativ oppmerksomhet fra media eller enkelte fraksjoner av supporterne våre, sier han.

Bekymret for pengebruk Byrival City har fortsatt til gode å rokke ved maktbalansen i fotballgale Manchester i form av sportslig suksess, men lillebror har i det minste vokst seg større enn storebror hva pengebruk angår.

For mens City-sjef Roberto Mancini har fri tilgang til en tilsynelatende bunnløs pengebinge i Abu Dhabi, må United-manager sir Alex Ferguson forholde seg til en ganske så annerledes eiersituasjon.

De lyseblå har allerede svidd av nærmere 750 millioner kroner på overgangsmarkedet denne sommeren, og flere ryktes å være på vei. De rødes utgifter på nye spillere er til sammenligning «bare» 180 millioner.

Selvpålagt, hevder Ferguson selv, som uttrykker stor bekymring for pengebruken i toppfotballen. Det tror han også supporterne er.

- Jeg tror supporterne blir urolige av de enorme summene spillerne blir betalt. Ikke bare overgangssummene, men også lønningene deres. Vi lever i en virkelighet så konkurranseutsatt, at vi er i ferd med å nå grensene for hvor langt man er villig til å strekke seg for å skaffe seg de beste spillerne, sier han.

- Når man ser på prisnivået nå for tiden, snakker vi om spillere som blir solgt for 30-40 millioner pund. Da er vi nødt til å se på våre egne spillere først. Og vi er ikke dårlig stilt. Det er noen gode, unge spillere som har kommet opp gjennom systemet. De forstår klubben, de er lojale mot klubben og det er noe vi kan bygge videre på, poengterer han videre.