Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sir Alex har drømt om å hedre Busby i tre år

Sir Alex Ferguson vil vinne Champions League for München-ofrene.

(Dagbladet.no) Sir Alex Ferguson glemmer det aldri. Han var bare 16 år gammel da Manchester United-flyet krasjet i München og han hadde akkurat kommet til treningsfeltet til Drumchapel Amateurs.

Da han gikk inn i garderoben slo det ham at det var helt stille. Slik pleide det ikke være.

- Alle satt bare der, med hodene bøyd, sier Ferguson til The Guardian.

Ærefrykt

Onsdag er det nøyaktig 50 år siden ulykken. Den nåværende Uniteds manager husker veldig godt at det var tungt å få beskjed om tragedien som kostet 23 menneskeliv.

- En del av de eldre gutta på laget gråt. Treningen ble avlyst og da jeg gikk hjem spurte jeg meg selv: «Hva kan ha skjedd?» Alt jeg visste var at det hadde vært et flykrasj, men jeg visste ikke mer. Da jeg kom hjem fortalte pappa meg hvor mange som hadde omkommet og at Sir Matt (Busby) var alvorlig skadd.

Skotten er kjent som en temperamentsfull manager, men når han snakker om München-ulykken skjer det noe med ham. For selv om han ikke hadde noen bånd til United den gangen, har han giftet seg med klubben siden.

Men allerede som 11-åring så han Busbys lag på Hampden i Glasgow. Han dro for å se den legendariske manageren.

50 ÅR SIDEN ULYKKEN: Onsdag er det 50 år siden et Manchester United-fly krasjet i München etter en bortekamp mot Røde Stjerne i serievinnercupen. Denne uka vil det være store minnemarkeringer i England. Foto: SCANPIX
50 ÅR SIDEN ULYKKEN: Onsdag er det 50 år siden et Manchester United-fly krasjet i München etter en bortekamp mot Røde Stjerne i serievinnercupen. Denne uka vil det være store minnemarkeringer i England. Foto: SCANPIX Vis mer

Og da Ferguson ble manager på Old Trafford i 1986 husker han at han følte ærefrykt for Busby.

Tror på skjebnen

- Hvis han hadde gitt seg etter ulykken, kunne ingen ha klandret ham for det. Han hadde overlevd et flykrasj og mistet halve laget sitt. Men han var ikke bare deres manager, han følte seg som en far for dem og han ville fortsette og bygge opp laget igjen, sier Fergie.

Nå bruker han selv fraser som Busby brukte som manager.

- Jeg sier til spillerne at de må «få folk opp fra setene». Busby sa det samme til sitt lag.

Sir Alex Ferguson innrømmer at han tror på skjebnen og et av hans største øyeblikk som manager var da United slo Bayern München i Champions League-finalen i 1999.

Kan være handikap

Det skjedde på det som hadde vært 90-årsdagen til Sir Matt Busby, om han hadde vært i live.

image: Sir Alex har drømt om å hedre Busby i tre år

Nå drømmer alle rødkledde i Manchester om en ny triumf som kan hedre de omkomne fra München-ulykken. For noen måneder siden sa Sir Bobby Charlton at det vil være helt fantastisk om klubben vinner Champions League denne sesongen - 50 år etter tragedien som forandret United som klubb.

- Det vil være ganske gripende, hvis vi vinner til våren - 50 år etter, sa Charlton.

Ferguson er klar over en slik seier vil bety utrolig mye for klubben, supporterne og de etterlatte.

- Jeg må innrømme at det gjør meg litt nervøs. Jeg har tenkt på dette i to-tre år nå, og det vil være veldig sterkt følelsesmessig. Jeg er litt nervøs for å ikke lykkes med dette, men jeg mener vi har de rette spillerne til å klare det - og jeg har gitt dem ammunisjonen de trenger.

Men, han ønsker ikke å fokusere for mye på dette:

- München kan være et incentiv - men det kan også være et stort handikap. Men spillerne her frykter ikke utfordringer. Det er for mange av dem som spiller uten nerver, så vi vil ikke mislykkes totalt. Vi har en fantastisk sjanse.

OVERLEVDE: Sir Matt Busby ble hardt skadd i München, men overlevde. Han ledet seinere United til triumf i serievinnercupen.
VIL BETY MYE: Sir Alex Ferguson og Sir Bobby Charlton sier begge at det vil være utrolig sterkt følelsesmessig å vinne Champions League 50 år etter München-ulykken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media