Sir Alex spionerte på spillere

United-sjefen fikk SAS-agenter til å sjekke telefonene hans for avlytting. Spillere ble overvåket på fritida.

Den tidligere sikkerhetssjefen på Old Trafford, Michael «Ned» Kelly, avslører i sin nye bok «Manchester United: The Untold Story» hvordan han på Alex Fergusons ordre overvåket flere spillere. Både klubbens egne spillere og mulige kjøp ble nøye undersøkt.

Kelly, en tidligere soldat fra den britiske spesialstyrken SAS, hentet blant annet inn gamle SAS-kolleger på spionoppdrag for Manchester United.

- Da jeg startet var jeg kun ansvarlig for sikkerheten på kampdagene. Men jobben vokste seg til et monster. Til slutt gjorde jeg alt mulig rart, inkludert å skygge spillere, sjekke hjem, telefoner og biler for avlytting og til og med bryte opp orgier, forteller han.

Søndagstabloiden News of the World offentliggjorde i går utdrag fra boka til Kelly etter at United gjorde et mislykket juridisk forsøk på å stoppe det.

- Vingeklipte Beckham

Blant spillerne som ble nøye fulgt var David Beckham. Ifølge Kelly var Alex Ferguson opptatt av at Beckham skulle bo innen rimelig avstand fra Old Trafford og treningsfeltet i Manchester. Ryktene om at Beckham holdt til i London gjorde ham, ifølge Kelly, rasende.

- Situasjonen toppet seg på en utenlandsreise. Ferguson tok meg til side og i VIP-losjen på flyplassen og bjeffet: «OK, Ned. Ikke lyv for meg. Hvor bor Beckham?»

- London, sjef. Han reiser opp og ned til Old Trafford, svarte Kelly.

Ferguson svarte med å grynte at Beckham «køddet med ham».

- Ja, sjef. Kanskje du skulle selge ham, svarte Kelly.

Ferguson lovte i stedet at han skulle «ordne opp» Beckham.

- Ferguson visste at det ville gå ut over formen til Beckham å måtte dra på trening via motorveier og flyplasser. Han vingeklipte faktisk Beckham, og det ble gjort en avtale om at skulle bo i nærheten av arbeidsplassen, skriver Kelly.

Ifølge Kelly, som var sikkerhetssjef i United i 12 år fram til i fjor, hadde klubbapparatet kontakter «overalt». De visste alt spillerne foretok seg innen en radius av fem mil.

Overvåket Sutton

Det var ikke bare Uniteds egne spillere som ble overvåket. Også potensielle kjøp ble fulgt tett. Da Chris Sutton gikk fra Norwich til Blackburn i 1994, var han også aktuell for Manchester United. Men klubben hadde fått et tips om at Sutton brukte narkotika. Sjefsspeider Les Kershaw ba Kelly om en undersøkelse.

- Fire personer fulgte etter ham, inkludert en kvinne. Laget ble ledet av to SAS-karer som tidligere hadde jobbet for hærens 14. etterretningskompani i Nord-Irland - en elitegruppe som var spesialisert på skjult overvåking, forteller Kelly.

Sutton ble «plukket opp» etter en Norwich-kamp og fulgt og fotografert overalt hvor han beveget seg. Etter kampen ble han fulgt av teamet i tre biler, som regelmessig byttet på å følge ham. Da Sutton gikk inn på en bar, gikk kvinnen og en av de mannlige «spionene» inn som om de var et par.

- Teamet fulgte ham til han la seg, deretter holdt en av gutta bilen hans under overvåkning ved å overnatte på parkeringsplassen. De fulgte til og med Sutton da han besøkte sønnen sin. Etter to uker overleverte jeg rapporten til Les Kershaw og fortalte at vi ikke hadde funnet noe som kunne bekrefte ryktene om bruk av ulovlige stoffer, skriver Kelly.

Likevel lot Ferguson være å kjøpe Sutton, som i stedet ble en halvpart av et suksessrikt SAS - spissparet «Sutton And Shearer» sammen med Alan Shearer i Blackburn.

Cantonas sexliv

En tidligere United-stjerne som virkelig henges ut i boka til Kelly, er franske Eric Cantona.

Kelly forteller pinlig detaljert om Cantonas utagerende oppførsel på diverse sexklubber, omgang med priostituerte og en av de andre United-spillernes kone i Kellys leilighet.

Kelly forteller også at han på ordre fra tidligere United-direktør Martin Edwards måtte bryte opp en sexorgie med en rekke United-spillere involvert etter at de vant FA-cupfinalen mot Chelsea i 1994. Episoden skal ha involvert et par kvinnelige fans og foregått på toalettet på et hotell i Manchester.

- Jeg var så trøtt og ville bare ha en øl. Men Edwards fant ut hva som foregikk og sendte meg for å bryte det opp. Så jeg kastet gutta ut av toalettet, hevder Kelly.

Fryktet avlytting

Kelly forteller også at Alex Ferguson var bekymret for privatlivet sitt og beordret en leting etter avlyttingsutstyr i hjemmet sitt omkring midten av 90-tallet. Kelly troppet opp med en avlyttingsekspert han kjente fra tiden i hæren. Etter tre timer hadde de gjennomsøkt huset og erklært det fritt for avlytting.

Bilen og mobiltelefonen ble også gjennomsøkt, før Ferguson ba om at hjemmet til en av hans nære kontakter fikk samme behandling.

- Den andre personen avviste tilbudet med ordene «Ferguson overreagerer», forteller Kelly.

Kelly er ikke nådig mot sin tidligere arbeidsgivers enorme behov for kontroll.

- Det er liten tvil i mitt sinn om at enkelte elementer innen United-hierarkiet lot klubbens størrelse skygge for evnen til fornuftig og rettferdig oppførsel. De lekte gud, sier Michael «Ned» Kelly.

VINGEKLIPPET: Da Kelly fortalte Ferguson at David Beckham bodde i London, gikk sjefen til tiltak for å flytte på stjernespilleren sin.
HENGT UT: Eric Cantonas privatliv brettes ut i pinlig detalj i Michael Kellys bok.
FRYKTET AVLYTTING: Alex Ferguson var bekymret for lekasjene rundt klubbhemmeligheter, og ba Kelly gjennomsøke huset hans for avlyttingsutstyr.
OVERVÅKET: Et team på fire personer overvåket Chris Sutton døgnet rundt i to uker da han var aktuell for United. Sutton gikk i stedet til Blackburn, og er nå i skotske Celtic.