Siren Sundby klokkeklar «Oscar»-vinner

Siren Sundby vil vinne OL-gull til sommeren. Onsdag manøvrerte hun til seg seilsportens ettertraktede «Oscar» blant jentene.

20-åringens bravader i europajolle ga henne æren og et Rolex-ur verdt flere titall tusen kroner.

- Dette er utrolig. Jeg tror jeg er den yngste seileren som noen gang har vunnet denne prisen.

- Jeg tror ikke det sportsinteresserte Norge vet hvor mange som er opptatt av seiling rundt om i verden, sa sympatiske Sundby til NTB.

Vinneren av herreklassen, ex-newzealanderen Russel Coutts (Sveits), var skipper om bord i den sveitsiske vinnerbåten «Alinghi» i årets America's Cup. Han vant prisen for annen gang (1995).

Seilsporten drar stadig til seg nye utøvere. For å sette idrettens størrelse i perspektiv:

- Bare America's Cup vil i fireårsperioden fra 2004-2007 totalt omsette for mer penger enn et vinter-OL, sier Marcus Hutchinson til NTB. Han jobber for det internasjonale seilforbundet.

- Siren er en stigende stjerne i seiling. Ikke bare på grunn av kvalitetene til sjøs, men også hennes personlighet.

Spisser formen

Onsdag sto Sundby på podiet ved siden av legenden Coutts. -Jeg liker ikke å holde taler og var nervøs da jeg skulle si noen ord.

Tidligere på dagen løp hun opp og ned i Barcelonas handlestrøk på jakt etter matchende sko til den medbrakte kjolen. Det var som den reneste treningsøkten.

Aten-OL er Sundbys store mål neste sesong. -Jeg øker treningsdosene denne vinteren til opp mot 120 timer i måneden, samt legger inn mer styrketrening.

Seirene triller inn, men rik blir hun ikke suksessen. -Det er andre ting som driver meg. Men jeg får støtte fra flere. Kanskje skal jeg ringe Petter Solberg og be om en sponsoravtale?

Det internasjonale seilforbundet deler hvert år ut prisene «Sailor of the Year». Sundby er den første norske utøveren som vinner siden innføringen i 1994.

For snaut to måneder siden ble Siren Sundby suveren verdensmester i europajolle, verdens største seilklasse for kvinner. Også EM og prøve-OL vant den 20 år gamle Son-jenta. Hun er en av Norges desidert største OL-håp i Aten-OL neste sommer.

(NTB)