Siren Sundby verdensmester

Siren Sundby fra Son er blitt verdensmester i Europajolle. Hun har vært så suveren i mesterskapet at hun slipper å seile den siste finaleseilasen torsdag.

Hun har vært så suveren i mesterskapet at hun slipper å seile finaleseilasen torsdag. Reglene i seiling er så spesielle at hun kunne ha risikert å bli straffet om hun hadde gjort store feil da.

Derfor er det bedre å stå over når alt er klart allikevel.

Sundby hadde opparbeidet seg en ledelse på 17 poeng til tsjekkiske Lenka Smidova etter onsdagens seilaser. Dermed var ikke seieren truet.

Hun ble verdensmester i OL-klassen, som også er verdens største seilklasse for kvinner.

- Å bli verdensmester i europajolle er min beste prestasjon i alle mine år som seiler, sa Siren Sundby til NTB.

- Denne sesongen har jeg vunnet både EM og prøve-OL, og jeg leder verdenscupen. Men intet kan sammenlignes med å bli verdensmester. Bare et gull i OL rager høyere, sier Sundby.

Dette er Siren Sundby

Født: 2.desember 1982
Bosted: Son i Akershus
Høyde: 165 cm
Vekt: 65 kg
Båttype: Europajolle
Klubb: Son Seilforening
Yrke: Student/seiler
Har vært i landslaget siden 2000.

Meritter (E-jolle):
VM-gull 2003, sølv 2002, EM-gull 2003, bronse 2002, 19. plass i OL 2000, EM-gull junior 2000. Vant årets prøve-OL i Aten.
3 verdenscupseirer. 2 NM-gull europajolle (2003 og 2002), 2 NM-gull i Optimist. Vinner av Carneval Regatta i Cadiz og Scandinavian Race Week 2003.
Ranket som verdens beste europajolleseiler i august 2003.

Spennende

Finaleseilingene i dag ble meget spennende. I den første seilasen under vanskelige forhold ble hun bare nummer 23. Men den andre seilasen vant hun helt suverent.

- Hun er uten tvil verdens beste kvinneseiler. Siren er trolig den beste kvinneseileren vi har hatt gjennom tidene. Ingen er i tvil om at hun er en av de største medaljekandidatene i OL neste år, konkluderer trener Thomas Guttormsen overfor NTB.

- Hva skiller henne fra andre seilere?

- Tre ting. Hun er hundre prosent seriøs i alt hun driver med, hun er meget treningsvillig og hun mestrer alle forhold på en seilbane like bra. I tillegg er hun sterk psykisk og en glede for en trener å arbeide med, skrøt Guttormsen.

Følger opp

- Og med slike kombinasjoner blir det bra resultater. Hun tar alle konkurranser like seriøst, og ofte har jeg vært nødt til å holde tilbake på treningsmengder, sier Guttormsen, som nå skal følge henne tett fram mot OL i Aten.

Siren Sundby kommer fra Son. Hun er lillesøster til Christoffer Sundby som er styrmann i den norske 49er'en. Hans VM starter torsdag i Cadiz.

Siren Sundby startet med optimistjolle og gikk deretter over til europajolle. Hun er tidligere verdensmester i seiling for juniorer.

Det er andre gang Norge får en verdensmester i europajolle. I 1992 ble Karianne Eikeland fra Bergen verdensmester. Det var samme år som Linda Andersen fra Tønsberg vant OL-gull i europajolle i Barcelona.

<B>VERDENSMESTER:</B> Siren Sundby.