Siren Suveren

Siren Sundby startet å seile da hun var fem. Siden har hun vunnet.

Mamma Marianne og pappa Jon tok plass på dekk på en norsk MTB i farvannet utenfor Cadiz på den spanske atlanterhavskysten. Seilere fra 36 nasjoner stilte til start. Det var den 17. september og datteren skulle bli verdensmester i europajolle.

De varierende forholdene i Cadiz passet Son-jenta perfekt. Siren og Sari Multala tok føringen.

Men da det begynte å blåse friskere rotet den finske jenta seg borte. For Siren betydde de varierende vindene ingen ting.

- Jeg er ikke best i noe, men god i alt, mener Siren sjøl. Ikke alle er enige i det.

- Hun er en komplett seiler, og ingen er bedre i unnavind, mener generalsekretær Morten Johnsen i Norges Seilforbund.

Etter 10 av 11 seilaser var det klart. Siren Sundby var Norges første verdensmester i båtklassen siden Karianne Eikeland vant i 1992.

Siren Sundby var 20 år gammel da hun ble best i verden. De fleste av hennes konkurrenter er 6-7 år eldre. Men respekten er stor.

- Siren Sundby er mitt forbilde både på land og på sjøen, sa tsjekkiske Lenka Smidova (nr. 9 i VM) på pressekonferansen etter siste VM-seilas.

Ingen sjampis

Dagbladet møtte en sliten mester utenfor VM-arenaen Puerto Sherry. Mannskapet på MTB-en feiret med sjampanje. Gulljenta tok det mer med ro.

- Jeg har gnagsår. Er glad jeg ikke skal seile i morgen. Festbilder får dere ta seinere. Det har vært en lang, men fantastisk dag, sa Siren.

Siren Sundby vant ikke VM i ukjent vann. I fjor vinter trente hun nettopp i Cadiz. Sesongoppladningen til neste års OL er også lagt til VM-byen. Til Athen-OL kommer hun som verdensmester, europamester og vinner av prøve-OL.

- OL tenker jeg ikke på. Det er det jeg gjør i hverdagen som betyr noe, sier jenta som trener nærmere 900 timer i året.

Ingen gresk tragedie

Året toppet seg for 21-åringen da hun vant den prestisjetunge tittelen «International Sailor of the year».

- Dette er helt utrolig og jeg er overveldet. Dette er større enn å vinne VM fordi dette er en pris alle klassene kjemper om, mente Siren. På prisutdelingen i Barcelona 12. november overrakte den greske eks-kongen Konstantin henne et vaskekte Rolex-ur. Det måtte hun vise fram til Fredrik Skavlan i beste TV-sendetid da hun kom hjem til Norge.

- Utrolig, det tok jo helt av i høst, oppsummerer Siren.

Avgi din stemme her:

HYLLET: Siren Sundby blir tiljublet etter VM -gullet i Europajolle i Cadiz i september.