Siri sikter mot tidenes comeback

Siri Halle (32) trente ikke på ti år. Nå satser den tidligere langrenns-mesteren på OL-billett i skiskyting!

-  Spennende, sier Siri.

-  Jeg har jo aldri gått en skiskytterkonkurranse før.

Tror du nå at jenta er spenna gæren og full av naivitet, vel, så tar du feil. For Siri vet veldig godt hva hun driver med. Og hun er seriøs nok.

Å trene kan hun. To ganger ble hun junior-verdensmester i langrenn (1991). Hun var på seniorlandslaget. Hun var landets største langrennstalent. Så kuttet hun tvert ut i 1994. Begynte å studere rundt omkring i verden, levde ut ungdommen og trente aldri.

Nå, elleve år og en siviløkonomutdannelse seinere, trener hun mer enn hun noen gang har gjort.

Mye å lære

-  Det er deilig å kjenne hvordan kroppen responderer. Det virker som om kroppen har en egen hukommelse på slikt. Jeg har gjort kjempeframskritt siden jeg begynte å trene for fullt sist vinter.

-  Faktisk er jeg rimelig trygg på den fysiske kapasiteten min. Jeg vet jeg er sterk nok til å kunne konkurrere på høyt nivå.-  Men hvorfor skiskyting?

OL-AMBISJONER: Etter ti år uten trening, er den tidligere langrennstoppen Siri Halle klar for nye utfordringer - som skiskytter. Alle foto: Tormod Brenna
OL-AMBISJONER: Etter ti år uten trening, er den tidligere langrennstoppen Siri Halle klar for nye utfordringer - som skiskytter. Alle foto: Tormod Brenna Vis mer

-  Det er en spennende og fascinerende idrett. Det handler om mer enn å gå fort på ski.

-  Skyteferdighetene?

-  Det er fryktelig mye å lære. Men heldigvis kommer det seg. Og jeg har en fantastisk trener, sier Siri.

Lillebror Bjørndalen

Treneren er Hans Anton Bjørndalen (23), Ole Einars lillebror. Han har selv vært aktiv skiskytter, og utdanner seg nå til trener.

-  Siri har talent. Det er det ingen tvil om. Da vi begynte visste hun ikke hvilken vei hun skulle holde våpenet. Nå treffer hun langt mer enn hun bommer. Jeg har tro på at hun kan få til dette, og det er fryktelig morsomt å få være treneren hennes. Når hun målet sitt, er det jo ganske fantastisk, sier Bjørndalen.

Bulgaria og Etiopia

Og målet, det er ikke noe snauere enn en plass på skiskytterlaget som til vinteren skal kjempe om OL-medaljer i Torino.

-  Ja, jeg tør å si det nå, sier Siri.Hun har trent ei god stund, kjenner at en tidligere toppidrettskropp begynner å våkne skikkelig til liv igjen, og at skytinga går bedre og bedre.

Siri satser ikke for moro skyld. Hun mener noe med prosjektet sitt. Hun søker hjelp hos de beste. Om trening, om høyde, om utstyr, om det meste.

-  Jeg merker stor vilje til å hjelpe meg. Det er kjempehyggelig. Det er tydeligvis noen som ikke har glemt meg, sier hun.

Snart reiser hun på høydetrening i Bulgaria. Seinere i høst skal hun til Etiopia!

-  Hvorfor ikke kombinere viktig trening med noe spennende? Jeg jobber i Norad, og har vært i Addis Abeba før. Det er i samme fjellområde som Haille Gebreselasse og de etiopiske løperne trener.

Går det som hun håper, og nå også begynner å tro, går den neste fjellturen til Torino i februar.