FIKK ASTMAMEDISIN: Siri Halle i aksjon  i verdenscupen i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix 
FIKK ASTMAMEDISIN: Siri Halle i aksjon  i verdenscupen i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Siri var frisk, likevel ba landslagslegen henne om å ta astmamedisin:- Skjønner ikke hvorfor

Siri Halle sier til VG at hun ble anbefalt å bruke astmamedisinen Ventoline da hun var aktiv landslagsutøver i langrenn. Dette til tross for at hun ikke var astmatiker.

44-åringen, som var aktiv på begynnelsen av 1990-tallet, sier at hun ble fortalt at hun ville tjene tid på å benytte seg av samme astmamedisin som Martin Johnsrud Sundby ble utestengt på grunn av i forrige uke.

Selv stiller Halle seg forundret til anbefalingen overfor avisen.

– Når det er sagt, så husker jo jeg også at jeg tok en sånn test, hvor jeg blåste litt og masse ut. Så fant man noe irritasjon der, og det kvalifiserte til å være en slags astma eller en irritasjon, noe som var nok til å få Ventoline. Jeg kan den dag i dag ikke skjønne at jeg var astmatiker, jeg har heller ikke hatt pusteproblemer, men jeg skjønner ikke i dag hvordan jeg kunne ha behov for medisin, sier Halle til VG.

Den tidligere langrennsløperen, som ga seg allerede som 22-åring, bekrefter at hun tok i bruk medisinen, uten at hun skjønte poenget.

– Jeg følte ikke at det «knep i halsen». Jeg hadde ikke noe ønske om å bruke det. Jeg så ikke på meg som noe mer edlere eller mer ansvarlig enn andre, men det var pussig å bruke medisin for noe som åpenbart ikke var noe problem for meg.

Prosjekt før OL

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, henviser til astma- og allergiekspert Kai-Håkon Carlsen i forbindelse med saken.

Carlsen forteller at det ble etablert et prosjekt for å bedre deltakernes luftveishelse før OL på Lillehammer i 1994. Før det, da Halle var på landslaget, var det ingen begrensninger på bruk av astmamedisiner.

Prosjektet ble igangsatt etter VM på ski i Falun i 1993 på grunn av mye sykdom. Carlsen mener 40 prosent av alle deltakerne i Falun brukte astmamedisin og at det var «et behov for å rydde opp» etter mesterskapet.

– Det hadde vært foreskrevet ganske mye medisiner uten spesielle kriterier. I prosjektet før OL på Lillehammer reduserte vi bruken av astmamedisin ganske kraftig. Vi behandlet de som trengte det og tok bort medisiner fra dem som ikke trengte det. Men det var også flere som hadde fått foreskrevet astmamedisin uten at de brukte den, sier eksperten til VG.

Unøyaktigheter

Carlsen mener mange unøyaktigheter har blitt trukket fram i debatten rundt bruken av astmamedisin blant toppidrettsutøvere.

– Det er mange som sier at det bedrer prestasjonene, men det finnes mye rikholdig litteratur som viser at det ikke er tilfelle. Hvis ikke hadde ikke medisinene blitt sluppet fri av WADA og IOC. Mange var redd for at det skulle forbedre prestasjonene, så det ble satt i sving mange studier etter 1993 som viser at så ikke er tilfelle, sier Carlsen.

Johnsrud Sundby er suspendert i to måneder for brudd på dopingreglementet etter feil bruk av Ventoline.

(NTB)