Sirkus på direkten

TOULON (Dagbladet): Ronaldo spilte bak, Rivaldo foran og Leonardo løp mest i skyggen. Det var egentlig bare Arnardo som manglet. For det Brasil serverte fem tusen supportere og fem hundre mediefolk som semi-oppladning i går ettermiddag, var sirkus. Og - det gikk direkte i brasiliansk radio og fjernsyn.

Først da jeg snublet i en TV-kabel oppe på tribunen ble det brakt klarhet i at brassenes trening virkelig gikk vegg til vegg på boksen hjemme i Brasil. Og - da øyet hadde kommet seg etter det-får-da-være-grenser- for-fotballinteresse-sjokket - dette ville jo sjøl ikke Arne Scheie foreslått for Einar Førde om det var Drillos som hadde trent i Toulon denne ettermiddagen - kom plutselig lyden fra han i radioen. Han fekta og skreik, meldte finter, hælspark og scoringer, og sa at i morgen - altså i kveld - vil Brasil gå til enda en VM-finale i fotball.

Det var ikke alle som var enige i det.

- Hvorfor går Nederland til finalen? spurte en tresko-TV-journalist da Zagallo plutselig sto foran kameraet hans. For mannen som til slutt snakket seg til vennskap med Drillo var det en ytring i det frekkeste laget.

Men etter et par portugisiske og tilsynelatende småsinte habla-habla-habla, og et særdeles spesielt ansiktsuttrykk, kom det rolig fra mannen med verdens største ballansvar:

- Si meg - er hodet ditt en krystallkule?

Blek og høflig

Sjølsagt var det ikke det. Det var bare like solbrent som alle andres. Men da Dagbladet fikk stille sitt spørsmål - man får nemlig lov til å snakke en gang hver på Brasil-treningene - så svarte Zagallos bleke faktor-ansikt høflig:

- Ja da, vi har mer å gå på. Individuelt er det flere av spillerne som ennå ikke har nådd det jeg vet de kan i denne VM-turneringa.

Men det er lov å lytte. Og når det kom til Bergkamp, som til nå er spilleren med VM-turneringas største trylleføtter, sa Zagallo;

- Vi tar ikke hensyn til noen av nederlenderne spesielt. Vi ser på Nederland som en enhet - et godt fotballag vi må spille godt mot for å slå. Og ja da, målet Bergkamp scoret mot Argentina er et av de flotteste så langt.

Men:

- Når man først snakker om spesielt fine mål, så mener jeg at det Michael Owen gjorde for England mot Argentina hører hjemme i samme klasse. Owen fortjener det.

Oversatt Ronaldo

Ronaldo tok seg også tid til intervjuer etter gårsdagens sirkus. Problemet er bare at han snakker så veldig portugisisk. Men via gode og dårlige venner i bransjen er det da mulig å snappe opp noe.

Så derfor og med oversatte ord:

- En viktig kamp for Brasil og veldig viktig kamp for meg, sier Ronaldo. - Jeg drømmer jo om å bli verdensmester i fotball. Og nå er vi bare to seirer unna vår femte VM-tittel. Det blir ikke lett, men vi skal gjøre alt vi kan for å få det til.

Sjølsagt skal dere det. Det er jo gullet fra avtroppende FIFA-landsmann Joao Havelange alt handler om. Og blir spillet mot Nederland like godt som humøret var i går kveld, går Brasil til finalen med ei mil. Akkurat det var nemlig storveies.

- Vi trives og har det bra, sier Ronaldo. - Og stemningen i laget gjør meg til optimist. For ennå har vi ikke vist vårt beste i VM.

Vel, kamerat - skal drømmen gå i oppfyllelse, må dere gjøre det i kveld.

VANT TIL OPPSTYR: Verdens beste fotballspiller tok livet med knusende ro, selv om det satt tusenvis på tribunen i går.