Sirkus Ronaldo

Superstjerne Cristiano Ronaldo ble til manges overraskelse benket. Så scoret den 21 år gamle erstatteren Goncalo Ramos hattrick, da Portugal knuste Sveits.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UVANT SYN: Ronaldo ble benket i VM-kampen mot Sveits. Foto: Suhaib Salem/Reuters/NTB
UVANT SYN: Ronaldo ble benket i VM-kampen mot Sveits. Foto: Suhaib Salem/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Portugal - Sveits 6-1 (2-0)

LUSAIL (Dagbladet): Cristiano Ronaldo (37) har ikke overraskende vært det store samtaleemnet i Portugal-leiren under dette VM.

Uansett hva 37-åringen gjør, blir oppførselen hans sett på med lupe. Da skaper det overskrifter når han benkes i en VM-kamp - en modig avgjørelse av trener Fernando Santos vil nok mange mene.

Og det betalte seg allerede etter 17 minutter, da 21 år gamle Goncalo Ramos - som ble valgt i stedet for Ronaldo - hamret ballen opp i vinkelen bak en sjanseløs Yann Sommer i Sveits-målet.

SCORET TRE: Benfica-spiss Goncalo Ramos. Foto: Jewel SAMAD / AFP / NTB
SCORET TRE: Benfica-spiss Goncalo Ramos. Foto: Jewel SAMAD / AFP / NTB Vis mer

Tonen for kvelden var satt og det var bare starten. Ronaldo måtte tåle å være i skyggen - iallfall sportslig, for fotografene og TV-kameraene var aldri langt unna superstjerna.

Før kampen flokket fotografene seg for å ta bilde av Ronaldo i stedet for de øvrige spillerne under nasjonalsangene. Ifølge den portugisiske avisa Record, ba Portugal-manager Fernando Santos fotografene om å forlate området.

DET STORE TREKKPLASTERET: Det var ikke noen tvil om hvem fotografene søkte under nasjonalsangen før kampstart. Foto: Peter Cziborra/Reuters/NTB
DET STORE TREKKPLASTERET: Det var ikke noen tvil om hvem fotografene søkte under nasjonalsangen før kampstart. Foto: Peter Cziborra/Reuters/NTB Vis mer
POPULÆR: Cristiano Ronaldo på innbytterbenken. Foto: Pavel Golovkin/AP/NTB
POPULÆR: Cristiano Ronaldo på innbytterbenken. Foto: Pavel Golovkin/AP/NTB Vis mer

Doblet ledelsen

Det hører med til historien at Ronaldo aldri har scoret i en utslagsrunde i et VM-sluttspill tidligere. Det tok altså Ramos 17 minutter å gjøre det.

Ronaldo mottok stor jubel fra tribunen hver gang han ble vist på storskjermen her i Lusail. Produsenten zoomet inn på Ronaldo like etter 1-0-scoringen, som han hadde feiret sammen med resten av laget nede ved det ene hjørneflagget.

- Det er en skikkelig rakett. Den bare fløy fobi Sommer som snudde seg i fullstendig sjokk. Sommer så den ikke, det var så hardt. Det er bra at nettet var der, sier tidligere keeper Robert Green til BBC om 1-0-scoringen.

Like etterpå kunne Ronaldo legge ut på løpetur igjen for å feire, denne gangen etter at 39 år gamle Pepe ble den eldste til å score i en utslagsrunde i VM (og nest eldste i et VM etter Roger Milla). Han stanget inn 2-0 på nådeløst vis og Sveits hang i tauene.

FARLIG SITUASJON: Det oppstår fullstendig kaos utenfor en stadion i Qatar da flere fans prøver å ta seg inn uten billett. Video: Kathryn Batte/Daily Mail Vis mer

To raske mål

Portugal avgjorde kampen med to raske mål like etter hvilen. Først scoret Ramos sitt andre for kvelden etter en frekk avslutning fra kloss hold, før Raphael Guerreiro fikk mye tid og rom og hamret inn 4-0 på en kontring.

Ronaldo varmet opp sammen med fem andre spillere da Portugal satte inn den tredje scoringen. Han tøyet ut mens spillerne på banen feiret nede ved hjørneflagget. På de to første scoringene feiret innbytterbenken med elleveren, nå brukte de ikke energi på det.

På 4-0 applauderte Ronaldo mens han varmet opp, før City-stopper Manuel Akanji reduserte til 1-4 på en corner to minutter etterpå.

Men dette var Ramos' kveld. 21-åringen chippet inn 5-1 etter et nydelig gjennomspill. Det nærmer seg tiden for at Ronaldo må abdisere. Vi kan ha sett den langsiktige erstatteren hans i kveld.

Ronaldo smilte lurt samtidig som jubelen sto i taket etter at han omsider ble byttet inn etter 73 minutter. Like høyt jublet tilskuerne da navnet hans ble lest opp. Det var tydelig hvem de frammøtte ønsket å se.

37-åringen fikk også nettkjenning, men var i offside da han mottok ballen og kom alene med Sommer. Dermed gikk han målløs av banen. Det gjorde ikke innbytter Leao, som skrudde inn kampens siste scoring.

Portugal møter Marokko i kvartfinalen etter at sistnevnte slo ut Spania på straffer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer