Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandalene i svømming

Sirkuset i svømmesporten: - I en så stor idrett vil det alltid være noe

Men Henrik Christiansen bruker ikke mye energi på å bry seg om stjernekranglene eller dopingskandalene.

BRYR SEG IKKE: Henrik Christiansen bruker ikke mye energi på å bry seg om stjernekrangler og dopingskandaler. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
BRYR SEG IKKE: Henrik Christiansen bruker ikke mye energi på å bry seg om stjernekrangler og dopingskandaler. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svømming er en stor idrett, og det er fryktelig mange på verdensbasis som driver med det. Kanskje det er derfor det er så mye dramatikk i sporten, også.

Gjennom sommerens verdensmesterskap skrev Dagbladet om både gråting i målområdet, stjernekrangler og juks i bassenget. Blant annet skrev vi om kinesiske Sun Yang, som ble helt knekt da Henrik Christiansen suste forbi ham på 800 meteren.

Smellen var så hard at den kinesiske svømmestjerna - som har to OL-gull og sju VM-gull - var oppløst i tårer og måtte få trøst av treneren.

PS! Svømme-EM starter i dag. Henrik Christiansen skal i aksjon på 400 meter fri.

Knekt kineser

Et halvt år senere sier Henrik Christiansen (21) at det nok ikke bare var på grunn av ham at Sun Yang brøt ut i gråt. Selv om han fikk en kjempeboost av å svømme forbi kineseren.

TAR DET MED RO: Henrik Christiansen bruker ikke så mye tid på å tenke på skandalene i sporten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR DET MED RO: Henrik Christiansen bruker ikke så mye tid på å tenke på skandalene i sporten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det var nok ikke bare meg. Han svømte generelt ikke særlig bra under VM. Han er jo Kinas største idrettsutøver gjennom tidene, nesten. Han er Kinas Justin Bieber. Han er så svær, og har vært en internasjonal stjerne i mange år, sier Christiansen.

Selv om Christiansen er en rolig og sindig type, virker det ikke som alle andre har det på samme måte. Blant annet var det mange av konkurrentene som raste mot russiske Julija Efimova, som er tatt for doping to ganger og konkurrerte i mesterskapet.

DOPINGTATT: Julija Efimova er tatt for doping to ganger, og har sonet utestengelser for det. Foto: REUTERS/David Gray
DOPINGTATT: Julija Efimova er tatt for doping to ganger, og har sonet utestengelser for det. Foto: REUTERS/David Gray Vis mer

Dopingskandalene

Hun tok ett gull, to sølv og en bronsemedalje i VM.

- I en så stor idrett vil det vel alltid være noe. Om det er dopingskandaler, uvennskap, rivalerier... Ett eller annet. Når så mange driver med det, blir det sånn. Og når VM i langbane er det nest største etter OL, da er det prima location for alt sånt, sier Christiansen.

Og i en så stor idrett hender det seg også at det kommer dopingsjokk. Nevnte Efimova er tatt to ganger, mens Sun Yang er tatt for å bruke hjertemedisin. Begge hevder seg i den absolutte verdenstoppen etter å ha sonet sine utestengelser.

- Jeg bruker ikke så mye tid på å tenke på de dopinggreiene, sier Christiansen.

Sun Yang blir for øvrig ikke å finne i kortbane-EM som går av stabelen 13-17. desember. Men det blir Henrik Christiansen, som et medaljehåp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!