Sirkusformel 1

Spektakulære kollisjoner, racerbiler i over 200 km/t og masse svidd gummi. Det er slik folk kjenner verdens største sirkus, formel 1.

De tolv lagene som i år er med i verdensmesterskapet, har et årsbudsjett på over 11 millarder kroner, nærmere 3000 ansatte - og 22 bilførere. Denne helga åpner sirkuset i Melbourne. Og formel 1-besøket erverdt millioner. 85000 mennesker lunsjer i Albert Park løpsdagen. 27000 mennesker flyr inn fra andre kontinenter.

- Dette er blitt Australias klart største sportsarrangement. Økonomisk tjener Melbourne 595 millioner kroner, og byen får inn 46 millioner kroner i skatter og avgifter, sier Ron Walker, mannen bak Australia Grand Prix.

- Vi kjører inn over 1000 tonn vann for at TV-bildene skal se bra ut. Det er ikke en sneip noe sted, sjøl om vi underholder 400000 over fire dager, sier Walker.

Melbourne har kontrakt til 2010 med formel 1-sirkuset, og Walker mener sjøl at profileringen løpet gir er verdt det mangedobbelte av hva det koster å arrangere løpet.

TV-tallene viser at over halvparten av jordas befolkning ser hvert løp. Til sammenlikning ser halvparten av kloden den engelske eliteserien i fotball på en hel sesong.