DEN GANG DA: Zinedine Zidane scorer Frankrikes 2-1-mål forbi Frode Grodås, med Henning Berg litt på etterskudd. I morgen møtes Norge og Frankrike igjen i Paris. Foto: Presse Sport / Scan-Foto / NTB Scanpix
DEN GANG DA: Zinedine Zidane scorer Frankrikes 2-1-mål forbi Frode Grodås, med Henning Berg litt på etterskudd. I morgen møtes Norge og Frankrike igjen i Paris. Foto: Presse Sport / Scan-Foto / NTB ScanpixVis mer

Sist gang Frankrike øvde mot Norge før VM vant de mesterskapet

Målfest da Zidane scoret og Frankrike utliknet på overtid.

(Dagbladet): Den foreløpig eneste gangen Frankrikehar blitt verdensmestere i fotball, på hjemmebane i 1998, sto Norge på programmet over treningsmotstandere i forkant av mesterskapet.

25. februar 1998, foran 55 000 tilskuere på Stade Velodrome i Marseille og noen måneder før de norske landslagsggutta skulle oppleve Mirakelet på samme stadion da de gikk videre fra VM-gruppa, løp elleve norske menn ut for å måle krefter mot et fransk landslag som var alles favoritt før mesterskapet på hjemmebane.

Kampen mot Frankrike endte 3-3 etter at legendariske Marcel Desailly utliknet for vertene noen sekunder før slutt.

- Bra Norge ikke vant
Frank Strandli åpnet ballet og sendte Norge i ledelsen allerede etter 13 minutter, mens Laurent Blanc og Zinedine Zidane snudde kampen for Frankrike før pausen.

Norge ble rundspilt etter alle kunstens regler i Marseille denne kvelden, men Tore Andre Flo varmet opp målteften før VM med å utligne, før Vegard Heggem scoret 3-2 på Norges tredje målsjanse i kampen minuttet før full tid.

At Desailly snøt Drillo for seieren var paradoksalt nok et godt tegn for den daværende norske landslagstreneren.

- Med seier her kunne vi nemlig fort fått en følelse at vi er bedre enn vi er, sa Drillo til Dagbladet da.

VM-historien
Resten av historien rundt VM i Frankrike 1998 er ferdigspilt. Zidane ble den store franske helten med sine to finalescoringer mot Brasil, mens Emanuel Petit fastsatte sluttresultatet til 3-0 da den legendariske troppen ble verdensmestere.

Norge tapte som kjent åttendeldelsfinalen mot Italia det året, etter å ha avansert fra gruppespillet ved å mirakuløst slå Brasil 2-1 på Stade Velodrome  i Marseille 23. juni.

EN NORSK BALLÅPNER: Frank Strandli gratuleres av Petter Rudi og Tore Andre Flo etter at Strandli scoret 1-0 på straffe mot Frankrike i Marseille. Mannen i bakgrunnen avgjorde VM-finalen noen måneder senere. Foto: ELECTRONIC IMAGE / NTB Scanpix
EN NORSK BALLÅPNER: Frank Strandli gratuleres av Petter Rudi og Tore Andre Flo etter at Strandli scoret 1-0 på straffe mot Frankrike i Marseille. Mannen i bakgrunnen avgjorde VM-finalen noen måneder senere. Foto: ELECTRONIC IMAGE / NTB Scanpix Vis mer

Ekstasen etter Tore Andre Flos utlikning og Kjetil Rekdals straffe for evigheten roet seg betraktelig etter Christian Vieris scoring i det 18. minutt på det samme stadionet fire dager senere.

Dagen derpå, bokstavelig talt for mange norske fans, sleit Frankrike seg til kvartfinalen med en golden goal av Laurent Blanc i det 113. minutt mot Paraguay.

For hadde Norge slått Italia i Marseille ville vi fått enda en sjanse mot Frankrike i den på følgende kvartfinalen. Laurent Blanc satte den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen som sendte vertene til semifinale mot Kroatia.

Gamle kjente møtes igjen
I morgen kveld møter Norge altså Frankrike igjen. Nok en gang et ledd i en VM-oppkjøring, men denne gangen går mesterskapet i Brasil og uten Norge blant landene som er kvalifisert til gruppespillet.

I morgen går kampen i Paris og Frankrike nevnes ikke lenger blant de største gullfavorittene til VM-gullet. Likevel er det et par små ting som gir gjenlyd fra den målrike treningskampen i Marseille for drøyt seksten år siden.

Norges keeper fra kampen i 98, Frode Grodås, sitter som keepertrener på Norges benk nå. Ved siden av seg kan han se inn i det samme ansiktet han så inn i på banen den gangen, ansiktet til midtbanemannen Didier Deschamps.

Deschamps er nå Frankrikes landslagstrener og bærer ansvaret for et lag som har blitt revet i stykker av indre stridigheter i de siste mesterskapene.

Ikke tapt mot Frankrike på 26 år
I Brasil skal les bleus innledningsvis bryne seg på Sveits, Ecuador og Honduras i kampen om avansement fra gruppe E, og Deschamps har altså valgt Norge som en viktig del av den oppkjøringa.

Klokka 21.00 i morgen kveld får du vite om Deschamps har en ny Desailly i VM-troppen sin, eller om Norge forlenger den gode landslagsstatistikken sin mot Frankrike.

EN OPPVISNING I BALLMAGI: Zinedine Zidane var meget god i kampen mot Norge i februar 1998. Her er det Lars Bohinen som fikk muligheten til å finstudere teknikken hans på nært hold, med Petter Rudi på trygg avstand i bakgrunnen. Foto: DIGITAL/Photo by Alain Robert REUTERS / NTB Scanpix
EN OPPVISNING I BALLMAGI: Zinedine Zidane var meget god i kampen mot Norge i februar 1998. Her er det Lars Bohinen som fikk muligheten til å finstudere teknikken hans på nært hold, med Petter Rudi på trygg avstand i bakgrunnen. Foto: DIGITAL/Photo by Alain Robert REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Norge har ikke tapt en landskamp mot dem siden Jean Pierre Papin ble matchvinner i 1-0-seieren over Norge 28. september 1988.

Den kampen gikk forøvrig også i Paris.

Følg Frankrike - Norge direkte i Dagbladets fotballstudio klokka 21 i morgen.