Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sist gang Norge tok medalje måtte løperne dekke brystene med avispapir

- Det er en helt annen idrett.

HISTORISK: Bjørg Eva Jensen (til venstre) tok Norges forrige medalje i allround-VM på Hamar i 1980. Søndag tok Ida Njåtun Norges første medalje i allround-VM etter Jensen. Foto: Bjørn Eckhardt / NTB Scanpix og Derek Leung / AFP, Fotomontasje
HISTORISK: Bjørg Eva Jensen (til venstre) tok Norges forrige medalje i allround-VM på Hamar i 1980. Søndag tok Ida Njåtun Norges første medalje i allround-VM etter Jensen. Foto: Bjørn Eckhardt / NTB Scanpix og Derek Leung / AFP, Fotomontasje Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Ida Njåtun leverte to fantastiske løp og tok bronsemedaljen i allround-VM, var det Norges første medalje på 35 år i allround-VM.

Eller 12 838 dager.

Bjørg Eva Jensens bronsemedalje på Hamar i 1980 var forrige gang Norge hadde en kvinnelig løper på pallen i et allround-VM.

- Det var utrolig moro og kjempegøy! Nå har det gått 35 år, og det var jo litt på tide, smiler Jensen til Dagbladet.

Dekket bryster og bein med avispapir De 35 årene årene har sett en voldsom utvikling i skøytesporten. Der Jensen tok bronse i bitende kulde utendørs på Hamar, stormet Njåtun til medalje i en temperert skøytehall.

- Vi dekket til beina og brystene med avispapir fordi det var så kaldt. Vi kjente ikke hendene eller noen ting, men det var sånn det var, forteller Jensen.

- Det de gjør på skøytebanen nå er en annen idrett enn det vi drev med. Det kan ikke sammenlignes. Vi trente nok like mye, men forhold og utstyr er av en annen verden i dag, utdyper hun.

35 år senere viste Njåtun at hun har kapasitet til å være verdens beste på 1500 meter. Søndagens distanse vant hun med drøyt halvannet sekund.

Og da hun fulgte opp med en klar personlig rekord på 5000-meteren, var medaljen et faktum.

- Jeg skal nyte hvert sekund av dette. Jeg vet hvordan det er når ting ikke fungerer, så nå skal jeg virkelig nyte det. Det er en ubeskrivelig følelse, sier Njåtun til Dagbladet.

- Realistisk å tro på OL-gull Etter milepælen rettes øynene mot en ny historisk hendelse. I 1980 vant Jensen Norges eneste skøytegull i OL for damer.

Det er én av to norske medaljer norske damer har tatt på skøyter i OL. Den første kom fire år tidligere da Lisbeth Kosmo-Berg tok bronse i Innsbruck.

Njåtuns superløp på 1500 meter gjør at et nytt gullhåp er tent.

- Nå er det realistisk å tro at hun tar gull i OL. Det håper jeg virkelig at hun gjør, det hadde vært enormt stort, sier Jensen.

Men veien fram til mesterskapet i Pyeongchang i 2018 er lang. Hundrevis av treningstimer skal skrives i treningsdagboka før løperne stiller til start i Sør-Korea om tre år.

- Hun må bare fortsette i det sporet hun er på nå. Det er tydelig at ting fungerer veldig bra i treningsarbeidet, og nå handler det om å gjøre små detaljer riktig og hele tiden utvikle seg videre. Det har Ida kapasitet til å klare.

I Sør-Korea vil Njåtun være 27 år. I fjorårets Sotsji-OL var bare én av de ti gullvinnerne i herrenes og damenes skøyteløp yngre enn 25 år.

- Man er helt avhengig av å få til kanonløp for å ta gull. Det opplevde jeg i 1980, og Idas 1500 meter søndag var også et slikt løp. Det var helt utrolig, og det viser at hun er god nok til å vinne på den største arenaen, forklarer Jensen.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!