MÅ STREKKE SEG:  Landslaget rangeres et godt stykke ned på nedre halvdel av UEFAs medlemsnasjoner. Det får konsekvenser når VM-kvalifiseringen trekkes 25. juli. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MÅ STREKKE SEG: Landslaget rangeres et godt stykke ned på nedre halvdel av UEFAs medlemsnasjoner. Det får konsekvenser når VM-kvalifiseringen trekkes 25. juli. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Sist gang var vi ranket på topp. Nå er vi på nivå fire

Semb før trekningen: - Et stort fall.

(Dagbladet): Før sommermånedene 2015 hadde Per-Mathias Høgmo satt røde ringer rundt to datoer. Den ene var 12. juni, da Aserbajdsjan kom til Ullevaal.

Den andre er 25. juli. Da trekkes kvalifiseringsgruppene til VM i Russland.

Den dagen kan Høgmos drøm om medalje i 2018 bli stilt overfor et pinetrangt nåløye. For Norge blir fjerdeseedet i trekningen.

På topp sist Det viser analysen til nettstedet football-rankings.info. I årevis har bloggeren Eduard Ranghiuc spesialisert seg på å beregne rankinger og seedinger. I FIFAs turneringsbestemmelser framgår det at den FIFA-rankingen som kommer i juli vil danne grunnlag for hvordan lagene fordeles på seks potter før VM-kvalifiseringen, som starter høsten 2016. Ranghiuc mente før helga det var 99,69 prosent sjanse for at Norge havner i den fjerde av pottene.

Uavgjort-resultatet mot Aserbajdsjan trakk ikke Høgmos gjeng noe nærmere treer-potten, men det var heller ikke nok til å sende Norge ned, viser en beregning gjort av ESPN.

Før forrige VM-kvalifisering var Norge rangert på nivå 1, etter at Drillo dro med seg landslaget på en sensasjonell klatring på FIFA-rankingen.

Fallet siden den gang er altså på tre nivåer, og fører til at Norge er garantert en ekstra tøff vei til Russland-sluttspillet. Toppfotballsjef Nils Johan Semb medgir at det er et stort fall:

- Ja. Men Per-Mathias har vært ganske klar på dette. Vi kunne nok vært trygge på nivå 3, men Per-Mathias har valgt å matche spillerne i tøffe kamper mot for eksempel Frankrike og England, i tillegg til Russland og Danmark, og vi har møtt Kroatia og Italia i kvalifisering, sier Semb.

Island klatrer De fem kampene har endt med fire tap og én uavgjort, noe som også gjenspeiles på FIFAs offisielle rangering av verdens fotballandslag. Norge var nummer 64 på juni-lista.

- Per-Mathias kunne sikkert matchet laget lettere og dermed sikret et høyere seedingsnivå, men strategien har vært bevisst — og den har handlet om å få tøff kamptrening, understreker Semb.

Fra Norden ligger både Island og Danmark an til å havne på nivå 2.

- Det er selvsagt gunstig å være på et så høyt nivå som mulig, og er du på nivå 1 eller 2 drar du fordeler, påpeker Semb.

- Men er du på nivå 3 eller 4 er det i utgangspunktet ikke så viktig hvilken av de to nivåene du rangeres på. Der er lagene ganske jevne, sier Semb, som medgir at en trekning kan ha mye å si for et landslags skjebne.

Tredjeseedet i inneværende - Ser du på den kvalifiseringen vi er inne i nå (til EM 2016), da vi var tredjeseedet, så trakk vi ganske tøff motstand fra nivå 1 (Italia) og nivå 2 (Kroatia). Spesielt på nivå 2 kunne vi fått lettere lag. Samtidig var vi ganske heldige på nivå 4 (Bulgaria), 5 (Aserbajdsjan) og 6 (Malta), påpeker toppfotballsjefen.

Semb tviler på at han selv skal til St. Petersburg, men det skal landslagssjef Høgmo, trolig sammen med et par andre fra støtteapparatet sitt.

- Det er blitt ganske store endringer i forbindelse med disse trekningene. Før var det sånn at landene møttes, og diskuterte kampoppsettet, avtalte nye møter og masse sånne ting. Nå er det bare en trekning, så spyr datamaskinen ut oppsettet, sier Semb.

Det finnes en trøst i norsk fotballhistorie for den som synes fjerdeseeding virker håpløst:

Det var der Norge havnet før VM 1994 også. Da trakk Drillos menn England, Nederland og Polen fra de tre høyeste nivåene, i tillegg til det antatt sterkeste på nivå fem - Tyrkia.

Den gang gikk Norge til VM. Som gruppevinner før siste kamp var spilt.

• Nasjonene vil bli fordelt på ni grupper under trekningen 25. juli. Alle gruppevinnerne går direkte til VM. Av toerlagene ryker den dårligste ut, mens de åtte andre skal møtes til playoff høsten 2017 for å kåre de fire siste UEFA-medlemmene som får delta i Russland 2018.