Sist han startet en viktig landskamp, gikk alt galt. Nå har Marcus blitt voksen

- Jeg har blitt smartere.

 KLAR FOR OPPGAVEN:  Mye tyder på at Marcus Pedersen får tillit fra start i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
KLAR FOR OPPGAVEN: Mye tyder på at Marcus Pedersen får tillit fra start i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

20.45: Ungarn - Norge

BUDAPEST (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo har ikke utelukket endringer på laget før returoppgjøret Norge må vinne i Budapest. Etter et godt innhopp sist er det mange som ønsker å se Marcus Pedersen fra start.

Hamar-gutten er en av de største formspillerne i den norske troppen og har dunket inn elleve mål på ti kamper for Strømsgodset.

- Får vi målsjanser må vi være på hugget. Det er få av dem på internasjonalt nivå, man får flere i Tippeligaen. Jeg skal gjøre mitt ytterste hvis jeg får de, sier Marcus Pedersen til Dagbladet.

Ivrig 25-åringen står oppført med åtte landskamper etter innhoppet torsdag. Faktisk var torsdagens landskamp bare hans andre i en tellende kamp.

Den første kom for litt over to år siden da Sveits gjestet Ullevaal. Norge var avhengig av et godt resultat for å henge med i kampen om en VM-plassen og Egil Drillo Olsen gikk «all in» med Pedersen på topp.

Pedersen løp på alle baller og smalt til i samtlige dueller.

- Jeg kan vel være enig at jeg var litt for ivrig i den kampen, sier Pedersen.

For hans del var kampen over etter 20 minutter. «Ivrigheten», og en dose uflaks fikk han skadet. Et åpent sår i ankelen gjorde det umulig for Pedersen å fortsette kampen.

Smartere Norge tapte kampen, som ble Drillos siste som landslagssjef. Siden har ikke Pedersen startet en tellende landskamp. Får han sjansen fra start i Budapest er det en helt annen spiss Norge får se, lover han selv.

- Jeg har blitt smartere i hvilket dueller jeg går i. Det er alltid 100 prosent, men jeg bruker hodet litt mer nå. Det er forskjell på en duell ved cornerflagget og foran mål, sier Godset-spissen.

 SKADET SEG:  Sist Marcus Pedersen startet en tellende landskamp måtte han ut etter 20 minutter med en skade. Dommer Howard Webb sørger for at Pedersen får hjelp under kampen mot Sveits i september 2013.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKADET SEG: Sist Marcus Pedersen startet en tellende landskamp måtte han ut etter 20 minutter med en skade. Dommer Howard Webb sørger for at Pedersen får hjelp under kampen mot Sveits i september 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Karrieren hans har vært en berg- og dalbane etter at han forlot Strømsgodset til fordel for nederlanske Vitesse. Der fikk han aldri en ordentlig sjanse. I stedet ble han lånt ut til Vålerenga, OB og Barnsley, før han kom til Bergen for å redde Brann fra nedrykk i fjor sommer. Ett år senere var han tilbake der han sist han skikkelig flyt på fotballbanen.

- Han er blitt mer bevisst når han trener. Han har utvikla sitt tekniske repertoar når det kommer til avslutninger. Han har hatt mye motgang siden han forlot oss. Han har lært mye, og brukt den erfaringen til å snu karrieren, sier Strømsgodsets sportssjef Jostein Flo til Dagbladet.

Stefan-mobbing På Ullevaal fikk han 29 minutter på banen. Han var selv nære en scoring, men avslutningen ble blokkert av en ungarsk forsvarer. Men spissen var også involvert i Norges største sjanse da han på akrobatisk vis fikk stusset ballen videre til Stefan Johansen som misset.

- Han har fått høre det litt. Han burde satt den, men det er viktig å ikke dra han for langt ned i gjørma, ler Pedersen, som håper å utrette mer selv i Budapest.

- Det var et ok innhopp. Målet var å lage litt røre bak der og skape noe. I likhet med resten av laget hadde jeg ikke den flyten. Vi hadde utur alle mann. Det var mye nesten. Det håper vi snur her, forteller en optimistisk 25-åring, som har fryktelig lyst til å spille EM den kommende sommeren.

- Lysten er veldig stor. Det merker jeg hele på hele gruppa. Det er en optimistisk gjeng, som skal gå ut i hundre mot Ungarn.