Sist Norge vant en OL-kamp i ishockey, var landslagssjefen (56) selv på isen

Petter Thoresen drømmer om en kvartfinale i OL, men han vet godt hva slags barriere de må bryte da.

FÅ SAMLINGSDØGN: Petter Thoresen med gutta på den første hockeytreningen i OL. Landslagssjefen er litt bekymret for de få samlingsdøgnene de har hatt før OL-turneringen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
FÅ SAMLINGSDØGN: Petter Thoresen med gutta på den første hockeytreningen i OL. Landslagssjefen er litt bekymret for de få samlingsdøgnene de har hatt før OL-turneringen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GANGNEUNG (Dagbladet): Sist Norge vant en ishockeykamp i OL-sammenheng, var nemlig da de slo Østerrike 3-1 i kampen om 11. og nest siste plass under vinterlekene på Lillehammer i 1994.

Den gang scoret Espen Shampo Knutsen, Roy Johansen og Ole Eskild Dahlstrøm de norske målene – men OL-fiaskoen var allerede et faktum og førte til at Bengt «Fisken» Ohlson måtte gi seg som norsk landslagssjef.

Lillehammer-OL var også Petter Thoresens femte og siste OL som spiller. Nå er han i sitt første som trener – og målsettingen er å føre Norge til en historisk OL-kvartfinale.

- Norge har ikke akkurat for vane å vinne hockeykamper i OL. Den statistikken viser hvor vanskelig det er å vinne kamper i et OL, selv om Norge stort sett har stilt med sitt beste lag.

OPP MED TEMPO: Mathis Olimb (t.v.), Mats Rosseli Olsen og Erlend Lesund (t.h.) på den norske hockeytreningen i OL-landsbyen. Landslagssjef Petter Thoresen mener det største fokuset er å få opp tempoet til åpningskampen mot Sverige. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
OPP MED TEMPO: Mathis Olimb (t.v.), Mats Rosseli Olsen og Erlend Lesund (t.h.) på den norske hockeytreningen i OL-landsbyen. Landslagssjef Petter Thoresen mener det største fokuset er å få opp tempoet til åpningskampen mot Sverige. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

I både Vancouver 2010 (10. plass) og Sotsji 2014 (11. plass) tapte Norge alle fire kampene – og målforskjellen 11-39 på de to mesterskapene viser hvor skoen trykker:

Norge må tette igjen bakover.

Kan tape tre og klare kvarten

Petter Thoresens største bekymring før åpningskampen mot Sverige natt til torsdag er de få samlingsdøgnene laget har hatt sammen som oppkjøring.

2-4-tapet mot Sveits i OL-generalprøven i Seoul søndag viste at flere av gutta sleit med tempoet.

- Jeg håper vi henger med i svingene. Vi er vant til å spille åtte treningskamper før et VM. Nå har vi hatt to og en halv trening og spilt én kamp. Det er noe som kan hemme oss litt, men det snakker vi ikke mye om. Vi må bygge oss opp og være klare til å by Sverige på kamp, sier Petter Thoresen.

I nabolandet vil alt annet enn en komfortabel seier mot Norge bli ansett som en fiasko. Nettopp det tenker Thoresen at de må utnytte.

OL-oppsettet er slik at selv om Norge skulle tape alle de tre innledende kampene mot Sverige, Finland og Tyskland, så kan de likevel gå til en kvartfinale om de vinner den fjerde – i omspillet om fire ledige kvartfinalebilletter.

- Må tenke fortere

NHL har ikke sluppet spillere til OL, så mange lag må sette sammen helt nye lag til denne turneringen. Ikke minst gjelder det nettopp Sverige, som i likhet med Norge stiller med en del ferske fjes. Thoresen har med seg 12 OL-debutanter til Sør-Korea.

- Sverige er regjerende verdensmestre og svensk ishockey er blant de beste i hele verden, så de har uansett et bra lag. Vi går likevel til kampen med trua, men vi må være bedre enn vi var mot Sveits. Vi må tenke fortere og ha mer presisjon, sier landslagssjefen.

Selv uten NHL-spillere mener Thoresen at Sverige er blant favorittene, sammen med Russland, Tsjekkia og Canada.

- Det er nok en fordel å møte Sverige i den første kampen. Det er helt katastrofe i Sverige om de ikke slår oss med både tre og fire mål. Det skal vi utnytte oss av, lover en offensiv norsk landslagssjef.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer