VÅLERENGAS VIKTIGSTE SPILLER: Mohammed Abu signerte denne uka for tre nye år med Vålerenga. Dermed er den viktigste spilleren på plass i laget Ronny Deila håper å kunne gjøre til en toppklubb. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VÅLERENGAS VIKTIGSTE SPILLER: Mohammed Abu signerte denne uka for tre nye år med Vålerenga. Dermed er den viktigste spilleren på plass i laget Ronny Deila håper å kunne gjøre til en toppklubb. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ronny Deila har fått spilleren han og Vålerenga trenger

Sist Vålerenga signerte en spiller som utgjorde en stor forskjell, ble det seriegull

Vålerengas forrige opsjon utløste en av de største og mest omtalte skandalene i norsk fotballs historie. Den som ble utløst denne uka kan gjøre klubben til en tittelutfordrer.

  • Stabæk-Vålerenga 1–1 (1–0)

EN OPSJON, STABÆK og Vålerenga i samme setning er i utgangspunktet et skrekkscenario for en ihuga VIF-supporter. Som om det ikke kan gå bra. Som om man aner blålys og politi lang vei. Men denne gangen, i uka inn mot lørdagens nabokrangel på Nadderud, tyder alt på at opsjon plutselig er det beste ordet å lese og uttale på Oslos østkant.

Et gullord.

OPSJONEN VÅLERENGA HADDE til å signere Mohammed Abu på langtidskontrakt ut over høstens leieavtale med MLS-klubben Columbus Crew ble innløst for få dager siden. Det er den beste signeringen Ronny Deila kunne gjort. For det åpner ikke bare for en potensielt bedre VIF-framtid.

Det åpner for alt.

Mohammed Abu kan fort være den beste signeringen Vålerenga har gjort siden Steffen Iversen kom til klubben sommeren 2004.

OPSJONER OG VÅLERENGA er ikke akkurat det du forbinder med lystig lesning og gode framtidsrettede investeringer på spillerfronten. Sist de inngikk en slik avtale tok det klubben, fotballen og rettsvesenet over to år å rydde opp i sølet.

Det var en skandale.

ALT VAR SELVFØLGELIG ikke Vålerengas skyld selv om de (sammen med Stabæk) nok var i overkant kreative da de signerte Veigar Páll Gunnarsson sommeren for sju år siden. Det var politiet som blåste saken ut av alle proporsjoner da de gjorde en fotballsak til en kriminalsak. Men hva en opsjon på en fotballspiller kan gjøre med et fotballforbund, klubber, ledere og spillere – for ikke å snakke om tolkningen av en avtalt overgangsmulighet mellom to klubber – lærte vi mye om i perioden 2011–2013.

Det var ikke pent.

Mange vil riktignok hevde det var misforstått, at fjæra virkelig ble til tre tiltalte høns.

Uansett hvordan du snur og vender på det var det ikke pent.

VEIGAR PALL GUNNARSSONS overgang fra Stabæk til Martin Andresens Vålerenga sommeren 2011 huskes for tre ting. Opsjonen på Herman Stengel, da 15 år, påtalemaktas meningsløse innblanding og rettssaken det ledet til i Asker og Bærum tingrett høsten 2013. Det gikk som det måtte gå i en domstol der aktoratet knapt visste hva de snakket om og bevisbyrden heldigvis er veldig mye tyngre enn i fotballens domsutvalg.

De tiltalte ble frikjent på alle punkter.

Fotballen satt igjen med svarteper.

DET VAR JO ikke mafiavirksomhet som ble begått under møtet da avtalen ble spikret. Det var mest fattigmanns forsøk på å spare noen kroner. Og så løftet det begrepet opsjon – en framtidig mulighet – inn på arenaen.

Gikk det til helvete den gangen har en ny Vålerenga-opsjon utløst glede, håp og muligheter denne uka.

MOHAMMED ABU HAR gjennom høsten vist hva han kan, hva han betyr og hva han kan komme til å bety for Ronny Deilas Vålerenga. Med ghaneseren midt i banen er Vålerenga blitt et nytt fotballag. Med et par tre forsterkninger til kan Vålerenga bli en konkurrent til seriegullet. For Ronny Deilas fotball og filosofi trenger en spiller som Abu når han ikke har Stefan Johansen i hjertet av laget, en fotballklok, pasningssikker og uredd spiller som flytter ballen fort gjennom motstanderens ledd.

Det er det Ronny Deilas fotball handler om.

Å få ballen så ofte som mulig inn farlig sone.

FØR ABU KOM på lån spilte Vålerenga ballen altfor mye på tvers. Mest sannsynlig av frykt for balltap. Det er tryggere å treffe en kamerat på tvers enn en motstander dypt i banen. Du beholder i hvert fall ballen. Du risikerer ikke å bli brutt og kontret på. Men fotball med sikkerhetsnett åpner ikke for offensive muligheter, risikofri fotball tar deg ikke videre.

Du må våge.

Helst på en berøring.

Mohammed Abu gjør begge deler.

DET SÅ DU mot Stabæk også. Hvordan Abu flytter Vålerenga i angrep. Hvordan valgene hans i ni av ti tilfeller er gode. Men det handler om samhandling, det handler om å få det i ryggmargen, og akkurat der er ikke Vålerenga ennå.

Du ser konturene.

Resten handler om øving.