- Sist vi var her var det 30 minus. Nå er det to pluss og snøblandet regn.

Smøresjefen om de krevende forholdene i VM-byen.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Prislappen er hemmelig, men inni VM-arenaens største smøretrailer jobber det åtte mann store norske smøreteamet på spreng for at det i allfall ikke skal være gliden som skal stå i veien for norske skiskyttergull i Kontiolahti den neste halvannen uka.

Finske Kontiolahti er heller ikke den mest prisverdige plassen for skismørere. Bare de to siste dagene har det vært snø, regn, varierende vind og opphold om hverandre.

- Sist vi var her var det 30 minus. Nå er det to pluss og snøblandet regn. Det hadde vært koselig om man hadde funnet noe midt mellom der, men vi må bare jobbe med det været og de forholdene vi har, sier smøresjef Morten Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Tåler litt kjeft I Sotsji-OL sist vinter bommet de på flere renn i starten av lekene, før været og temperaturen snudde til mer kjent farvann.

Ski-VM i Falun viste også hvor ille det kan gå, om skipreppen ikke er optimal. Selv om ski-VM ble en heidundrende suksess, med 11 norske gullmedaljer, så vakte også smøremissen som medførte at Therese Johaug, Marit Bjørgen og de andre jentene havnet minutter bak Charlotte Kalla på 10-kilometeren stor oppmerksomhet.

Men sånn er det i dette gamet:

Skismørerne får kjeft om de ikke treffer, mens de som regel blir uten omtale når utøverne tar gull på superski.

- Vi får høre det om vi bommer, ja. Men det er ikke sånn at vi ikke tåler det. Utøverne får også høre det om de bommer for mye. Hvis vi ikke treffer godt nok, så blir det støy, for har du ikke gode nok ski, så har du ikke en sjanse i havet, selv om det også er en faktor som heter skyting, sier Morten Hegle Svendsen.

- Liten strafferunde Å preppe ski er en infløkt materie. De skal treffe på ørsmå detaljer får at skiene skal gli litt bedre enn konkurrentene sine.

- Om du bommer på ett av fem momenter, så utgjør det fort en liten strafferunde. Alt spiller ikke stor rolle, men skal det bli perfekt, så må du treffe med alt på en gang, sier Morten Hegle Svendsen.

- Voldsom satsing Den norske smøretraileren til vintergiganten Norge ruver inne på stadionområdet i Kontiolahti. Det er godt synlig at Norge er i føringen når det gjelder prepping av ski.

- Det er en voldsom satsting på ski nå. Alle er blitt klar over at om man skal henge med, så kan man iallfall ikke ligge bak der, sier Morten Hegle Svendsen.

Ingen garantier Norge har tatt sine forholdsregler ved å sende et team i forveien i god tid til Kontiolahti. De har samlet vær- og snødata tilsvarende det som har vært i VM-byen de siste dagene.

- Vi har vært heldige, sånn sett. De siste ukene har det vært mye likt vær, med lett snøvær innimellom, så vi føler at vi er så godt forberedt som vi kan være.

Men noen garanti mot smørebom utstedes aldri.

- Det får vi aldri svar på før de står på startstreken, for vi får ikke testet mot de andre nasjonene underveis.