Sist Wigan-eieren var i FA-cupfinalen brakk han beinet

53 år senere får Dave Whelan lede laget inn på Wembley mot Manchester City.

 FINALISTER:  I dag får Wigans eier, Dave Whelan (t.v), lov å lede laget inn på Wembley, 53 år etter at han brakk beinet i FA-cupfinalen mellom Blackburn og Wolverhampton. Roberto Martinez skal forsøke å hente hjem klubbens første trofé. Foto: REUTERS / Eddie Keogh / NTB Scanpix
FINALISTER: I dag får Wigans eier, Dave Whelan (t.v), lov å lede laget inn på Wembley, 53 år etter at han brakk beinet i FA-cupfinalen mellom Blackburn og Wolverhampton. Roberto Martinez skal forsøke å hente hjem klubbens første trofé. Foto: REUTERS / Eddie Keogh / NTB ScanpixVis mer

Følg FA-cupfinalen i vårt fotballstudio fra kl. 18.15!

(Dagbladet): For Wigan-eier Dave Whelan endte hans forrige finale på Wembley dramatisk. For den daværende 23-åringen endte FA-cupfinalen i 1960 både med tap  og et brekt bein 

Like før pause gikk Blackburn-backen inn i en takling med Wolverhamptons Norman Deeley.

- Jeg visste med en gang da han traff meg at beinet var brekt, forteller Dave Whelan til BBC om den 53 år gamle episoden.

- Jeg sprang på med full styrke, og kunne jo selvfølgelig ikke stoppe. Jeg så leggen bøye seg i luften, så jeg greide å ta tak i den før jeg falt i bakken. Hvis ikke ville det vært et komplisert brudd, med beinet stående ut av leggen, minnes 76-åringen, som måtte være borte fra fotballen i ti måneder på grunn av bruddet.

Får lede laget I dag venter nok en FA-cupfinale for Dave Whelan. Men denne gang som eier av Wigan, som han kjøpte i 1995.

På motsatt banehalvdel på Wembley venter Manchester City og Roberto Mancini.

For Dave Whelan blir dagens, uansett resultat, spesiell. Wigan ønsket at eieren skulle få være den til å føre laget inn på stadion under semifinalen mot Milwall, men fikk avslag. Men under dagens finale får 76-åringen den æren.

- FA har gitt oss tillatelse til at formannen kan lede oss ut, og det gleder oss alle, fortalte Wigan-manager Roberto Martinez pressen før laget satte seg på toget til London i går.

- Jeg kommer til å være veldig, veldig stolt. Jeg har alltid følt at jeg har hatt noe uoppgjort på den banen, og dette vil avslutte en stor og lang reise, understreker Dave Whelan.

Krever City-seier Wigan kjemper for å unngå nedrykk fra Premier League, og må finne seg i at City er storfavoritter i dagens finale.

De lyseblå fra Manchester har slått Wigan i begge oppgjørene i ligaen denne sesongen, og har ikke tapt for klubben siden 2008. Men de møter et sultent Wigan-lag, som har en kvartfinaleplass som bestenotering i FA-cupen fra tidligere. 

- Bare det å nå en finale blir et stort minne i klubbens historie. Det å vinne et stort trofé ville tatt klubben til et annet nivå, sier Martinez.

For Roberto Mancinis del forventes det at han henter hjem klubbens andre FA-cuptrofé på tre år. Gjør han ikke det, ender City trofé-løse denne sesongen. Men City-sjefen lover ingenting.

- Når man starter en sesong ønsker man å vinne de beste og flest troféer, men i blant er det ikke mulig, sier Mancini til BBC.

- Jeg mener FA-cuptrofeet er det andre-største i England, etter Premier League. Det er et viktig trofé for alle.

Les dagens oddtips her!