Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siste bakke avgjør

Dårlige ski er det eneste som kan knekke Petter Northug før innspurten. Men der kan alt skje.

NESTEN PERFEKT FOR PETTER:  I Marcialonga blir det knapt mulig å riste av seg Petter før opp den siste bakken.FOTO: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
NESTEN PERFEKT FOR PETTER: I Marcialonga blir det knapt mulig å riste av seg Petter før opp den siste bakken.FOTO: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR KJERNEFAMILIEN i internasjonal turlangrenn prater opp hvordan ferskingen Petter Northug skal knekkes ganske så tidlig underveis i Marcialonga, er det knapt til å tro:

•• Helt fram til den siste rå klatringen opp mot målseglet i Cavalese, er denne løypetraseen som skapt for Northug.

Opp bakken blir det derimot helt uvisst.

ALT PRATET er selvsagt bevisst reklame, og det er bra for et langløpsnivå som trenger å bli utfordret. Etter at TV-interessen har forsterket seg de siste årene med den nye konkurransen FIS Marathon Cup, har tetgruppen holdt seg for stabil. I de største løpene har det helst dreid seg om gamle travere som Jerry Ahrlin, Oskar Svärd, Jørgen Brink, Stanislav Rezac og Aukland-brødrene ispedd noen mellomeuropeiske slengere på fristilsdistansene.

Det tetbildet kan forandre seg radikalt om Petter Northug blir den første etablerte skistjernen som erobrer de klassiske turløpene. Da åpner det seg for en enda bredere konkurranse.

SKAL VI TRO sportens interne ekspertise er en slik åpning ikke mulig. Den ivrige turløpsmanager Nils Marius Otterstad utropte første Northug som favoritt, men ombestemte seg og sendte ut en ny pressemelding om at Petter ville slite allerede på den drøye første halvannen mila i de lette stigningene opp mot Canazei. En slik løpsutvikling tror altså kjernefamilien knapt på selv:

•• Hele dette partiet er helt greit å stake, og da er det vrient å se for seg at stakespesialisten Northug ikke makter å følge teten uansett åpningstempo.

I så fall er mye av løpet gjort.

FOR DET er en snau time i forskjell i konkurransetid som gjør at Marcialonga helt fram til spurten er enklere for Northug enn Vasaloppet. Som distanseløper er han nesten ferdig trent for rundt 2.30 med staking. Forskjellen kommer den siste timen på det flate skogspartiet mot Mora. Det er nettopp farten i feltet fram til dette tidspunktet han skal teste på søndag.

For Marcialonga er jo ikke Petters hovedmål for resten av sesongen. Med en NM-distanse bare tre dager før, stiller Petter uansett svekket. Men altså ikke dårligere enn at han tar det meste av distansen på treningsgrunnlag, stakekraft og vanlig vilje.

OPP SELVE bakken blir det noe helt annet. Den er lillebroren til Monsterbakken i Tour de Ski der løypa klatrer langs vannledningene opp solsida av dette dalføret. Solvarmen gjør at traseen tidvis blir sørpete og vrien, men værmeldinga tyder denne gangen på helt faste spor på søndagsmorgenen.

Det gjør at de beste løperne nok velger å gå uten festesmurning. Som den stive skøytingen opp Monsterbakken, blir dette da en ekstremidrett i seg selv. Og følger Petter spesialistene opp det første aller bratteste partiet, får han en ny utfordring i den løsere kunstsnøen gjennom de siste smale smugene inne i selve Cavalese by. Der kan forholdsvis høy kroppsvekt kombinert med dårlig stavfeste også være en ulempe.

SÅNN BLIR det lettere å være med tetgruppen gjennom Marcialonga enn å holde 90 km mot Mora, men enklere å spurtvinne Vasaloppet. Til sammen gir det Petter Northug to ganske forskjellige utfordringer, men også to muligheter til å overgå seg selv.

Det er fortsatt det skiløpingen hans dreier seg om.

image: Siste bakke avgjør

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!