Siste kveld på benken

GELSENKIRCHEN (Dagbladet): I kveld sitter Frode Grodås (37) på sin faste plass på benken når FC Schalke 04 spiller sin andre cupfinale på rad på Berlins Olympiastadion. Det kan bli tittel nummer to, i dag mot Bayer Leverkusen. Deretter er det hjem for å pakke.

22. mai har han billetter på ferja. Hønefoss venter. Trass i at han har spilt bare fire obligatoriske kamper på tre og et halvt år, mener Frode oppriktig at han sier farvel til verdens beste arbeidsgiver.

For Frode kan ikke noe for at førstekeeper Oliver Reck, som er snaue halvåret yngre, har holdt seg skadefri og buret stort sett tomt. Da bytter intet lag keeper.

Det er flere grunner til Frodes begeistring. Først om selve arbeidsplassen. Stadionanlegget med 60683 sitteplasser er det mest moderne i Europa. Regner det, er det bare å trekke taket over. Nå er gressteppet rullet ut, for at graset skal vokse seg tykt og fint i friluft innen sesongstart igjen 17. august. 1,60 meter tykk og 11000 tonn tung er grasmatta.

Der andre byer bygger prangende rådhus, brukte industribyen Gelsenkirchen 176 millioner euro (1,3 milliarder kroner) for å bygge «Stadion Auf Schalke», som sto ferdig i fjor sommer.

- For Schalke er Gelsenkirchen, og omvendt, sier hornindølen. Sammen med pressetalsmann Mathiak Burkhard viser han Dagbladet rundt på praktanlegget, som utenfra minner om en gigantisk flyplassterminal. I sommer skal messer, motorsykkelløp, pop-konserter og operaoppsettinger avvikles her. Da kan inntil 80000 få plass.

50000 tilskuere

I ettermiddag samles 40000- 50000 for å følge overføringen fra Berlin på en 35 kvadratmeter stor videoskjerm som henger fra taket, 30 meter over betongen. 30000 fans har reist med til Berlin. På den siste treningsøkta, i forgårs, møtte 1500 opp for å ønske gutta god tur. I fjor 13000- 14000. Da var stemningen hysterisk med mulighetene for «the double».

Og om det går slik eller sånn, står stadionkapellet alltid åpent. Både en protestantisk og en katolsk prest er knyttet til stadionkirka, også den enestående.

- Men kapellet er ikke innredet for at fansen skal komme og be om seier. Vi bruker det til begravelser og bryllup. Hittil er et hundretall par viet her. Neste år flytter byfogden inn også. Men først og fremst er kapellet et sted der mennesker kan komme med problemer som klubbadministrasjonen ikke kan løse, forklarer Burkhard.

Arbeidsløsheten er 13 prosent i det gamle industrisentret i Ruhr. Og den øker.

Slik går folk til FC Schalke 04 med både sine sosiale og sjelelige problemer.

Religion

- Her er fotball religion, fastslår Willy Kirchstein (61). Han er en av dem som ikke går glipp en eneste treningsøkt i klubben med sju ligamesterskap, tre cupmesterskap og UEFA-cupseier i 1997. Da var Willy med og satte Milano på hodet.

- Jeg ble angrepet av Schalke-viruset fra første gang far tok meg med på stadionet. Det var en kamp mot Köln, som er nesten like mye erkefiende som Borussia Dortmund. Og nå Bayern München, som i fjor lurte oss for ligagullet på overtid.

Willy synes det er synd at «der Frode» ikke har fått mer spilletid.

- Han er en kjernekar, en humørspreder i troppen. Og jeg kjenner dem alle, understreker Willy.

Moro har de 22 ute på treningsfeltet det også. Replikkene hagler. Et FN i miniatyr, som klapper når trener Huub Stevens holder en kort appell.

- Jeg har sett flere Bundesliga-klubber trene. Der det ser ut som om lagkamerater er ute etter å skade hverandre, for selv å sikre plassen på laget. Der det er dødsens stille, bortsett fra når stjernene roper på ballen.

Slik er det ikke i Gelsenkirchen.

Kjører Mercedes

Frode Grodås kjører standsmessig Mercedes. Med bokstavene FG på skiltet. Men det er innenfor det akseptable. Som manager Rudi Assauers faste følgesvenn, en diger sigar.

- Ingen kommer til Schalke-trening i Ferrari. Vi innprenter stadig nærheten til fansen, vårt sosiale ansvar. For en kontrast til tida jeg spilte for Chelsea. Der så jeg ikke en supporter utenom kampdagene. Her har jeg fått venner for livet.

Klart Frode vil savne dette miljøet. Han fikk tilbud om å bli keepertrener i klubben. Men takket nei. Så langt har han ikke møtt sine nye lagkamerater i Hønefoss Ballklubb. Bare registrert at det har gått sånn passe hittil i serien. At han trengs. Han gleder seg - trass i dårligere lønn, enklere garderobeforhold og færre tilskuere.

- Jeg kjenner at det pirrer i kroppen. Jeg skal endelig spille fotball igjen. Jeg er ikke blitt dårligere med åra.

Frode Grodås er bokført med 48 landskamper. Ikke det at han vil snakke om det. Men det hadde vært forferdelig moro med 50.