Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siste matchball på Ullevaal

Gull til RBK, Royal League både i Oslo, Bergen og Tromsø, mens Bodø/Glimt følger Sogndal ned. Det virker sannsynlig to serierunder før slutt.

ULLEVAAL (Dagbladet):

ERIK HAGEN HEADET

matchballen over åpent mål i sluttsekundet mot Sogndal. Det skulle ha vært VIFs første av tre muligheter til å vinne seriegull, men kan like gjerne ha vært den siste. Det manglende målet mot Sogndal gjør at RBK igjen kan vinne på egne ferdigheter.

Da flyttes fokuset også mot trøndernes program, og det er lett. I hvert fall historisk sett.

Allerede på søndag møter RBK ønskemotstanderen Bodø/Glimt. Det er få lag som har passet trønderne bedre. Som en spillemessig RBK-kloning med vekt på de samme angrepsmessige momentene som forbildet, har Glimt nesten alltid kommet til kort i disse innbyrdes kampene.

Statistikken mellom lagene på Aspmyra fra 1996; altså en periode som er med i hukommelsen til de fleste av søndagens spillere, viser 7 RBK-seirer, 1 uavgjort og en målforskjell på 8- 30. Stort mindre selvtillit kan ikke hjemmelaget gå på banen med.

DET VAR EN STRÅLENDE

Sogndal-keeper og en serie tilfeldigheter som gjorde at VIF i går ikke overtok kontrollen i det avgjørende gullrushet. Å slenge fotballstatistikk på bordet to serieomganger før slutt, er neppe noe avgjørende bevis så lenge Rosenborg ikke spiller i nærheten av statistisk styrke.

Men selv med vekt på formkurven til de to lagene, vipper gullet nå overraskende i retning av Trondheim.

Du kan sjekke selv på nettstedet nifs.no - fotballstatistikernes eget lekerom.

NIFS.NO TILBYR

et sannsynlighetsprogram med 80 prosent vekt på lagenes form de siste seks kampene og de resterende 20 prosentene på innbyrdes resultater. Dette skulle dekke det mest av de siste tiders RBK-elendighet, men gir likevel fordel Trondheim. Sannsynligheten er 44 prosent for at RBK slår Glimt på Aspmyra og 51 prosent for at det blir nok en seier hjemme mot Lyn.

Det samme programmet gir VIF trøbbel allerede på Briskeby søndag. Lagene har ikke møtt hverandre i Tippeligaen de siste åra, men Ham-Kams form sikrer en snau fordel til hjemmelaget. Det er 40 prosent sannsynlighet for hjemmeseier og 34 prosent for VIF.

Like jevnt ser det ut i Oslo-klubbens avslutning mot Stabæk, men her med 38 prosent sjanse for VIF-seier og 34 prosent til gjestene.

Likevel:

En tilnærmet matematikk sier gull til RBK.

ROYAL LEAGUE

gjelder også tall. Her ligger pengene til å drifte de fire beste klubbene gjennom vinterpausen. Rosenborg og VIF er allerede klare, og så er det mulighet for alle helt ned til Odd på åttendeplass. Vinner Skiens-klubbens kveldens kamp mot Tromsø er de i posisjon, men vi tror ikke det holder helt inn.

Tromsø sikrer seg penger og viktig internasjonal erfaring på den avsluttende hjemmekampen mot 1.divisjonsklare Sogndal, mens Brann og Lyn kjemper om den siste plassen.

Spillemessig er bergenserne nærmest. De har fått dårlig uttelling i flere kamper i høst, og slike tilfeldigheter har en tendens til å jevne seg ut. Royal League til Bergen er også et klart pluss for denne nye nordiske serien.

PÅ SAMME

vis var helgas FFK seier viktig for Tippeligaen. For å utvikle de sportslige mulighetene som følger med årets kraftige publikumsvekst, trenger klubbfotballen de mest tradisjonsrike lagene. FFK hører hjemme i toppen.

Den plassen sikrer de selv kommende helg hjemme mot Tromsø. I så fall avgjøres nedrykket helst på interne kamper mellom Molde, Stabæk og Bodø/Glimt med vekt på hjemmefordel.

Hvis Glimt følger statistikken og bruker sin hjemmekamp til å tape mot RBK, rykker fjorårets sølvlag rett ned på det.

Stort mer dramatisk kan ikke tidenes jevneste toppserie avgjøres fra topp til bunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media