JUVES RÅD: I 1934 kom Dagbladets Jørgen Juve ut med boka ALT OM FOTBALL. Vår medarbeider har lest den og hans råd til landslagssjef Høgmo er klart: skyt kanonskudd. Foto: Dagbladet. 
JUVES RÅD: I 1934 kom Dagbladets Jørgen Juve ut med boka ALT OM FOTBALL. Vår medarbeider har lest den og hans råd til landslagssjef Høgmo er klart: skyt kanonskudd. Foto: Dagbladet. Vis mer

Siste nytt fra «Faenskapet»

Jørgen Juves bok, "Alt om fotball" fra 1934, skal hjelpe vårt landslag i fotball til å vinne ved å skyte kanonskudd.

Banning på trykk er ikke pent. Denne skribent banner for mye, både på trykk og etter deadline, men i dag må det skrives om «Faenskapet». Ja, dette er et skap i denne avisa, takket være solide kollegaer som i sin tid jobbet på vårt nå nedlagte, men akk så suverene arkiv. Vi savner arkivet like mye som vi savner korrektur (vi kan jo nesten ikke norsk i norsk presse).

«Faenskapet» er vårt eget lille bibliotek med bøker skrevet av folk som jobbet (jobber) eller var (er) innom Dagbladet. Bakgrunnen for navnet skal visstnok være utvelgelsesprosessen der en bokjury bestemte hvilke bøker som fikk komme inn i skapet, og hvilke som ikke ble funnet gode nok. I sistnevnte kategori hendte det bannskap fant sted.

Denne avishistorien er nå igjen endelig på plass, også i vårt danske snapshjem opp på Hasle, og der finner vi Arne Skouen, Sonja Hagemann, Johan Borgen, Jappe Nilssen, Gunnar Larsen, Odd Winger, Knut Eidem, Hammarlund, Stabel, Simen Skjønsberg og Einar Skavlan for å nevne noen.

I tillegg ei bok på 260 sider, utgitt i 1934, «Alt om fotball», der forfatteren er Jørgen Juve (1906 – 1983). Juve var en bauta som sportsredaktør i Dagbladet, men også som portrettskribent. Hans navn er også hogget i bronse inn i fotballhistorien. Han var kaptein for nettopp Bronselaget, Berlin-OL 1936. Juve spilte 45 landskamper og han scoret 33 mål, og det riktig å nevne at han ofte ikke spilte senter som det het før i tida. Hans evne til å dundre ballen i buret (også som Lyn-gutt) ga ham det fabelaktive tilnavnet «Nordens senter».

Om fire dager spiller Norge mot Aserbajdsjan, vi har lest inn lydbok av Juves bok som spillermotivasjon: Et korrekt spark er det som bringer ballen til riktig adresse, enten det nu er som en kort pasning til en plasert medspiller elle som et tyve meters kanonskudd i målet hjørne utenfor målmannens rekkevidde. Kunsten å spark langt avhenger også i særlig grad av benstillingen. Å skyte: En kjent nordisk fotballekspert har hevdet at spilleren av idag skyter på langt nær så godt som tidligere tiders «kanoner». Det har vedkommende rett i.../