SULTEN: Andy Schleck må ta inn åtte sekunder på Alberto Contador - og samtidig skaffe seg et forsprang foran lørdagens tempoetappe - opp Tourmalet i dag. I dag skal siste saft presses ut av klatrebeina hans. Foto: EPA
SULTEN: Andy Schleck må ta inn åtte sekunder på Alberto Contador - og samtidig skaffe seg et forsprang foran lørdagens tempoetappe - opp Tourmalet i dag. I dag skal siste saft presses ut av klatrebeina hans. Foto: EPAVis mer

Siste sjans for Schleck

I dag må han knuse Alberto Contador opp helvetesstigningen til Tourmalet.

Tour de France-studio 12.30: Dronningetappen

||| (Dagbladet): Årets siste fjelletappe er siste sjans for klatreren Andy Schleck å få det nødvendige forspranget til Alberto Contador før lørdagens 52 km lange tempoetappe.

Alle vet hva som er på spill opp nådeløse Col de Tourmalet på slutten av etappen. Over 18,6 km skal rytterne stige 1395 høydemeter. Det gir en gjennomsnittlig stigning på 7,5 prosent.

- Må angripe Dette skjer på slutten av en etappe som inneholder to førstekategoristigninger. Rytterne starter 165 meter over havet, så skal de opp Col de Marie-Blanque på 1035 meter, så over Col du Soulor på 1474 meter, så avsluttes det hele på toppen av Tourmalet 2115 meter over havet.

Ikke prøv det hjemme.

- Det er bare en måte for meg å vinne Tour de France, det er å angripe opp Tourmalet, sa Andy Schleck på gårsdagens Saxo Bank-pressekonferanse.

- Dette er dronningetappen i årets Tour.

- Veldig, veldig hard Kongeetappen var på tirsdag, da rytterne klatret opp Tourmalet fra den andre siden. Det er hundre år siden første gang Tour de France klatret seg inn i Pyreneene, derfor lar arrangørene rytterne pine seg opp helvetesfjellet to ganger.

- Dette er Tourens høydepunkt, jeg har sagt hele tiden at den som er i gult etter dagens etappe vil vinne Touren, sier Schleck.

Nåja. Lørdag gjenstår en 52 km lang tempoetappe, der Alberto Contador er langt sterkere. Sannsynligvis må ikke bare Schleck ta inn de åtte sekundene Contador har på ham opp Tourmalet, han må gjerne ha ett minutt å gå på før tempoen.

Et enormt press hviler på 25-åringens skuldre, dette er hans siste sjanse - og alle vet det.

- Etappen er veldig, veldig hard. Den kan skille enormt mye, sannsynligvis mer enn tempoen lørdag, sier Contador.

Thor i grønt Thor Hushovd kjører i grønn trøye i dag og vil i hvert fall kjempe om den første sprinten som kommer allerede etter 33 km. Den andre innlagte sprinten er etter 141 km - etter de to førstekategoristigningene.

Med Hushovds form i fjellene, kan vi ha et ørlite håp om at han kan være med å kjempe om poeng også i den andre spurten - det er neppe noen av de andre som kjemper om grønn trøye som har noen sjans på de seks poengene i hvert fall.

I morgen er det en flat etappe, der nye spurtpoeng vil bli delt ut. Søndag avsluttes Tour de France opp og ned Champs-Élysées.

Starten på dagens etappen går 12.30 i dag. Rytterne kommer i mål mellom 17 og 17.30. Det er bare å glede seg og delta i vårt Tour de France-studio.

GRØNN: Thor Hushovd er tilbake i grønn trøye. I dag kan han ta nye spurtpoeng, før sammenlagtkanonene avgjør opp Tourmalet. Foto: Reuters
GRØNN: Thor Hushovd er tilbake i grønn trøye. I dag kan han ta nye spurtpoeng, før sammenlagtkanonene avgjør opp Tourmalet. Foto: Reuters Vis mer