Siste stikk til Italia

I en forrykende spurtduell ble Thomas Alsgaard nådeløst slått på målstreken av Italia og Cristian Zorzi.

Tysklands René Sommerfeldt ble parkert i den siste svingen, og dermed var det som mange ganger før i en herrestafett i langrenn: Norge mot Italia, Alsgaard mot Zorzi.

Reprisen fra OL-stafetten fra Soldier Hollow var et faktum, men den gang var Alsgaard smartest og i best form, og det ble gull til Norge.

Søndag trakk Zorzi det lengste strået.

- Jeg har vært med i 10 år og blir ikke overrasket lenger. I dag fikk Italia en etterlengtet revansj. Heldigvis skjedde det her og ikke i VM i Val di Fiemme, sa en ikke altfor nedtrykt Thomas Alsgaard.

Vet han kan

For Alsgaard vet at han ikke er sin aller beste form. Da går ikke marginene like lett i hans favør heller. En Alsgaard i form hadde sørget for å være minst andremann på langsiden før oppløpssiden. Nå havnet han bak både Tyskland og Italia, og da ble for tøft å forsere begge to mot slutten.

- Ja, det er lett å se det i ettertid.

Men nå skal det sies at Alsgaard prøvde å få seg en bedre posisjon enn den han fikk.

- Jeg forsøkte meg et par ganger, men klarte ikke å komme forbi, forklarte Alsgaard.

Det Alsgaard ikke sa var at han ble sperret bevisst i hvert fall to ganger da han prøvde å komme forbi Sommerfeldt.

Det fikk lagkamerat Tor Arne Hetland til å reagere.

Jobb for FIS

- Det skjedde med meg på sprinten i Düsseldorf, og det skjedde her igjen. Thomas ble helt klart sperret, og det er ikke bra. Det internasjonale skiforbundet (FIS) bør kjenne sin besøkelsestid for å få slutt på dette. Det skal ikke være lov til å holde på sånn. Og FIS burde ha vært oppe med et gult kort eller noe, mente Hetland som selv lå som annenmann bak Tysklands Tobias Angerer på store deler av sin 3. etappe.

Det hører også med til historien at tyskerne mente at Alsgaard hadde sperret Sommerfeldt da han hadde kommet seg forbi, og for den manøveren ble Alsgaard honorert med et gult kort av juryen.

En Kristen Skjeldal som ikke er sin beste form var foretrukket på den klassiske 1. etappen. Skjeldal tapte ikke mange sekunder til de beste, men vekslet et stykke bak de beste. Avstanden opp til teten ble raskt tettet av Anders Aukland som igjen viste at han er en helt annen langrennsløper i klassisk stil enn i fri teknikk. Anders Aukland vekslet som nummer to, bare tideler bak Tysklands Axel Teichmann.

På de to siste etappene fikk Tyskland og Norge selskap av Italia, og den kampen ble altså ikke avgjort før på målstreken - til Italias fordel.

Jo da, det går mot nok en spennende stafettvinter. På kvinnesiden handler det meste om Norge og Tyskland. På herresiden er det tettere, jevnere og mer åpent.

(NTB-Egil Sæther)

<B>STARTET STAFETTEN:</B> Kristen Skjeldal gikk startetappen under søndagens 4x10 km stafett for menn.