Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siste trening var perfekt

Kan gi etterlengtet seier over svenskene.

NORSK HÅP MOT SVENSKENE. Her vinner Mysterious og kusk Hans Petter Tholfsen 31. juli på Momarken. Lørdag er de et stort norsk håp i V75-omgangen mot svenskene på Färjestad lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
NORSK HÅP MOT SVENSKENE. Her vinner Mysterious og kusk Hans Petter Tholfsen 31. juli på Momarken. Lørdag er de et stort norsk håp i V75-omgangen mot svenskene på Färjestad lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM. Vis mer

|||• Her er sjansen til å vinne 44 millioner på hest!

Det er i kaldblodsløpet norsk travsport har fått sin fattige trøst, når vi møter svenskene i Unionstravet. Men nå kan det endelig komme en norsk hest som kan ordne litt opp i alle prestisjetapene på varmblodssiden.

Trener Espen Gundersen forteller at det norske håpet var svært bra i den siste intervalltreningen før lørdagens V75-løp på Färjestad Travbane over svenskegrensa.

-Mysteriuos fungerte perfekt. Han var myk og rytmisk, forteller trener Espen Gundersen til Dagbladet.no.

Den fire-årige vallaken ble kastet ut blant ulvene i kvalifisering til svensk travderby etter noen enkle prepareringsløp her hjemme. Det ble ikke finalebillett, men det var heller ikke langt unna.

En plass i det eksklusive finalefeltet ville vært en sensasjon.

-Men hadde han bare fått et par løp, som hadde herdet ham litt mer, tror jeg faktisk han hadde greid en finaleplass, forteller Espen Gundersen til Dagbladet.no.

Dessverre gikk det slik som det ofte går i norske travløp i det siste løpet før han møtte svenskene forrige gang. Startrush, så full demping av tempoet og full fart til slutt.

-Det er risikoen her hjemme, at løpene blir kjørt på den måten. Hestene blir ikke herdet av slike løp. Da er det uvant og tøfft å møte svenskene på deres premisser, som kjører i jevnt hardt tempo hele veien, mener Gundersen.

Men på lørdag er saken en annen. Derbykvalifiseringen på Jägersro ga Mysterious den erfaringen han trenger foran V75-løpet på Färjestad.

Dilemma

Likevel har Gundersen og kusk Hans Petter Tholfsen et dilemma.

-Lutfi Kolgjini er jo med i feltet, og da blir det vel full kjøring mot tethesten. Han og et par andre kusker eier ikke fartsfølelse. Derfor kan det muligens være lurt å slippe føringen. Det kan bli for høyt tempo foran. Det dreier seg om lang distanse, og da er det viktig å få hesten til å slappe av underveis, sier Gundersen.

Skyr sprøyting

Gundersen fikk Mysterious inn på stallen i januar med beskjeden fra forrige trener, at hesten måtte sprøytes i ledd.

I stedet ga Gundersen vallaken helt fri i en måned.

-Hesten ømmet i et overbein høyre fram, som igjen resulterte i at han kompenserte med venstre bakbein. Dette skapte en diagonaleffekt som måtte rettes opp, forteller Gundersen.

Men uten at hesten ble utsatt for sprøyting i leddene.

Gundersen skyr sprøyting.

-Det gir bare en kortsiktig effekt. Jeg holdt på med dette og fløy til veterinær jeg også på 80-90-tallet, forteller Gundersen.

Men så endret han totalt oppfatning. Nå sprøyter han ikke en eneste hest.

En møysommelig opptrening med longering og ridetrening ventet i stedet for Mysterious, blant annet for å styrke ryggen.

Dette sto samboer Jane Stareng for.

-Hun er en ekspert på dette feltet, skryter Gundersen.

Lang i ryggen

-Han er svært lang i ryggen og trenger mer trening før det blir optimalt. Men jeg er trygg på at han gjør et bra løp på lørdag, sier Gundersen.

Treneren har hatt flere store talenter tidligere. Men han går ikke av veien for å sammenligne Mysterious med stjerna French Design.

-Han vant dette løpet som fem-åring på 1.15. Jeg mener Mysterious i hvert fall er god for den tiden på lørdag, sier Gundersen og gir håp for norske travspillere.

For svenskene satser helst ikke på norske hester.

Det gir i tilfelle bra odds, om Mysterious går til topps.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling