Siste vinter for Norge

I beste fall går Petter VM i Falun. Så er det nok dessverre slutt.

 SNART SLUTT?  Petter Northug på vei mot nok en VM-medalje. I beste fall gjør han et nytt forsøk i Falun i februar. Så er det nok slutt. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SNART SLUTT? Petter Northug på vei mot nok en VM-medalje. I beste fall gjør han et nytt forsøk i Falun i februar. Så er det nok slutt. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

DET har tatt tid for mange av oss å se rekkevidden av det vedtaket om pliktene for landlagsuttatte utøvere som styret i Norges Skiforbund gjorde i april i år. Når VG i dag melder at Petter Northug sin Coop-avtale etter neste sesong ikke kan kombineres med det å gå renn for Norge, er det egentlig en selvfølgelighet som ligger i Skiforbundets vedtak. Problemet er bare at vi også har tatt det for en selvfølge at Petter vil gå for oss i VM -og OL framover.

Det vil han muligens ikke, og det kan vi heller ikke klage over:

•• Å ville være landslagsutøver er et fritt valg, men et landslag er ikke fritt for alle.

Disse to forutsetningene gjør det sannsynlig at dette blir Petters siste vinter for Norge. Om han da i det hele tatt vil innordne seg Skiforbundet for å komme til VM i Falun.

SKIFORBUNDET sitt vedtak gjaldt prinsipielt eierskapet til idrettens konkurranser. I så måte markerte styret ikke bare norsk skisport sin sak, men rettighetene til all norsk idrett:

•• Hvis ikke idretten eier sine egne konkurranser, forsvinner mulighetene for å organisere den enkelte idrettsgren slik at dette konkurransesystemet kan opprettholdes.

Dess mer penger som kommer inn i de ulike sportene, dess mer blir dette eierskapet utfordret. For eksempel ble internasjonal boksing under storhetstida for noen tiår siden splittet i fem ulike forbund som slåss om rettighetene over utøverne.

NORSK IDRETT er ikke utfordret på samme måte. Her er det tilnærmet politisk enighet om at det landsomfattende systemet med klubber og idrettskretser best ledes gjennom særforbund samlet i et felles nasjonalt idrettsforbund.

Det er derfor det er så ironisk at det nå er den historiske samvirkebevegelsen som utfordrer dette fellesskapet gjennom Coop sin private avtale med  Petter Nortug. Men skistyrets vedtak er beinhard virkelighet:

•• Enhver løper som blir uttatt til landslaget, må året rundt forholde seg til regelverket som gjelder for de andre landslagsutøverne.

Det går ikke an å takke nei til landslagsplass før sesongen, for så å satse på å kvalifisere seg for VM - eller OL som privatløper til vinteren. Er du først uttatt til landslag, gjelder dette uttaket hele sesongen. Hverken Petter eller noen andre på dette nivået kan altså være privatløper om sommeren og landslagsløper om vinteren.

Med andre ord:

•• Det er ikke lenger sommerjobb for Petter i kassa på Coop.

Tida for spesialavtaler med Petter Northug er definitivt over. Skal han eller andre landslagsutatte løpere tjene penger på si, må det skje i ordnete former på landslaget.

Er du imidlertid en del av dette landslaget, er det rent kommersielt lov til det meste. Petter var jo forlengst millionær da han brøt ut, på samme vis som de andre langrennstjernene klarer å tilpasse sin personlige forretningsdrift på en grei måte.

DET er grunn til å merke seg at skistyrets presisering av reglene skjedde lenge før vårens fyllekjøring. Skilederne strammer ikke til fordi Petter var kommet i en svakere forhandlingsposisjon, men fordi alle spesialordningene var i ferd med å utfordre eierskapet til selve sporten.

Etter først å ha blitt overasket over Petters brudd med landslaget i fjor vår, skjønte skilederne mer og mer at de måtte ta et prinsipielt oppgjør selv med en så populær og viktig løper. Derfor varslet forbundets generalsekretær Stein Opsal allerede under den første verdenscup-konkurransen forrige vinter at dette ble siste sesongen med  en egen Northug-avtale.

SLIK er det ingen forhandlinger som nå foregår mellom pappa John Northug og Skiforbundet. Det er informasjon om konsekvensene av et gammelt vedtak flere ikke har forstått.

Hva pappa og Petter til slutt velger, er det vanskelig å vite. Det trigger sikkert Petter å få vist i Falun at han er best i løypa igjen, men den muligheten fordrer at både John og han bøyer nakken for Skiforbundet. Det kan bli tungt for dem begge etter at den autoriserte familiebiografien bare for noen uker siden fortalte om all bitterheten og frustrasjonen i forhold til nettopp de samme nasjonale skilederne.

I BESTE FALL legger de store gutta i Northug-familien bitterheten bak seg. Det viser egentlig ikke noe annet enn ny styrke, og uten Petter blir det uansett et dårligere VM i Falun for alle.

Deretter er det nok slutt. Da blir de fine VM-resultatene grunnlaget for en karriere som langløper, og det kommer ikke til å stå på prestasjonene der heller.

For en som sportslig sett har overvunnet alle utfordringer i løypa, er heller ikke Vasaloppet for langt.